Monday, 26 December 2011

HARGA TERENDAH VIVIX

Untuk beberapa hari lagi harga runtuh vivix akan berakhir... Vivix adalah penemuan revolusi terbaru Shaklee..  Vivix bagaikan magic portion No. 1..
Apa itu vivix?
Ia adalah sejenis supplemen dalam bentuk cecair.  Ianya pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat & tumbuh-tumbuhan lain.
Boleh click disini untuk bahan2 lain Vivix. 

Apa kandungan Vivix?
Vivix ia mengandungi resveratrol.
Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.

Dan akhir sekali..ni saya nak share satu rahsia..
Saintis mendapati Orang Perancis makan makanan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui: Rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terdapat dalam wain merah...
Apakah itu Resveratrol?

• Antioksidan yang kuat,
• Anti-inflamasi
• Anti-kanser
Tapi takkanlah kita as muslim nak gi minum wine merah plak kan..hehe.. ALTERNATIF terbaik adalah dptkan vixix..Satu hidangan Vivix™ mengandungi sama banyak resveratrol yang terdapat dalam 100 gelas wain merah..Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim),
___________________________________________
Hanya dengan 1 sudu teh(1 serving/day) Vivix mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh (3000-5000 ORAC). 

Kualiti yang diberikan oleh VIvix sememangnya setimpal dengan wang yang anda bayar.

*Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods
Jgn lepaskan peluang year end sale ni.. ianya peluang2 yg mmg ramai nantikan... Jadi jika anda nak.. sila hubungi saya ya.. tawaran best ni sehingga akhir tahun 2012 sahaja...



credit

Wednesday, 21 December 2011

PRODUK SHAKLEE MENGANDUNGI RACUN? Hmmmm.....

Seorang kawan lama saya, juga pengamal supplemen Shaklee, telah menyatakan kerisauannya, "Ada orang mengatakan Produk Shaklee ni ada racun". Saya tersenyum bila mendengar soalan ini kerana memang ramai akan mengatakan sesuatu produk tidak elok kalau mereka tak kenal sejarah syarikat dan produk yang dikeluarkan. Berikut adalah beberapa point menunjukkan penyataan Produk Shaklee Mengandungi Racun adalah Tidak Benar.


Point Pertama:- Mari kita lihat serba sedikit sejarah Shaklee:-

Shaklee telah bermula sejak 1915 lagi, apabila pengasasnya, Dr. Forrest C. Shaklee mula membangunkan Vitalized Minerals.

 1956 - Dr. Forrest telah menubuhkan syarikat yang menghasilkan produk-produk bagi memperbaiki kesihatan dan juga bumi.

1977 - Shaklee telah disenaraikan dalam Bursa saham Ney York

Sehingga kini Shaklee masih di pasaran seluruh pelusuk dunia.

Tujuan saya menulis sejarah Shaklee adalah kerana nak buktikan walaupun dah berpuluh-puluh tahun dipasaran, Shaklee masih lagi bertahan. Bahkan ada customer saya membeli Produk Shaklee kerana ibubapa mereka pernah memakan vitamin Shaklee. 
Sekiranya Produk Shaklee beracun sudah tentu syarikat ini lingkup dalam masa maksimum pun 10 tahun...


Point saya yang kedua adalah berkenaan dengan Motto syarikat. Shaklee memegang prinsip 'The Shaklee Difference' iaitu:-

SELAMAT, TULEN DAN BERKESAN SECARA SEMULAJADI  

Produk Shaklee:-
1) Berasaskan Alam Semula Jadi
2) Ketulenan Yang Telah Diuji
3) Keberkesanan Dan Prestasi Klinikal Yang terbukti
4) Pembuatan terkini - piawaian berkualiti
5) Kelebihan yang ditonjolkan

Konsep Shaklee itu sendiri bertentangan dengan penggunaan racun dalam produk.


Point ketiga - Anugerah yang telah diberikan kepada produk Shaklee menunjukkan ianya berkualiti dan selamat. Anugerah ini termasuklah:-

1) 1990 - Family Circle Awards as one of the 10 most environmental companies
2) 2000 -Syarikat yang pertama didunia menerima pensijilan Climate Neutral Certification. Ini bermakna dalam proses pengeluaran, CO2 diimbangi sepenuhnya sebelum dilepaskan ke udara. Ini bermakna tidak ada impak pada alam semulajadi.
3) 2000 - Headquarters Shaklee sendiri merupakan antara bangunan 'green, energy-saving, award-winning buildings designed.
4) 2002 - Shaklee memenangi anugerah Environmental Protection Agency's Climate Protection.
5) 2006 - Shaklee dipilh sebagai Pemimpin Cuaca EPA Amerika (U.S. EPA Climate Leader), untuk memelihara impak sifar bersih pada perubahan cuaca dan mengimbangi pembebasan 100% gas rumah hijau olehnya.
6) 2007 - Shaklee diiktiraf pada Clinton Global Initiative atas kepimpinan syarikat dalam mengimbangi pengeluaran karbon.
7) Shaklee juga memenangi anugerah dalam fasiliti bergred farmaseutik


Point keempat - 

Produk Shaklee telah digunakan oleh para athelit dunia termasuk athelit olimpik Craig Blanchette, Laurie Brandt, Kent Bostick, Eli Bremer, Sandra Gal, Bill Demong, Kris Freeman, Zach Krych, Adam Moore, Reilley Rankin, Jennifer Rodriguez, Carl Rundell, Roz Savage, Darin Shapiro, and Ashley Wagner.

NaASA juga merupakan pengguna Shaklee: -Beginning in 1993, Shaklee started providing NASA with a customized rehydration beverage for use by Shuttle astronauts and its use continues today.

Point saya disini adalah:- Adakah pengguna seperti NASA akan menggunakan produk Shaklee sekiranya beracun?


Point saya kelima dipetik dari Wikipedia:-

Pada 2007. Satu  kajian (saintifik) terkemuka yang dijalankan atas kerjasama dengan para penyelidik dari Falkulti Kesihatan Awam, U.C. Berkeley telah menentukan bahawa orang yang mengambil supplemen Shaklee adalah jauh lebih sihat berbanding dengan mereka yang tidak mengambil supplemen.

Ini dia petikan dari Wikipedia....


Shaklee's Scientifically Advanced Vita-Lea Iron Formula multivitamin was tested by ConsumerLab.com in their Multivitamin and Multimineral Supplements Review of 38 of the leading multivitamin/multimineral products sold in the U.S. and Canada. The multivitamin passed ConsumerLab's test, which included testing of selected index elements, their ability to disintegrate in solution per United States Pharmacopeia guidelines, lead contamination threshold set in California Proposition 65, and meeting U.S. Food and Drug Administration (FDA) labeling requirements.

A landmark nutrition study published in the peer-reviewed Nutrition Journal (October 24, 2007) led by a Nobel Laureate in Nutrition compared users of Shaklee vitamins and supplements with users of leading multivitamins and people who took no vitamins or supplements over a 20 year period. The study showed Shaklee users "to have markedly better health as measured by higher blood levels of key nutrients, more optimal levels of key health biomarkers, and lower prevalence of diabetes and elevated blood pressure." As a group the Shaklee users "were 73% less likely to have diabetes and 39% less likely to have elevated blood pressure than non-users. Also, this group was less likely to have suboptimal blood nutrient concentrations, and more likely to have favorable levels of key biomarkers including serum homocysteine, C-reactive protein, high-density lipoprotein cholesterol, and triglycerides than either non-users or multivitamin/mineral users."



