Wednesday, 25 June 2014

HEPATITIS B.. Pembawa harus tingkatkan imun sistem anda

Hepatitis adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh virus.
Bagi Hepatitis B, virus penyebabnya adalah virus Hepatitis B.
Virus ini boleh merebak melalui cecair tubuh  seperti darah dan air mani.

Apabila anda dijangkiti virus hepatitis B, ia boleh menggangu fungsi hati anda dan akan ini akan meransang daya pertahanan badan (imun sistem) untuk melawan serangan virus tersebut. Hasil dari ini, hati juga boleh mengalami keradangan.

Sekiranya penyakit hepatitis menjadi kritikal atau kronik (selalunya lepas 6 bulan) organ hati boleh rosak. Lama-kelamaan sel-sel hati bertukar menjadi tisu fibrous dan meninggalkan parut dipanggil sirrosis hati.


shaklee, hepatitis B, cirrhosis


Pembawa Hepatitis B pula dikategorikan kepada mereka yang mempunyai virus hepatitis B dalam dalam darah mereka lebih dari 6 bulan. Ada yang tidak menunjukkan sebarang simptom akan kehadiran virus ini dalam badan mereka.
Dan majoritinya tidak melarat sehingga menjadi kronik. Malah ada yang tidak memerlukan rawatan pun.

 Di Malaysia, dikatakan bilangan penduduk yang menderita penyakit Hepatitis B biasanya dijangkiti sejak dalam kandungan lagi atau semasa kecil.


JAGA KESIHATAN ANDA

Namun, biar pun anda sekadar pembawa yang bukan kronik, amat penting untuk terus menjaga kesihatan dan cuba untuk tingkatkan sistem pertahanan badan untuk melawan penyakit. Pemakanan seimbang, tidur yang cukup dan selalulah bersenam.
Buatlah pemeriksaan selalu terutamanya untuk mengetahui keadaan organ hati anda.Sebarang kerosakan jika dikesan cepat sudah, pasti lebih mudah untuk dirawat.
Cuba elakkan alkohol dan ubat-ubatan yang boleh menyumbang kepada kerosakkan organ hati.
Pekalah kepada simptom Hepatitis akut seperti
  • Merasa letih
  • Kurang selera makanLoya
  • Muntah
  • Sakit perut (abdomen)
  • Warna kuning pada mata putih dan kulit (penyakit kuning)
  • Air kencing berubah warna menjadi warna teh
  • Warna najis berubah pucat atau warna tanah liat


RAWATAN

Menurut Wikipedia:
Masih kontroversi dari segi keberkesanannya. Namun beberapa pilihan rawatan adalah seperti:
  1. Steroid : (prednisolone)
  2. Azathioprine
  3. Interferon

Salah satu pilihan rawatan yang doktor akan berikan kepada pesakit adalah 'Interferon'. Ini adalah untuk meningkatkan imun sistem tubuh badan dan ini membantu untuk melawan virus hepatitis.


SHAKLEE DAN HEPATITIS B

Saya mulakan dengan cerita seorang kawan.... J
J telah disahkan membawa virus sejak 2010 lagi. Puncanya tidak diketahui... Namun tiada rawatan khusus yang diberikan oleh doktor, hanya pemerhatian yang kerap perlu dibuat. Ubat pun hanya suntikan vaksin hepatitis yang diberikan. Namun J terus menjadi pembawa Hepatitis sehingga lah baru-baru ini.

2,3 bulan sebelum ini, J telah concentrate dalam meningkatkan sistem imunnya dengan mengamalkan produk shaklee.
Dan kami amat2 lah gembira pada Jun 2014, J memberitahu saya : HEPATITIS ANTIGEN 0...

