Monday, 14 January 2013

7 TANDA-TANDA AMARAN KANSER / CANCER / BARAH

Hari ni share sedikit info pasal simptom cancer / kanser / barah. 
Pada peringkat awal, kanser mungkin tidak mempunyai gejala, tetapi tumor malignan akan berkembang sehingga cukup besar untuk dikesan.

Apabila ketumbuhan terus berkembang, ia boleh menekan pada saraf dan menghasilkan kesakitan, menembusi saluran darah dan menyebabkan pendarahan, atau mengganggu fungsi organ atau sistem badan.
Pada masa inilah simptom-simptom akan dirasaii.. Ada yang tak rasa apa2 pun, sekali check dah stage barah keempat.. Beberapa kawan telah ceritakan pengalaman mereka..


1) Mula-mula rasa gatal kat kawasan dada tapi bila digaru tidak hilang.. seolah-olah gatal tu dari dalam tubuh badan
2) Mula-mula rasa gas keluar je melalui mulut, macam gastrik... Jumpa beberapa doktor semua cakap gastrik. Perkara berterusan sehingga 2 tahun sehinggalah pada suatu hari, buang air berdarah... 
3) Terdapat masalah haid. Teralu banyak haid keluar rasa macam nak pitam. Check ini, check itu, last-last doktor suruh operate. Masa operation tulah baru doktor nampak ada ketumbuhan.

Hmmm... Bukan lah nak menakut-nakutkan tapi adalah baik jika kita tahu akan simptom-siptom ini..


7 Tanda-tanda Amaran Kanser

Persatuan Kanser Amerika menggunakan perkataan C-A-U-T-I-O-N (AWAS) untuk membantu mengenali 7 tanda-tanda awal kanser:

 Picture credit to: PositiveMed


1) Perubahan dalam tabiat usus atau pundi kencing

2) Kudis yang tidak sembuh

3) Pendarahan atau pembuangan yang luar biasa

4) Penebalan atau ketulan dalam payudara, buah zakar, atau di tempat lain

5) Ketidakhadaman atau kesukaran menelan

6) Perubahan jelas dalam saiz, warna, bentuk, atau ketebalan ketuat, tahi lalat, atau sakit mulut

7) Batuk bengkeng atau serak

Gejala berikut juga boleh isyarat kehadiran beberapa jenis kanser:

    -sakit kepala berterusan
    -Kehilangan berat badan atau kehilangan selera makan yang tidak dapat diterangkan
    -Sakit kronik di tulang atau mana-mana kawasan lain badan
    -Keletihan yang berterusan, loya, atau muntah-muntah
    -Berterusan gred rendah demam, sama ada berterusan atau sekejap-sekejap
    -jangkitan berulangan

Sekiranya simptom2 diatas dirasaii, cepatlah berjumpa doktor. Tidak semestinya kanser adalah penyebabnya tetapi langkah berjaga dari awal adalah lebih baik. 

Jika anda berminat untuk mengetahui Nutrien-nutrien yang dapat membantu mengurangkan risiko Kanser, sila klik links ni ya...



Mau cuba produk Shaklee? Contact saya ya, nanti saya boleh explain dengan lebih detail....


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com


**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

No comments:

Post a comment