Akhir Sekali saya nak katakan, Jika sesuatu produk itu beracun, adakah mak ayah akan rekomenkan pada anaknya? 
Adakah ia akan bertahan sehingga berpuluh-puluh tahun?
Adakah para athelit yang berjaya dan NASA akan menggunakannya?
Dan bukti bahawa produk Shaklee adalah selamat adalah melalui anugerah yang telah dimenangi dan hasil kajian keatas mereka yang telah mengamalkan produk ini selama bertahun-tahun...

Jika anda ingin memcuba supplemen Shaklee selama sebulan, saya ada menyediakan trialpack...
Boleh hubungi saya di Facebook (Add: Julie Mauryn Gumpil) atau e mail saya di juliemauryn@yahoo.com.

Salam Sayang dari Healthy by Nature....

Monday, 19 December 2011

TESTIMONI ECZEMA ANAK BAIK DALAM SEMINGGU

Testimoni anak hilang eczema ini adalah testimoni dari Joyce Jess.
Joyce adalah seorang ibu menyusukan anaknya yang berumur 5 bulan, baby zaza.
Anaknya telah diserang eczema teruk sehingga muka baby zaza kena infection dan bernanah.
Seperti biasa, doktor hanya memberikan krim untuk disapukan pada kulit yang bereczema.

Saya pada masa ini masih baru dengan Shaklee.
Tidak tahu sangat apa produk yang sesuai untuk eczema.
Sebab Joyce menyusu, saya telah rekomen Joyce membeli set penyusuan iaitu Set B, iaitu Vitalea, Vitamin B Complex, Vitamin C dan Alfalfa.
Joyce juga menggambil Ostematrix dan Zinc. Zinc untuk menggatasi masalah rambutnya yang selalu gugur.

Selepas seminggu memakan supplement ini, Joyce SMS saya:-

Sy mo share good news.. gd news unk saya actually hehe. after few days makan tu shaklee, eczema zaza hilang ohh.. halus ohh kulit dia, bekas eczema tu semua hilang. Sy harap kekal mcm ni lah=) 

 Syukur pada Tuhan...

SUPPLEMEN SHAKLEE YANG SENANG DITELAN (bg yg susah nak telan pil)

Hi semua... Terima kasih kerana berminat untuk membaca blog saya ini.

Semalam seorang ibu menyusu bertanya tentang set B. Setelah habis penerangan, dia mengatakan amat sukar baginya untuk menelan pil ubat.. Saya pun agak risau juga untuk menjual.. Ye lah pil vitamin Shaklee ni ada yang besar2. Tapi walaubagaimanapun kawan saya tu beli juga set B tu, katanya cuba dulu.

Saya pun berfikir alah kawan saya ini. Sebab tu lah saya ingin mempromosikan supplement Shaklee dalam bentuk serbuk (powder). Serbuk supplemen ini yang boleh dicampur dengan air mahupun minuman kegemaran anda. Sebelum itu mari saya terangkan apa kebaikan jika mengambil vitamin dalam bentuk ini mahupun bentuk cecair.

Apabila kita mengambil supplemen yang solid seperti pil, Ianya perlu dipecahkan oleh enzim2 sistem penghadaman kita. Lepas itu barulah ia dapat disalurkan ke tubuh badan kita. Dibandingkan dengan supplemen dalam bentuk powder yang kita campur dengan air, (menjadi cecair), akan diserap terus oleh tubuh badan kita tanpa (atau sedikit) pecahan kimia di perut.

Oleh kerana ini, supplemen yang terus diserap oleh tubuh badan dapat digunakan terus oleh tubuh badan kita. Tidak perlu menunggu beberapa jam untuk proses pemecahan dan seterusnya penyerapan ke tubuh badan. 

Itu dia, kebaikan mengambil vitamin dalam bentuk powder atau cecair. Selain dari itu, tentunya vitamin dalam bentuk cecair lebih senang ditelankan?


Jadi berbalik kepada masalah kawan saya yang tak boleh telan pil, ini lah yang saya rekomen padanya (sebab kawan saya menyusu)..








Meal Shake - boleh dicampur dengan air atau pun susu atau pun minuman kegemaran anda.. (Janji bukan air mendidih/panas...) Mengandungi 19 vitamin dan mineral yang penting untuk tubuh badan kita. Juga kaya dengan kalsium, serabut sajian (fiber) dan protin.


Energizing Soy protin - Sumber protin dan lain-lain khasiat utama. Mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh badan. Fungsi: membina dan membaiki tisu-tisu badan, menyihatkan jantung, membekalkan 50% Nilai harian Kalsium, mengandungi fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menopaus dll. INILAH PRODUK NO 1 SHAKLEE. Juga boleh mempercepatkan penghasilan susuibu.. kenapa? Sebabnya seperti yang ditulis diatas, boleh diserap oleh tubuh badan dengan cepat...

Vitamin C 100gm (chewable) - Vitamin C ini boleh dikunyah.. tak payahlah telan Vitamin C 500mg yang besar tu.. Memang la untuk budak-budak tapi makanlah beberapa biji... Tapi kena agih-agih ikut masa tau...

Alfalfa - Sekiranya ibu yang menyusu nak makan Alfalfa sebagai Milk Booster, boleh rebus alfalfa dengan air kosong secara dengan api sederhana, untuk diminum....

Itu dia.. Bagi ibu2 yang menyusu tapi tak boleh telan pil2 Vitamin jangan susah, ada je penyelesaiannya...

Jika berminat nak membeli produk2 ini, boleh email saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM (add saya: julie mauryn gumpil) saja di facebook ok... Terima kasih....

Salam Sayang dari Julie.....

Saturday, 17 December 2011

TESTIMONI SUSUIBU BERTAMBAH (dulu 8oz, sekarang 15oz)

Ini lah testimoni kawan saya, Annie Yong, yang telah mendapat kesan penambahan dalam susuibunya dengan memakan supplement Shaklee...

Pada 25 November 2011, Annie telah bertanya tentang supplement Shaklee kerana supply EBM tidak banyak. Annie sangat bertuah kerana boleh pulang ke rumah untuk menyusukan anaknya secara direct pada lunch time. Annie hanya boleh mengepam 2 kali sahaja di pejabat. Pada masa ini hasil perahan hanyalah sebanyak 8oz sehari.





Pada 1 December Annie telah mula memakan SET B. Selepas 2 minggu, hasilnya sangat mengembirakan. Kini susuibunya cepat terhasil..






Dari 8oz, sekarang 15oz... Kawan saya amat berpuas hati.... Syukur pada Tuhan....

Bagi anda yang mempunyai masalah EBM mahupun yang hanya nak menambahkan nutrisi tubuh badan, boleh hubungi saya, julie 0122395501. atau email:juliemauryn@yahoo.com... Paling senang PM saja di Fbook...

Salam sayang dari julie...

Thursday, 15 December 2011

APABILA PEMAKANAN TIDAK LENGKAP (testimoni dari pengalaman saya)

     Saya sangat bersyukur kerana masih lagi mampu meneruskan perjuangan saya dalam menyusukan anak kedua saya. Pada ketika dulu, saya hanya bercita-cita untuk menyusukan anak saya sehingga anak saya berumur 18 bulan. Tapi kini rasa sayang pulak untuk berhenti, lagipun menurut pembacaan saya, banyak manfaatnya jika diteruskan sehingga 2 tahun.

