Tuesday, 13 December 2011

DETOX (PROGRAM PEMBERSIHAN BADAN)

The Joy of Detox

"There is no natural death. All deaths that come from so-called natural causes are merely the end point of progressive acid saturation. Many people go so far as to consider that sickness and disease are just a ‘cross' or an element, which God gave them to bear here on this earth. However, if they would take care of their body and cleanse their colon and intestines, their problems would be pretty much eliminated and they could eliminate their 'cross' by proper diet, proper exercise, and in general, proper living." --Dr. George C. Crile, head of the Crile Clinic in Cleveland and one of the world's great surgeons.

Detox atau pun pembersihan badan adalah satu perkara yang elok dan penting untuk kesihatan tubuh badan kita. Pengasas Shaklee sendiri, Dr. Shaklee mengamalkan program detox sehari dalam seminggu, dimana beliau tidak akan memakan makanan pejal pada hari tersebut untuk memastikan tubuh badan bersih.

Didunia modern kini, terdapat banyak bahan cemar pada persekitaran, makanan dan udara. Banyak makanan mengandungi pewarna, bahan awet, sisa baja, nitrat, hydrogenated oil dan lain2 agen yang mempunyai kesan carcinogernic. Sebab itulah penting untuk kita detox tubuh badan kita.

Semakin lama, toksin dalam tubuh badan akan terkumpul dan ini akan menyebabkan beberapa masalah kesihatan . Ini termasuklah:-

 • Pening kepala yang sering berlaku
 • PMS
 • Sakit2 Sendi
 • Keletihan
 • Radang pada kulit
 • Gegala2 pencernaan
 • Halitosis (nafas berbau)
 • Jangkitan yang berulang
 • Kurang daya tahan penyakit

Semua ini mungkin tanda2 perlunya detox.

Shaklee mempunyai beberapa produk untuk pembersihan dan Detox, untuk membantu tubuh badan menyingkirkan toksin kimia, meningkatkan kesihatan jantung, membersihkan kolon dan menyokong kesihatan usus.


Pembersihan Hati

DTX COMPLEX 
Hati merupakan organ memainkan peranan penting dalam mengekalkan metabolisma dan pembersihan tubuh badan. Untuk kesihatan hati, produk Shaklee DTX COMPLEX dapat memberi nutrisi untuk membantu dalam kesihatan hati. Produk ini mengandungi gabungan 6 tumbuhan yang mempunyai komponen antioksidan dan dapat memperbaiki kelancaran aliran hempedu. Ini akan melindungi dan mengekalkan kesihatan sel hati.

DTX COMPLEX mengandungi ekstract:

 1. milk thistle seed
 2. schizandra chinensis seed - sejenis tumbuhan China yang telah digunakan lebih 2000 tahun untuk meningkatkan enzim untuk pembersihan Hati.
 3. Reishi mushroom - terkenal dengan kandungan antioksidannya
 4. dandelion
 5. tumeric (kunyit)
 6. artichoke

Perbersihan Kolon


Herb-Lax


Herb Lax, asalnya dibentuk pada tahun 1917. Telah digunakan dengan berkesan oleh berjuta-juta orang selama bertahun-tahun. Ia direka untuk menggalakkan tindakan pembersihan yang ringan untuk membantu proses pembuangan semula jadi badan. Herb-Lax ciri-ciri gabungan 9 herba, termasuk daun Senna, yang telah digunakan selama lebih daripada 3,000 tahun sebagai julap semulajadi.

Herba yang digunakan dalam Herb-Lax adalah natural dan bukan dibuat secara kimia tiruan. Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot kolon. Ini membolehkan penyingkiran
sisa terperangkap dengan lebih baik. Ini memendekkan masa transit, bermakna toksin tidak akan mempunyai masa untuk mencederakan tisu kolon yang sihat. Juga boleh menghalang penyerapan dan pengedaran toksin ke seluruh badan. Herb-Lax boleh membantu dalam mengurangkan bau badan, menggurangkan jerawat yang jelas, melegakan sembelit, menghindarkan gas dari perut dan usus, dan menormalkan fungsi kolon semasa ia memelihara usus.

Pembersihan Darah


Garlic


Seawal 3000 SM, manafaat bawang putih telah pun digunakan sebagai ubat untuk pelbagai aplikasi, termasuk jangkitan saluran pernafasan, masalah kulit, jangkitan parasit dan sebagai agen antibiotik dan antimikrobial.

Kini, banyak kajian saintifik melaporkan berkenaan kebolehan bawang putih untuk membersihkan darah dan mengurangkan toksik logam berat, terutamanya terhadap logam neurotoksin (merkuri dan kadmium). Terdapat kuga kajian mengatakan penggunaan bawang putih dalam merawat gangguan usus dan pelbagai keadaan perubatan yang lain.

Walau bagaimanapun, tidak semua makanan tambahan bawang putih yang sama. Kebanyakan kaedah pemprosesan yang digunakan hari ini, termasuk serbuk bawang putih yang dihancurkan, kapsul minyak bawang putih dan pemprosesan untuk menghilangkan bau boleh mengurangkan atau menghapuskan kandungan allicin. Allicin adalah komponen utama yang aktif bawang putih.

Garlic Shaklee diproses secara unik pada suhu pengeringan yang terkawal. Proses ini mengekalkan SEMUA allicin.

Garlic Shaklee tidak menghasilkan bau nafas. Bau nafas yang disebabkan oleh Bawang Putih disebabkan oleh bau bawang putih dari perut. Garlic Shaklee dicipta khas dimana ia  tidak akan memecah atau dihadamkan sehingga ia melepasi perut dan ke dalam usus kecil. Di samping itu, ia mengandungi campuran manis berbau spermin dan ekstrak rosemary untuk mengawal bau yang berkesan


Pembersihan Keseluruhan Badan


AlfalfaAlfalfa adalah asal dari perkataan Arabic yang bermakna “Father of All Foods”.  Alfalfa terkenal dengan keupayaannya untuk pembersihan tubuh badan dan detox.
Alfalfa membantu melancarkan aliran hempedu, untuk mengeluarkan toksik dari tubuh badan kita. Ia juga dapat membantu dalam sistem penghadaman, mengurangkan radang, anti bakteria dan lain2 lagi.
Ia juga membantu dalam memulihkan ulcers, gout, allergy dan kesakitan perut.
Juga dapat membantu dalam mengawal level gula dalam darah kita dan mengurangkan kholesterol.


SEKIRANYA ANDA BERMINAT UNTUK MELAKUKAN DETOX DENGAN PRODUK SHAKLEE, UNTUK MEMBERSIHKAN TUBUH BADAN KITA, BOLEH HUBUNGI SAYA MELALUI juliemauryn@yahoo.com ATAU PM SAJA DI FACEBOOK OK...

No comments:

Post a Comment