Cuma sekarang ada masalah anemia.. Ini mungkin disebabkan oleh gangguan penyerapan zat besi yang mungkin disebabkan oleh keradangan hati. Maka, kini J concentrate pula dalam meningkatkan hemoglobin beliau dan meningkatkan kesihatan organ hati..... dengan supplement Shaklee, sudah pastinya!


hepatitis b, shaklee, cirrhosis



  Jangan segan2 pm saya  untuk pembelian produk shaklee ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 



* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease




























Monday, 16 June 2014

JARI KAKI KREM ('CURL UP')

Semasa bermain dengan anak-anak di kolam renang Langkah Syabas, tiba-tiba jari kaki saya jadi krem, tidak dapat bergerak. Ia seperti menjarak antara satu sama lain, dan macam melipat / 'Curl up'. Sakit memang sakit oh!
Aduiii, moga penerangan saya itu dapat anda bayangkan keadaan sebenar.

Saya sangat terkejut dengan kejadian ini. Tidaklah saya menyangka ia boleh berlaku pada saya. Nah, saya pun cepat-cepatlah buat pembacaan... Ini yang saya pelajari...

Foot cramps are very painful muscle cramps. 
They can strike while you are moving or attack while you are sleeping. 
A foot cramp feels like the muscles and tendons in the bottom of your foot are pulled very tightly and the sharp pain cannot be ignored. 
The toes curl tightly together and cannot be separated, making it impossible to stand on the foot. It is not unusual for the pain to radiate up to the Achilles tendon on the back of the foot.


Sebenarnya keadaan ini samalah seperti krem pada kaki. Para atelit pun boleh mengalami krem kaki.Apabila otot kita krem, apa yang berlaku adalah fiber pada otot-otot mengejang, ia tidak dilepaskan.. sebab tu terus rasa krem saja.
Sebab terjadinya krem, mungkin kerana otot-otot terlebih guna atau bagi yang kurang bergerak, pengaliran darah yang lemah (poor blood circulation) dan kurang aktiviti.


Untuk elakkan kaki krem, 3 tips ini amat penting:-

  • Minum 4-8 gelas air sehari. Dehydratiom adalah punca utama terjadinya krem kaki.
  • Makan seimbang setiap hari. Kekurangan  Vitamin B6, Kalsium, Magnesium dan Potassium boleh menyebabkan krem kaki sering berlaku.
  • Buat stretching kaki setiap hari. Biar pun 5 minit sehari, ia sangat-sangat membantu.


Supplements Untuk Krem?

Saya percaya multivitamin adalah penting untuk semua kita. Inilah yang memenuhi keperluan vitamin dan mineral kita. Namun ada kalanya multivitamin sahaja tidak cukup. Sebab ia adalah pada jumlah minimum. Kita masih perlu makan seimbang.

Bagi yang masih perlukan lebih dari multivitamin, bolehlah add on:
Ostematrix membekalkan Kalsium, Magnessium, Vitamin D dan beberapa mineral
B complex membekalkan pelbagai jenis vitamin B termasuklah B6

Bagi 'poor blood circulation' pula, boleh amalkan vitamin E. Vitamin E membantu membaiki circulation, penting untuk pembinaan sel darah merah dan flush out toxin dari aliran darah kita.

Yang kurang minum air, performance drink boleh bantu stabilkan bendalir dalam badan. Ia juga mengandungi sedikit Potassium chloride!

KREM, KAKI KREM, SHAKLEE KREM, TOES CRAMP




  Jangan segan2 pm saya  untuk pembelian produk shaklee ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 



* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease





Monday, 9 June 2014

TURUNKAN LEVEL KOLESTROL DENGAN PHYTOCOL-ST

PHYTOCOL - ST... produk terbaru yang dilancarkan oleh Shaklee Malaysia 3 hari lepas...
Namun, telah ada testimoni hebat oleh pengguna....