     Tentu ramai yang telah mengetahui tentang masalah yang telah saya alami semasa anak saya berumur 14 bulan. Saya telah mendapati tumbeseran anak saya telah jatuh ke peratus yang lebih rendah. Doktor juga agak risau, katanya, "kita pantau bulan depan. Kalau masih berlaku, perlu buat sesuatu." Pada masa itu juga, saya sering diserang demam dan batuk yang berlarutan seolah-olah tidak pandai sembuh. Saya juga mengalami sakit belakang, dan pada satu ketika saya terasa badan saya rasa lain semacam.Bila berjumpa doktor, katanya stress perlu berehat. Saya cuma diberi ubat, "muscle relaxer". Doktor tersebut pula menasihatkan saya untuk menjaga pemakanan untuk menyokong kesihatan.

     Saya sangat risau berkenaan keadaan anak saya kerana ramai yang mengatakan anak saya kecil, gigi pulak lambat tumbuh. Anak saya juga asyik diserang demam dan batuk. Dalam hati saya bertanya, kenapakah anak saya sakit sedangkan dia menyusu? Bukankah orang cakap kalau anak menyusu jarang sakit? Pada masa itu pengetahuan saya berkenaan penyusuan sangatlah cetek. Yang saya tau perlu makan banyak kalori untuk menyokong penyusuan.

     Pada masa inilah saya terbaca Post FB kawan saya mengenai supplemen dan penyusuan. Kawan saya menasihatkan saya untuk mencuba trialpack. Saya juga menambah ESP sebab saya memang tahu pengambilan Protin boleh membantu jika kita hendak membakar lemak.

     Selepas tiga hari memakan vitamin Shaklee, susu saya terus bertambah. Kena tambah sesi pengepaman. Batuk anak saya yang telah berlarutan sembuh. Saya semakin cergas dan bertenaga. Selepas dua bulan, berat dan tinggi anak saya meningkat dengan baik. Bila jumpa doktor, katanya, ok, tak payah nak risau.

     Kini anak ahli keluarga dan kawan2 mengatakan, tiba-tiba je anak kamu jadi tinggi. Gigi anak saya pun keluar tumbuh, sekali 2 biji keluar. Saya sangat gembira bila mendengar kata-kata mereka... Syukur betul saya jumpa Shaklee....

Sekiranya anda ingin mengetahui apa vitamin untuk menyokong pemakanan semasa penyusuan, sila teruskan membaca:-

Vitalea with iron formula : memastikan ibu cukup iron agar tidak mudah pitam atau rasa pening disebabkan kurang darah. Penting untuk pembesaran bayi yang disusukan. Kekurangan iron boleh menyebabkan berat bayi tidak selari dengan pembesarannya.

Bcomplex: membantu ibu cergas, dan ceria ( membantu penghasilan oksitosin dengan lebih baik bila si ibu itu dalam kea...daan tekanan yang terkawal)

Vitamin C: membantu ibu mengatasi tekanan yang dilalui. untuk sistem imun ibu dan anak.
Alfalfa sebagai Booster, tapi awas ada kesan ceret beret kalau makan banyak.
Kalsium: utk pembentukan darah, pembetukan saraf dan tulang serta gigi si anak. Ibu memerlukam kalsium untuk memastikan tiada risiko mendapat osteoporosis bila tua kelak.

Protien sangat perlu untuk pembentukan sel. Sel kita terbentuk dari protien. Badan memerlukan 9 asid amino ( protien ) yang tidak dapat dihasilkan dari badan. Sel yang sihat terbentuk dari protien yang seimbang.
Bagi anda yang ingin menyusukan anak mahupun yang tengah menyusu, Jagalah pemakanan anda. Jangan jadi macam saya, bila anak dah mengalami masalah baru nak cari supplemen... Itu pun nasip jumpa supplemen yang baik..... NAMUN SAYA INGIN SARANKAN BAHAWA UNTUK MEMBANYAKKAN SUSUIBU BUKAN SEKADAR MEMAKAN VITAMIN. KERANA VITAMIN HANYA MENYOKONG PEMAKANAN KITA, YANG MEMBANYAKKAN SUSU ADALAH DEMAND DARI ANAK.. LEBIH BANYAK PAYU DARA DIKOSONGKAN, LEBIH BANYAKLAH SUSUIBU DIHASILKAN.
Sekian my dear friends.. Terima kasih kerana sudi membaca... Kalau minat nak cuba vitamin Shaklee PM saya ok. Atau email di juliemauryn@yahoo.com.. Atau sms 0122395501... 
Salam Sayang dari Healthy by Nature....


Tuesday, 13 December 2011

DETOX (PROGRAM PEMBERSIHAN BADAN)

The Joy of Detox

"There is no natural death. All deaths that come from so-called natural causes are merely the end point of progressive acid saturation. Many people go so far as to consider that sickness and disease are just a ‘cross' or an element, which God gave them to bear here on this earth. However, if they would take care of their body and cleanse their colon and intestines, their problems would be pretty much eliminated and they could eliminate their 'cross' by proper diet, proper exercise, and in general, proper living." --Dr. George C. Crile, head of the Crile Clinic in Cleveland and one of the world's great surgeons.

Detox atau pun pembersihan badan adalah satu perkara yang elok dan penting untuk kesihatan tubuh badan kita. Pengasas Shaklee sendiri, Dr. Shaklee mengamalkan program detox sehari dalam seminggu, dimana beliau tidak akan memakan makanan pejal pada hari tersebut untuk memastikan tubuh badan bersih.

Didunia modern kini, terdapat banyak bahan cemar pada persekitaran, makanan dan udara. Banyak makanan mengandungi pewarna, bahan awet, sisa baja, nitrat, hydrogenated oil dan lain2 agen yang mempunyai kesan carcinogernic. Sebab itulah penting untuk kita detox tubuh badan kita.

Semakin lama, toksin dalam tubuh badan akan terkumpul dan ini akan menyebabkan beberapa masalah kesihatan . Ini termasuklah:-

  • Pening kepala yang sering berlaku
  • PMS
  • Sakit2 Sendi
  • Keletihan
  • Radang pada kulit
  • Gegala2 pencernaan
  • Halitosis (nafas berbau)
  • Jangkitan yang berulang
  • Kurang daya tahan penyakit

Semua ini mungkin tanda2 perlunya detox.

Shaklee mempunyai beberapa produk untuk pembersihan dan Detox, untuk membantu tubuh badan menyingkirkan toksin kimia, meningkatkan kesihatan jantung, membersihkan kolon dan menyokong kesihatan usus.


Pembersihan Hati

DTX COMPLEX 




Hati merupakan organ memainkan peranan penting dalam mengekalkan metabolisma dan pembersihan tubuh badan. Untuk kesihatan hati, produk Shaklee DTX COMPLEX dapat memberi nutrisi untuk membantu dalam kesihatan hati. Produk ini mengandungi gabungan 6 tumbuhan yang mempunyai komponen antioksidan dan dapat memperbaiki kelancaran aliran hempedu. Ini akan melindungi dan mengekalkan kesihatan sel hati.

DTX COMPLEX mengandungi ekstract:

  1. milk thistle seed
  2. schizandra chinensis seed - sejenis tumbuhan China yang telah digunakan lebih 2000 tahun untuk meningkatkan enzim untuk pembersihan Hati.
  3. Reishi mushroom - terkenal dengan kandungan antioksidannya
  4. dandelion
  5. tumeric (kunyit)
  6. artichoke

Perbersihan Kolon


Herb-Lax


Herb Lax, asalnya dibentuk pada tahun 1917. Telah digunakan dengan berkesan oleh berjuta-juta orang selama bertahun-tahun. Ia direka untuk menggalakkan tindakan pembersihan yang ringan untuk membantu proses pembuangan semula jadi badan. Herb-Lax ciri-ciri gabungan 9 herba, termasuk daun Senna, yang telah digunakan selama lebih daripada 3,000 tahun sebagai julap semulajadi.

Herba yang digunakan dalam Herb-Lax adalah natural dan bukan dibuat secara kimia tiruan. Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot kolon. Ini membolehkan penyingkiran
sisa terperangkap dengan lebih baik. Ini memendekkan masa transit, bermakna toksin tidak akan mempunyai masa untuk mencederakan tisu kolon yang sihat. Juga boleh menghalang penyerapan dan pengedaran toksin ke seluruh badan. Herb-Lax boleh membantu dalam mengurangkan bau badan, menggurangkan jerawat yang jelas, melegakan sembelit, menghindarkan gas dari perut dan usus, dan menormalkan fungsi kolon semasa ia memelihara usus.

Pembersihan Darah


Garlic


Seawal 3000 SM, manafaat bawang putih telah pun digunakan sebagai ubat untuk pelbagai aplikasi, termasuk jangkitan saluran pernafasan, masalah kulit, jangkitan parasit dan sebagai agen antibiotik dan antimikrobial.

Kini, banyak kajian saintifik melaporkan berkenaan kebolehan bawang putih untuk membersihkan darah dan mengurangkan toksik logam berat, terutamanya terhadap logam neurotoksin (merkuri dan kadmium). Terdapat kuga kajian mengatakan penggunaan bawang putih dalam merawat gangguan usus dan pelbagai keadaan perubatan yang lain.

Walau bagaimanapun, tidak semua makanan tambahan bawang putih yang sama. Kebanyakan kaedah pemprosesan yang digunakan hari ini, termasuk serbuk bawang putih yang dihancurkan, kapsul minyak bawang putih dan pemprosesan untuk menghilangkan bau boleh mengurangkan atau menghapuskan kandungan allicin. Allicin adalah komponen utama yang aktif bawang putih.

Garlic Shaklee diproses secara unik pada suhu pengeringan yang terkawal. Proses ini mengekalkan SEMUA allicin.

Garlic Shaklee tidak menghasilkan bau nafas. Bau nafas yang disebabkan oleh Bawang Putih disebabkan oleh bau bawang putih dari perut. Garlic Shaklee dicipta khas dimana ia  tidak akan memecah atau dihadamkan sehingga ia melepasi perut dan ke dalam usus kecil. Di samping itu, ia mengandungi campuran manis berbau spermin dan ekstrak rosemary untuk mengawal bau yang berkesan


Pembersihan Keseluruhan Badan


Alfalfa



Alfalfa adalah asal dari perkataan Arabic yang bermakna “Father of All Foods”.  Alfalfa terkenal dengan keupayaannya untuk pembersihan tubuh badan dan detox.
Alfalfa membantu melancarkan aliran hempedu, untuk mengeluarkan toksik dari tubuh badan kita. Ia juga dapat membantu dalam sistem penghadaman, mengurangkan radang, anti bakteria dan lain2 lagi.
Ia juga membantu dalam memulihkan ulcers, gout, allergy dan kesakitan perut.
Juga dapat membantu dalam mengawal level gula dalam darah kita dan mengurangkan kholesterol.


SEKIRANYA ANDA BERMINAT UNTUK MELAKUKAN DETOX DENGAN PRODUK SHAKLEE, UNTUK MEMBERSIHKAN TUBUH BADAN KITA, BOLEH HUBUNGI SAYA MELALUI juliemauryn@yahoo.com ATAU PM SAJA DI FACEBOOK OK...

Saturday, 10 December 2011

Friday, 9 December 2011

ARTHRITIS

Arthritis adalah sejenis penyakit yang mana sendi-sendi membengkak.

Punca arthitis tidak lagi diketahui.

Terdapat berbagai-bagi jenis penyakit ini, 100 jenis tetapi terdapat 2 yang sangat terkenal:-
Osteoarthitis
Rheumatoid Arthiris
(jenis ini sangat merbahaya dimana seluruh badan diserang)

TAND-TANDA ARTHIRIS
  1. Bengkak pada mana-mana sendi
  2. Kejang sendi pada awal pagi
  3. Kesakitan yang berulang pada mana-mana sendi
  4. Sendi tidak dapat digerakkan secara normal
  5. Sendi menjadi kemerah-merahan dan terasa panas
  6. Berat badan berkurangan tanpa sebab, demam, badan lemah dan sering diiringi sakit sendi
  7. Tanda-tanda diatas berlarutan sehingga lebih 2 minggu

PERBANDINGAN KEADAAN SENDI DAN MASALAHNYA




Rheumatoid Arthiris - Level Kedua


A. SENDI YANG NORMAL - keadaan normal bermaksud sendih berada dalam keadaan seimbang

Terdapat 3 komponen utama pada sendi:-
  • Cartilage - seperti 'shock aborber'
  • Synovial Membrane - tisu lembut yang mengekalkan kesihatan Cartilage
  • Synovial Fluid - menggurangkan geseran antara cartilage semasa pergerakan

Masalah timbul apabila keseimbangan pada sendi kita terganggu.


B. OSTEOARTHRITIS - Terdapat kerosakan pada Cartilage ('Wear & Tear')

Golongan tua dan gemuk merupakan golongan yang mempunyai kebarangkalian tinggi untuk diserang Osteoarthritis.
Ini adalah kerana apabila usia kita meningkat, dan nutrisi kita tidak cukup untuk menyokong kesihatan sendi, kerosakan pada Cartilage boleh berlaku.
Berat badan pula memberi tekanan pada sendi.

Simptom utama osteoarthritis adalah bengkak pada sendi. 


C. RHEUMATOID ARTHRITIS - kerosakan sendi yang serious

Dengan Rheumatoid Arthritis, sendi akan membengkak pada waktu tertentu sahaja.
Ia adalah penyakit yang menyerang pada seluruh sendi badan

Simptom2 adalah:-
  • Kurang selera makan
  • Demam
  • Penurunan berat badan
  • Lemah dan tidak berdaya
  • Merasai seolh-olah sentiasa kena demam

Bengkak pada sendi berlaku di Synovial Membrane dan bukan di Cartilage.


DIET PEMAKANAN ARTHRITIS
Secara umumnya perlu kurangkan pengambilan lemak terutama lemak dari binatang (contohnya red meat, telur dan lemak dari dairy products). Lemak binatang akan meningkatkan pengeluaran linoleic/arachidonic acid. Ini akan meningkatkan bengkak dan keradangan.
Tingkatkan pengambilan sayuran, buah-buahan dan bijirin untuk mendapatkan fiber
Penggunaan minyak masak yang betul. Diantara pilhan adalah minyak olive, walnut, almond kerana ia membantu pengeluaran/keperluan PROSTAGLANDIN yang berfungsi mengawal/mengurangkan bengkak.
Prostaglandin dikeluarkan oleh badan dari Alpha Linoleic Acid - EPA


SUPPLEMENT YANG DISYORKAN

1. VITA-LEA - Untuk memastikan tubuh badan mendapat vitamin dan zat yang diperlukan
2. OMEGA GUARD - Untuk kurangkan keradangan
3. Vitamin E - Untuk menuetralkan Radikal Bebas dari menyerang 'Polyunsaturated oils' pada sel.
4. B-complex - Untuk anti-stress, Arthritis ada kait mengait dengan stress
5. Vitamin C 500mg - Untuk membantu.....
6. Ostematrix - Berperanan dalam masalah tekanan darah tinggi dan fungsi mental.
7. Fiber - Untuk medapatkan jumlah serat lengkap. Juga sesuai untuk masalah pengurusan berat badan.
8. Herb Lax - Lazimnya arthritis mengalami masalah sembelit
9. Alfalfa - Membantu penghadaman lemak, karbohidrat dan protin.




Memang nampak banyaknya vitamin nak kena ambil.. Tetapi menurut pembacaan saya vitamin yang penting diambil adalah (kalau tidak berkemampuan):

Vita lea, Vitamin B Complex, Vitamin C, Omega Guard, Vitamin E, Joint Health Tablet dan Ostematrix....

Diharap ini dapat memberi serba sedikit imformasi berkenaan penyakit Arthritis. Sememangnya vitamin tidak menjanjikan penyembuhan (walaupun ada yang sembuh melalui pengambilan vitamin) tapi ianya boleh membantu dalam pencegahan....

SEKIAN,
Salam Sayang dari saya, Julie... Boleh Email di juliemauryn@yahoo.com atau PM saja saya di Facebook ok...

Wednesday, 7 December 2011

CINCH UNTUK 'INCH LOSS'

Ramai orang berdiet guna cara lama dimana, tak nak makan atau makan terlalu sedikit.. sehingga ada yang rasa mengantuk, lemah kerana tidak cukup makan.. Tetapi sebenarnya berlaku apabila kita terlalu berdiet (tidak peduli akan kepentingan nutrisi), kita akan kehilangan otot.Apabila kita kehilangan otot, kita akan kehihangan keupayaan untuk membakar lemak dan metobolisma kita menurun. (Ini selari dengan konsep buku 'Burn the fat, Build the mucles').

Apabila kita menjadi bosan dengan asyik berdiet, kita mula makan seperti sebelumnya.. Pada masa itu tubuh badan kita tidak berupaya membakar kalori seperti sebelumnya. Maka, berat badan boleh bertambah dan terpaksalah memulakan sistem diet yang lain. Inilah kesan diet yang tidak seimbang atau digelar diet yo-yo.

Justeru dari ini, Shaklee menggunakan pengetahuan selama 50tahun untuk menghasilkan produk yang mengurangkan inci dengan cara mudah dan menyihatkan.

Terdapat 2 produk yang dijual di Malaysia.


CINCH SHAKE MIX SHAKE



Terdapat 3 pilihan, perasa:- Chocolate, Vanilla dan Cafe Latte
Dalam bentuk serbuk, 765gm/15 sajian

Kebaikan CINCH

  • Memberi khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa sedap bagai pencuci mulut.
  • Mengandungi CinchPro iaitu satu campuran khas dari Shaklee. Ia adalah campuran protin ekslusif yang diperkara dengan asid amino leusin.
  • Diperkara dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda menghilangkan berat badan
  • Terdapat 24 gram protin dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
  • Mempunyai kandungan serabut atau fiber yang tinggi iaitu 6gm dalam setiap sajian
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
  • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
  • Soya bukan GMO

    CINCH ENERGY TEA MIX



    Cinch Energy Tea Mix memberi peningkatan tenaga segera apabilakita perlukan tenaga pada bil-bila masa.
    Merupakan campuran 3 teh. Ini campuran dihasilkan oleh Shaklee dinamakan T-Lift. 3 teh tersebut adalah Mathcha (teh hijau jepun), Rooibos (teh merah Afrika Selatan) dan juga ada kandungan ekstrak teh putih dan teh hijau.
    Boleh diminum panas ataupun sejuk, ia menambahkan tenaga semasa kehilangan berat badan

      T-Lift terdiri dari:-

      MATCHA - sejenis teh hijau yang mengandungi zat termasuk mineral, fiber dan antioksidan
      ROOIBOS - mengandungi sebatian antioksidan polifenol yang unuk.
      Ekstrak teh putih - juga dikenali sebagai anak teh hijau. Sebatian antioksidan yang lebih tinggi daripada teh hijau.


      KEBAIKAN CINCH  ENERGY TEA MIX 

      • Bagi penambahan tenaga dengan selamat dan semulajadi
      • Termasuk taurina yang meningkatkan kecerdasan, tenaga dan daya ketahanan
      • Sebagai alternatif yang sempurna kepada snek manis dan kopi
      • Boleh diminum sejuk atau panas
      • Alternatif tenaga semula seperti Milo, Soda
      Sekiranya anda berminat nak membeli produk Shaklee boleh hubungi saya di Fbook ok... atau Email juliemauryn@yahoo.com..... Harga istimewa dari saya..
      Salam Syang dari Healthy by Nature..
      •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

      Tuesday, 6 December 2011

      SUPPLEMENT ASAS UNTUK KURUS

      Hi..
      Ramai juga yang bertanya ingin membeli LECITHIN sebab nak kurus..tapi saya syorkan kalau betul2 nak kurus ada beberapa jenis supplement asas.. Saya senaraikan dibawah ok...


      (1) FIBER



      Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan.Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit. Selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman..


      (2) ALFALFA

      Alfalfa dapat membantu dalam proses nak kurus kerana ia mengandungi fiber.
      Alfalfa juga mengandungi lebih 40 zat nutrien yang meningkatkan kesihatan.
      Tetapi AWAS krisis pemulihan apa bila mengamgil alfalfa sangat tinggi. Sebab itu kami sarankan untuk mengambil banyak air sekiranya ingin mengambil Alfalfa.


       

      (3) CINCH

      Jika nak berdiet, boleh gantikan lunch atau dinner dengan Cinch. 
      Peranan Cinch adalah sebagai gantian makanan.
      Cinch juga mengandungi Protin. Protin sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.
      Untuk  ibu-ibu menyusu, tidak digalakkan mengambil Cinch sebab tajut akan mempenggaruhi quantiti susuibu kerana kalorinya rendah.. Ibu2 menyusu boleh minum ESP atau Meal shake.




      (4) Lecithin

      Berfungsi untuk memecahkan lemak2. Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.




      Walau apa juga supplement yang anda makan untuk kurus anda haruslah menjaga pemakanan seharian anda, jangan main hentam je makan sesuka hati. Kurangkan pemakanan berlemak dan minyak.Untuk menjayakan program kurus, disarankan untuk memakan banyak buah-buahan dan minum banyak air. Dan tidak lupa bersenam, sekurang-kurangnya 20 minit sehari...

      credit 

      Sekiranya anda berminat nak membeli produk2 shaklee.. Bolehlah email saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM saja di Fbook ok..
      Salam Sayang dari Healthy by Nature....

      Monday, 5 December 2011

      LECITHIN SHAKLEE MEMBANTU DAN MEMBERI KEYAKINAN

      Ini adalah testimoni kawan baik saya, yang telah menggunakan Lecithin untuk kuruskan badan....

      Katanya:

      Lecithin Shaklee Membantu Saya Kembali Berkeyakinan 

      Mari lihat gambar sebelum dan selepas...


      Ini lah kawan saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..

      Pada mula kawan saya sedar yang badan naik sejak anak ke 2 berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, dia tak boleh nak diet beria2..jadi dia bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu...

      Jadi mula dia berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab sayang sangat2 seluar tu..dan tambah lagi dia nak slim macam masa anak dara dulu.

      Apa yang dia buat? Dia mula bulan Mac 2011, tetapi yang betul2 dietnya start dari bulan 6 2001.. KATANYA:
      1. Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..
      2. Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
      3. Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)
      4. Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
      5. Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
      6. Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..
      7. Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
      8. Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
      9. Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
      10. Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)
      Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

      credit 



      SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...biar lambat asalkan selamat...

      Anda yang berminat? Hubungi saya untuk dapatkan info dan HARGA ISTIMEWA ye... PM di Fbook atau email di juliemauryn@yahoo.com

      Sunday, 4 December 2011

      VIVIX

      VIVIX merupakan Revolusi Terbaru dari Shaklee

      Vivix adalah Minuman campuran botani - (vitamin dalam bentuk cecair).
      Bukan sekadar anti penuaan pada muka, tapi pada keseluruhan tubuh badan.




      KANDUNGAN CAMPURAN UNIK BOTANI VIVIX

      (1) Polygonum Cuspidatum - adalah sumber semula jadi resveratrol sama seperti yang terdapat pada kulit anggur merah dan biji anggur merah. Tumbuhan ini mempunyai banyak faedah kesihatan dan sering terdapat dalam produk antipenuaan. Ini kerana kandungan resveratrol membantu memperlahankan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah dan mengurangkan lebihan lemak yang tidak diperlukan tubuh.

      (2) Anggur Muscadine - Anggur Muskat dan bijinya merupakan salah satu daripada sumber2 terbaik yang bersifat antioksidan dan mempunyai anti-radang. Ia juga turut dikenali sebagai Anggur No 1 di Amerika. Ianya jauh lebih besar daripada buah anggur itu subur di kawasan Tenggara AS yang beriklim panas. Saiz sebuah muskat ialah sekitar lima sentimeter (sm) iaitu seakan-akan sebiji plum. Menariknya, di dalam biji muskat ini, terdapat satu kromosom tambahan (20 kromosom berbanding anggur lain yang hanya mengandungi 19 kromosom).Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis nutrien antipenuaan khas. Malah, kandungan kompaun polifenol dalam buah muskat adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah.. Buah ini dikatakan mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi.

      (3) Elderberi Eropah - mengandungi beberapa jenis flavonoids iaitu antioksidan. Juga mengandungi 'rutin' (Vitamin H), isoquertin, and hyperoside (2 healthy phytochemicals) yang mana dapat meningkatkan immune system. Juga mempunyai effect anti radang. Banyak kajian telah menunjukkan Elderberry mempunyai kebaikan sebagai antiviral.


      (4) Purple Carrot - Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. 


      KEBAIKAN VIVIX

      Kajian telah menunjukkan Vivix memberi impak positif sebagai anti penuaan. Selain dari itu Vivix juga membantu memberi kesan kepada kesihatn iatu:-
      • Membantu menjaga dan membaiki DNA
      • Impak positif kepada pengaturan genetik yang melawan sel penuaan
      • Memberi kesan kepada 'mitochondrial biogenesis', yang mana membantu meningkatkan tenaga dalam sel
      • Mengurangkan penghasilan AGE proteins yang boleh menyumbatkan sel
      • Menyokong kesihatan jantung dan cardiovascular
      • Menyokong kesihatan otak
      • Meningkatkan immune system
      • Menggalakan jangka masa sel hidup
      • Membekalkan antiokidan untuk menuetralkan radikal bebas
      • Bagi kalian yang tidak menyusu dan mengandung...boleh mencuba Vivix, vitamin antioksida dalam bentuk cecair dan sangat sedap! Ia berperasa anggur concentrated!
        Hanya 1 sudu teh sehari membekalkan resveratrol yang sama di dalam 100 gelas wain merah.
        Resveratrol sangat penting mencegah kanser, dan paling penting anti penuaan.
        Jika dah consume Vivix perlu ke makan vitamin yang lain? Jawapannya....memadai dengan Vivix, ia memberikan tenaga dan kita rasa segar sepanjang hari!

        Sesiapa yang nak mencuba Vivix boleh membuat pesanan dan yang hebatnya saya akan beri freegift serta free postage! 
        Boleh email saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM saja di Fbook...
        Salam Sayang dari Healthy by NAture

      VIVIX DALAM BERITA HARIAN

      Ini adalah petikan dari berita harian berkenaan vivix


      RAMAI wanita bimbang dengan proses penuaan yang berlaku pada wajah. Namun penuaan adalah proses semula jadi yang tidak dapat dielakkan.
      RAMAI wanita bimbang dengan proses penuaan yang berlaku pada wajah. Namun penuaan adalah proses semula jadi yang tidak dapat dielakkan. Penuaan membabitkan kemerosotan fungsi organ dan sel dalam sistem tubuh yang berlaku secara berperingkat ketika usia meningkat. Proses itu menyebabkan berlaku perubahan fizikal dan fisiologi yang tentunya menakutkan wanita. Namun proses berkenaan berbeza antara individu, bergantung kepada genetik, diet, gaya hidup dan persekitaran.
      Perubahan fizikal disebabkan proses penuaan ini termasuk rambut menipis dan mula beruban, kulit menipis dan kurang anjal serta muncul garis halus. Tenaga semakin berkurangan malah lemak mula terkumpul sehingga menyukarkan seseorang mendapatkan berat badan yang ideal. Malah proses penuaan juga akan menyebabkan muncul pelbagai penyakit termasuk kemerosotan sistem daya tahan melawan penyakit, kerapuhan tulang serta kurang daya penglihatan.

      Anggur muskat yang juga dikenali sebagai anggur nombor satu di Amerika menimbulkan kekecohan di kalangan masyarakat kerana kebaikannya yang boleh membuatkan kulit bertambah muda serta memberi kesihatan berpanjangan. Anggur muskat dan bijinya adalah satu daripada sumber terbaik antioksidan dan mempunyai ciri antiradang. Ini kerana sebatian phenolik tertumpu pada bahagian biji. Jika dibandingkan anggur lain, ia mempunyai 40 kali ganda lebih polifenol yang terdapat dalam arak merah yang terbukti berfaedah bagi kesihatan kardiovaskular, menurunkan tahap gula dalam darah selain melambatkan proses penuaan. Selain anggur muskat, tumbuh-tumbuhan lain yang baik untuk kesihatan serta agen penuaan ialah elderberi. Ia adalah tumbuhan lasak tanah lembap di sepanjang tepi jalan dan sungai hanya di Eropah dan Amerika Utara. Elderberi sudah digunakan sekian lama dalam perubatan tradisional bagi mengubati asma, sembelit, artritis dan selesema. Tumbuhan ini adalah antioksidan yang kuat dan melindungi sel daripada kerosakan disebabkan toksin alam sekitar, diet tidak seimbang serta tekanan.

      Polygonum cuspidatum sejenis pokok saka terbesar di Asia adalah sumber semula jadi resveratrol sama seperti yang terdapat pada kulit anggur merah dan biji anggur merah. Tumbuhan ini mempunyai banyak faedah kesihatan dan sering terdapat dalam produk antipenuaan. Ini kerana kandungan resveratrol membantu memperlahankan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah dan mengurangkan lebihan lemak yang tidak diperlukan tubuh.

      Akhir sekali lobak ungu adalah sumber vitamin A terbaik, mengandungi fitokimia yang mengandungi antioksidan, antibakteria, antiradang penyakit serta mengurangkan risiko penyakit jantung. Jenama produk kesihatan terkenal Shaklee memperkenalkan minuman kesihatan Vivix Botanical Beverage Mix yang menghimpunkan semua kebaikan tumbuhan berkenaan.




      Malah ia adalah produk terlaris dengan jualan sejuta botol sejak tahun pertama diperkenalkan di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada. Menurut Ketua Pegawai Saintis Shaklee Corporation Amerika Syarikat, Dr Carsten R Smidt, Vivix adalah kuasa baru menghalang proses penuaan wajah.

      Kandungan anggur muskat, elderberi, lobak ungu dan polygonum cuspidatum terbukti membantu untuk melawan penyakit serta melambatkan proses penuaan. "Kajian yang dijalankan membuktikan kandungan dalam tumbuh-tumbuhan terutama anggur muskat memberi tindak balas melawan agen penuaan.

      "Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan. Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain. Dengan hanya minum sesudu sehari, pengguna akan merasai perbezaannya. Minuman yang sesuai untuk lelaki dan wanita berusia 18 tahun ke atas itu juga boleh dijadikan masker pada wajah iaitu caranya dengan menyapu dan biarkan beberapa minit untuk dilihat hasilnya.

       credit

      Jika anda ingin mencuba vivix, email saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM saya di Fbook sahaja..
      Salam Sayang dari Healty by Nature

      Thursday, 1 December 2011

      TESTIMONI CYST MENJADI KECIL DGN GLA

      Oleh Dila Roslan Shaklee:
       
      Sharing:

      Petang tadi pegi klinik untuk scan cyst ovariku...kali terakhir scan pada julai lalu, 2.73cm...dan hari ini, 1.4cm!...Syukur.....

      Doc: Bagus ye, cyst dah kecut...Mcm mana tu? memang xde ubat utk kecutkan cyst ni...
       
      Saya: Err...saya cuma amalkan makan supplement...Shaklee GLA..
       
      Doc: Bagus! Tak payah operate...tak elok pun operate-operate ni...

      Sujud syukur...

      GOUT

       
      Pengenalan

      Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan.

      • Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.

      • Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).

      • Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.

      • Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi.

      • Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.

      • Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.

      • Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

       

      Tanda Gout

      • Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.

      • Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.

      • Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.

      • Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.

      • Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.

      • Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.

      • Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

       
      Komplikasi


      • Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan di panggil ’tophi’

      • Dalam saluran urinari (air kencing), ia boleh berkumpul membentuk ’batu karang’.

      • Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti:
      o Kegemukan
      o Darah tinggi
      o Hiperlipidemia
      o Diabetes

       
      Rawatan


      Gout adalah suatu penyakit yang boleh sembuh tetapi anda harus mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya.

      Pemakanan

      Di bawah disenaraikan makanan yang kaya dengan purin:.

      ELAKKAN MAKAN KURANGKAN MAKAN
      • Organ dalaman seperti hati, paruparu,ginjal dan otak

      • Ikan bilis, kembung, sardin

      • Daging cincang

      • Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging

      • Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang

      •Asparagus, bunga kobis,cendawan dan bayam

      • Peanuts, lentil, beans and peas

      • Poultry

      • Roti jagung dan bijirin
       

      Pencegahan


      • Ubah cara hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal

      • Amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubungkait dengan gout

      • Apabila mengambil Allopurinol, ianya perlu diambil secara berterusan.

      • Jangan mengubah atau menghentikan dos Allopurinol semasa serangan gout.

      • Minum banyak air

       

      Benarkah Gout Penyakit Orang Kaya?


      Tidak, gout boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, meminum alkohol dan
      pemakanan berlebihan boleh dikaitkan dengan kejadian penyakit gout.

      Adakah Gout Boleh Diwarisi?
      • Gout boleh diwarisi tetapi faktor persekitaran juga memainkan peranan

      • Gout adalah penyakit yang boleh dirawat. Pada zaman dahulu, gout merupakan salah satu penyebab kerosakan dan kecacatan sendi. Pada hari ini, dengan rawatan yang baik, ianya boleh dikawal.

      • Adalah penting untuk mengamalkan cara hidup sihat.

      Foundation Malaysia di www.afm.org.my
      Semakan Akhir : 28 April 2008


      Bengkak gout? Bagaimana nak atasi? (SHAKLEE WAY)....

      Pesakit perlu mengambil beberapa supplement yang dapat membantu mengurangkan kadar urik asid di dalam badan mereka. Antara supplement tersebut ialah

      1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

      2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

      3. Fiber - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.

      4. Omega- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

      Nampak banyak? Namun inilah yang paling asas dapat bantu. Jika dapatkan konsultasi dari doktor, mereka pasti menyarankan pesakit bergantung dengan ubat selama2nya namun kesan ke atas buah pinggang hanya pesakit yang menanggungnya.

      Maka renung2kanlah...

      Salam Sayang dari Healthy by Nature

      Tuesday, 29 November 2011

      Cyst dan fibroid : Agar tidak berulang.

      Didunia modern ini, ramai kita dengar mengalami penyakit ini, penyakit itu... seperti penyakit kanser, Dalam keluarga terdekat saya sendiri 3 orang telah mengidap kanser. Perkara sebegini sering membuat saya takut dan menyedarkan saya betapa pentingnya menjaga kesihatan dan pemakanan. Pemakanan sememangnya mempengaruhi kesihatan kita. Sebab tu kalau kita kurang menjaga pemakanan kita, pastikan pengambilan vitamin dan zat galian dititikberatkan. Penyakit sebenarnya tidak datang serta merta, ianya berada dalam tubuh cuma ianya tidak aktif. Untuk pastikan ia tidak aktif, pastikan antioksidan kita mencukupi.

      Selain dari kanser, CYST dan FIBROID juga sering disebut-sebut. Walau pun ada cyst tidak membahayakan kesihatan tapi kadang kala ia senantiasa membuat seseorang risau.

      Apa yang saya tahu mengenai cyst dan fibroid ialah ianya adalah salah satu ketumbuhan abnormal sel dalam badan yang disebabkan oleh faktor radikal bebas. Walaupun selepas pembedahan, Ia boleh tumbuh semula jika radikal bebas tidak dikawal baik oleh antioksidan. Ada yang terpaksa menjalani 3 kali operation membuang cyst. Ianya boleh recurrent jika antioksidan dalam badan kita tidak mencukupi.

      Apa dia radikal bebas?

      Penerangan secara sains, Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron.
      Ini membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil.
      Radikal bebas akan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain.

      Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh sendiri dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain.

      Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah.

      Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik karena radikal bebas diperlukan antioksidan.







      Untuk bahasa mudah yang saya fahami, pertumbuhan sel yang tidak normal boleh mengakibatkan ketumbuhan atau lebih teruk dikenali sebaga kanser kerana ianya merebak dengan sangat cepat.

      Bagaimana nak kawal radikal bebas ini? 

      Ianya boleh dikawal melalui pengambilan antioksidan yang boleh didapati dalam makanan harian kita. Antara makanan yang kaya dengan antioksidan ialah anggur hitam, vitamin C, buah beri, strawberi dan banyak lagi. Namun kandungan antioksidan dalam setiap buah adalah berbeza antara setiap satunya.




      ANTIOKSIDAN bertindak dengan menuetralkan RADIKAL BEBAS. Dengan ini radikal bebas dalam tubuh boleh dikawal.

      3 Testimoni dari Upline saya...

      Seorang wanita yang melalui pembedahan sebanyak 3 kali untuk membuang cyst, maka saya mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan pengambilan supplement yang tinggi antioksidan. Apakah vitamin yang kaya dengan antioksidan? Saya gunakan formula ACE iaitu vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E. Selain itu pengambilan GLA juga sangat membantu.

      Seorang ibu yang menyusu yang pernah mengalami Mastitis juga saya saya nasihatkan mengambil vitamin yang kaya dengan antioksidan agar perkara yang sama tidak berulang. Adakah benar ibu yang menyusu yang mengambil vitamin E tidak mudah mendapat Mastitis? Ianya hanya sebagai langkah berjaga-jaga.

      Seorang ibu yang juga menyusu pernah meminta saya memberikan panduan untuk mengurangkan bengkak (ketumbuhan kecil) di bahagian alat sulitnya kerana tidak mahu menjalani pembedahan, Syukur, beliau tidak perlu menjalani pembedahan untk membuang ketumbuhan di bahagian alat sulitnya. Syukur sangat.



      Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh hubungi saya melalui email juliemauryn@yahoo.com atau PM saja difacebook.....
      Setiap pembelian akan disertai dengan konsultasi dan panduan pengambilan vitamin yang betul.



      Salam sayang dari Healthy by Nature

      Saturday, 26 November 2011

      DIABETES (KENCING MANIS)

      Apakah Itu Diabetes:

      Diabetes (kencing manis) dikelaskan sebagai satu keadaan dimana metabolisma terganggu.

      Sebelum saya meneruskan huraian mengenai Diabetes, mari kita cuba pahami proses Metabolisma badan.

      Metabolisma merupakan proses dimana makanan dipecahkan dan digunakan untuk penghasilan tenaga. Sebahagian besar daripada makanan yang kita makan ditukarkan kepada glukos.
      Glukosa adalah satu bentuk gula dalam darah - ia adalah sumber 'bahan api' utama bagi badan kita.



      Apa berlaku apabila makanan telah dihadam?

       Selepas makanan dihadam, glukosa akan menyerap ke saliran darah.

      Organ 'Pankreas'akan menghasilkan insulin.

      Insulin bertanggungjawap sebagai pengankut glukosa dari aliran darah ke otot2, lemak dan sel jantung, dimana glukosa digunakan untuk menjana jentera sel.

      Insulin merupakan hormon tunggal menjalani fungsi di atas.

      Pada keadaan NORMAL – Pankereas akan bertindak secara balas (termostat) dalam setiap turun naik yang halus pada paras gula darah dan jika:
      • Paras gula dalam darah naik, insulin akan dikeluarkan.
      • Paras gula dalam darah rendah, insulin tidak akan dikeluarkan.


      Terdapat 3 jenis utama  Diabetes:
      a. IDDM (Insulin Dependent Diabetes Mellitus) – Kes ini berlaku sejak bayi/ kecil . Jumlahnya hanya 10% pergantungannya kepada insulin.

      b. NIDDM ( Noninsulin Dependent Diabetes Mellitus) – 90% kes kencing manis adalah jenis ini. Ia berlaku selepas dewasa. Ada 2 kemungkinan - kekurangan insulin atau insulin kurang aktif.

      3. Gestational Diabets - Kes ini berlaku apabila ibu2 yang mana peningkatan glukosa dalam aliran darah berlaku semasa mengandung (siibu tidak mempunyai diabetes sebelum mengandung)


      TIADA UBAT SEGERA dagi diabetes tetapi: PENCEGAHAN & PERHATIAN dapat memberi manfaat.


      SIAPA BERPOTENSI MENGIDAP KENCING MANIS?
      a. Obesiti
      b. Middle age
      c. Inactive – tidak bersenam
      d. Mereka yang mempunyai keinginan yang tinggi terhadap makanan manis

      TANDA-TANDA
      a. Keletihan/ kelesuan
      b. Dahaga yang luar biasa
      c. Kerap buang air kecil
      d. Kulit- gatal -- mudah jadi jangkitan
      e. Penglihatan mula kabur
      f. Hilang Imbangan
      g. Luka lambat sembuh
      h. Kebas-kebas kaki


      SEBAB
      a. Makanan
      -gula berlebihan / ‘hidden sugar’
      -kekurangan zat ( B complex)
      b. Obesiti
      -insulin kurang sensitive ( pintu /pembuka pintu)
      c. Kurang active
      -menurunkan keperluan insulin
      -Kajian mendedahkan – sel tak perlu insulin jika bersenam
      d. Keturunan





      PROSES PERTUKARAN GULA KEPADA TENAGA

      PANKREAS ----> INSULIN ----> GULA ----> SEL ----> TENAGA


      KOMPLIKASI-KOMPLIKASI KENCING MANIS:

      a. Hilang Penglihatan
      b. Importancy
      c. Gangrene
      d. Infection
      e. SERANGAN JANTUNG / STROKE ( arteriosklerosis) - penyempitan arteri
      besar.Risikonya 2 hingg 4 kali ganda. Untuk stroke 2 – 6 kali ganda.
      f. MASALAH NEUROLOGI (Neuropati) – paling lumrah, jejaskan fungsi saraf seperti
      sensasi semut-semutan, rasa terbakar, dan kebas.
      g. Tekanan darah tinggi
      h. Sakit buah pinggan


      KEPERLUAN VITAMIN:


      1.B-COMPLEX
      •Paling penting kerana ia dilibatkan secara rapat dalam metabolisme gula dan
      pembebasan tenaga.
      •Dalam kes neuropati (terutama kesakitan atau gejala kebakaran) - 80%
      bertambah baik, dan mendapat kelegaan menyeluruh
      •Boleh meningkatkan penggunaan glukosa
      •Amat penting bagi kencing manis jenis NIDDM
      •Bantu mereka yang mengalami ulser kaki, bantu sembuhkan ulser.
      •Kekurangan B 6 – keadaan ini lebih banyak berlaku berbanding orang biasa
      (sihat). B 6 perlu bagi membolehkan metabolisma normal bagi asid amino yang
      dimakan tritotan. B-Complex ada 8 kumpulan ( 8 B). Seluruh kumpulan itu mesti
      ada kerana ia saling bergantung untuk memberi kesan yang terbaik.

      2.ZINC
      •Paling mustahak kerana insulin mengandungi zinc paling tinggi.
      •Zinc banyak hilang waktu kencing, ia perlu diganti.
      •Pankreas mengandungi kira-kira ½ jumlah simpanan zinc berbanding orang
      normal.
      •Zinc merupakan komponen di dalam sebilangan 90 enzim badan.
      •Kulit mengandungi 20% keseluruhan zinc.
      •Bantu penyembuhan luka.
      •Bantu penyembuhan ulser /ulser kulit.
      •Bantu penyembuhan insisi pembedahan.
      •Merangsang sistem pengimunan badan.

      3.FIBER
      Ada 2 jenis:-
      1. Soluble (Larut air) – 100%
      •senjata paling baik.- bagi kes yang serious & hendak tindakan cepat
      •berfungsi mencegah perubahan paras gula darah secara mendadak.
      •kurangkan kolesterol total.
      •sasaran jenis soluble kepada “kolesterol – jahat”( LDL), manakala “kolesterol - baik ( HDL) tidak diganggu.
      •Orang kencing manis kerap mengalami sembelit. Ia berfungsi untuk mengatasi nya

      2. Insolubble – tindakan sama tetapi kandunganya kurang – ada yang 50% soluble dan 20% soluble


      4.VITAMIN C 
      •Jika diserang oleh stress – Vitamin C dipupuskan pada kadar yang amat tinggi, ia dilibatkan dengan beberapa hormon adrenal. Amat perlu diganti.
      •Memperbaiki sistem pengimunan badan.
      •Melindungi daripada pencemaran persekitaran udara.
      •Menguatkan kapilari dan saluran darah agar saluran darah tidak mudah membocorkan darah dalam tisu.
      •Melindungi Vitamin E dalam badan.
      •Mengurangkan tempoh serangan selsema.
      •Perlindungan terhadap canser.

      5. PERFORMANCE DRINK
      •Rumusan eksklusif Opticarb memberi karbohidrat bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.
      •Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah.

      Saya boleh dihubungi melalui email juliemauryn@yahoo.com atau PM saja di Fbook...
      Salam Sayang dari Healthy by Nature