Sebenarnya, kandungan produk ini, PHYTOSTEROL, sudah terkenal dalam dunia supplemen.
Ia adalah sejenis kompaun yang terdapat pada tumbuhan yang telah terkenal dalam membantu menurunkan kolestrol jahat, LDL, secara semulajadi.
Bagaimana? Ia melibatkan proses kimia sebenarnya.. PM untuk mengetahuinya ya.. Nak tulis sini agak detail nak terangkan...

shaklee, cholestrol, kolestrol, produk baru, phytosterol


Health Claims?? Saya petik ni dari Wikipedia:-

The European Foods Safety Authority (EFSA) concluded that blood cholesterol can be reduced on average by 7 to 10.5% if a person consumes 1.5 to 2.4 grams of plant sterols and stanols every day. The scientists found that the effect is usually established within the first 2–3 weeks
Longer-term studies extending up to 85 weeks showed that the cholesterol-lowering effect could be sustained. 
 Based on this and other efficacy data the EFSA scientists consider the following health claims to reflect the available scientific knowledge: “Plant sterols have been shown to lower/reduce blood cholesterol. Blood cholesterol lowering may reduce the risk of coronary heart disease" and “Plant stanol esters have been shown to lower/reduce blood cholesterol. Blood cholesterol lowering may reduce the risk of coronary heart disease"



 The FDA is currently reviewing the health claims for phytosterols. 
When reviewing clinical trials involving phytosterol supplementation, the FDA concluded that when consumed in the range of 1 to 3 grams in enriched foods, phytosterols resulted in statistically significant (5-15%) reductions in blood LDL cholesterol levels relative to placebo. The FDA also concluded that a daily dietary intake of 2 grams a day of phytosterols (expressed as non-esterified phytosterols) is required to make an authorized health claim relating phytosterol consumption to cholesterol lowering and CVD risk



 Health Canada reviewed the evidence of 84 randomized controlled trials published between 1994-2007 involving phytosterol supplementation. An average of 8.8% reduction in LDL-cholesterol was observed at a mean intake of 2 grams per day. Health Canada concluded that sufficient scientific evidence exists to support a relationship between phytosterol consumption and blood cholesterol lowering. 




So... itu yang saya baca lah...
Testimoni pengguna pula seperti dibawa...


My own Phytocol-ST testimonial. ~ By Ethan Wang
(Diterjemah oleh saya...)

Saya mempunyai kolestrol LDL yang tinggi kerana gaya pemakanan saya. Saya suka "fat" dan ini adalah tipikal dalam diet orang Malaysia. Di Malaysia, terdapat lebih dari 6 juta orang dewasa yang mempunyai masalah kolestrol seperti saya.

Belrikut adalah keputusan ujian LDL saya.
26-Mar-14: Level LDL saya adalah 129 mg/dl, yang mana jatuh pada level tidak sihat.

Saya mula mengamalkan Phytocol-ST dengan 4 biji sehari (2000 mg phytosterols). 
Nak test keputusan tu, saya berhenti memakan  OmegaGuard, Lecithin dan telah kurangkan pengambilan ESP Soy Protein. 
Diet saya adalah tidak sihat - banyak kandungan lemak, kurang fiber, kurang sayuran dan buah-buahan. 


APA BERLAKU LEPAS 2 BULAN?
 
Saya telah buat ujian level LDL saya semula pada 30-May. 
Keputusan ujian adalah 101 mg/dl. 
PENURUNAN  LEVEL LDL SEBANYAK 22%!!

Diharap anda dapat share Phytocol-ST dengan kawan-kawan dan keluarga.
Penurunan dalam kolestrol mungkin dapat menurunkan risiko serangan jantung, strok, hypertension dan sebagainya.
 
 **********
 
Saya sendiri akan sharekan berita gembira ini pada ahli keluarga saya  kerana memang ramai yang mempunyai masalah kolestrol ini.. Jadi, nantikan lebih banyak testimoni nanti ya!!

Ini testimoni dan keputusan ujian LDL dari En. Ethan sendiri...

HEBAT!!!!!
 
 




So, jangan segan2 pm saya  untuk pembelian produk ini ya...
Sudah pasti akan menjadi HOT selling product...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 



* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease