Thursday, 29 November 2012

MEROKOK AKTIF/PASIF DAN SUPPLEMENT

Hello.. Pasti kita sedar pada kesan-kesan merokok baik pada perokok aktif mahupun yang pasif.

Perokok aktif adalah si perokok. Perokok pasif tu pula adalah seorang yang tidak merokok tetapi menghisap asap rokok yang dikeluarkan dari mulut atau hidung orang yang sedang merokok. Secara tidak lansung perokok pasif juga akan terdedah kepada kesan-kesan merokok.


Antara kesan jangka pendek merokok ialah mengurangkan fungsi otak disebabkan oleh pembebasan gas karbon dioksida dan pengurangan oksigen daripada asap rokok tersebut. Selain itu, menghisap rokok boleh mengganggu daya pendengaran dan penglihatan kerana mengurangkan kadar pengaliran darah ke seluruh tubuh badan.

Perokok selalunya mempunyai nafas yang berbau dan mudah mendapat jangkitan mulut dan gusi serta gigi menjadi kuning. Mereka yang merokok juga akan menghadapi kesukaran untuk bernafas dan mudah merasa letih apabila melakukan sesuatu pekerjaan terutamanya bersukan.

Kesan jangka panjang rokok. Rokok boleh membahayakankesihatan diri kerana bahan-bahan kimia yang dibebaskan daripada rokok yang bolehmengurangkan fungsi sekaligus merosakkan organ dalam tubuh kita. Sebagai contoh, nikotin yang ada didalam rokok boleh menyebabkan ketagihan sekiranya menghisap rokok secara berulangkali.
 Selain itu, tembakau boleh mengakibatkan penyakit jantung dan barah.Terdapat lebih kurang 63 bahan kimia didalam rokok yang akan menyebabkan barah paru-paru, mulut, usus, tekak dan payudara. Penghisap rokok tegar akan mempunyai risiko tinggi pada penyakitstrok, penyakit mulut dan gusi, osteoporosis, mandul dan penyakit paru-paru seperti asthmadan bronkitis ( jangkitan pada paru-paru).

Perokok pasif pula seperti contoh, kanak-kanak akan mudah mengidap penyakit paru-paru dan jantung seperti asthma, mengganggu pertumbuhan paru-paru, kecacatan pendengaran, mempunyai IQrendah, masalah kawalan motor, keguguran dan mati dalam kandungan. Ibu mengandung juga akan mengalami implikasi yang buruk terhadap bayi dalam kandungan seperti melahirkan bayi yang tidak cukup bulan dan bayi kurang berat badan.

Dalam penjagaan kesihatan, adalah penting bagi seseorang perokok aktif dan pasif untuk mempunyai diet pemakanan yang lengkap, ini termasuklah buah-buahan dan sayuran. Ini bertujuan untuk detox melawan radikal bebas yang dihasilkan oleh rokok. (Radikal bebas antara penyebab kanser)

Jika anda memilih untuk mengambil supplement maka antara yang penting adalah multivitamin, b complex, vitamin c. Untuk detox dan antioksidan pula Alfalfa,  vitamin e, carotomax dan DTX complex antara yang penting.. Dan jika yang berkemampuan sudah pastinya Vivix...

Kalau rasa banyak sangat, tidak perlulah makan semuanya.. PM saya untuk vitamin yang minimum perlu diambil... Boleh saya terangkan secara detail...


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Wednesday, 28 November 2012

AKHIRNYA ANAK KE5 BARU DAPAT FULL BREASTFEED... SUDAH TENTU DENGAN SET PENYUSUAN SHAKLEE

Gud morning... Lebih seminggu saya tidak up date blog ni, macam rasa kurang saja... Banyak betul urusan, syukurlah sekarang sudah ok sedikit...

Hari ini saya ingin sangat share cerita seorang ibu bernama ZB yang telah melahirkan 4 orang anak tapi tidak dapat menyusukan anak secara full sebab masalah puting berdarah, tidak cukup stok dll.... Apabila Ibu ZB melahirkan anak ke5nya, Beliau telah menambah supplement SET B + ESP dan perbezaan yang dilihat sangatlah ketara......
Ini yang disharekan oleh ibu ZB......


Stlah lama ZB mnunggu utk share testi ZB kini masa dh tiba..,.ZB nk share exprience ZB ambil set B bf +ESP

Sblum kawin 68kg+resdung+kulit kering

Ank ptama(tanpa produk Shaklee) - 58kg bfeeding smpai 28hari +susu tepung sbb puting berdarah saje kulit nipis n xtahan, kakak berikan susu dia sbb kesiankan ank.,,,slps 6bln bru bfeed blik tp btahan smpai 9bln saje


Ank kedua (tanpa produk Shaklee) - 56kg bfeeding smpai 6bln +susu tpung, masalah yg sama doct nasihatkan mkn makanan yg berempah n pedas utk tebalkan kulit

Ank ketiga(tanpa produk Shaklee) - 57kg bfeeding smpai 3bln +susu tepung sbb masalah yg sama + kna kursus 3bln tpaksa tgal ank n xsempat nk hasilkan tenusu byk2 utk bekal ank

Ank keempat(tanpa produk Shaklee) - 60kg bfeeding smpai 6bln +susu tpung sbb masalah yg sama

Ank kelima(dengan produk Shaklee) - 49kg FULL bfeeding smpai skrg (10bln) xcampur susu tepung sbb puting dh xbdarah lg..stok EBM smpai 150 botol....skali perah dpt 12oz....klu gi kursus confirm roomate teruja tgk hasil perahan sbb byk sgt...n confirm jugak chef yg kat dapur hotel tu dtg interview sbb truja....klu kursus 3hari 24 botol mesti full punyer...

Yg best lg yg ni:
Kulit makin cantik smpai bibik yg kt rmah ni slalu tenung aje muka majikan dia ni katanya 'wah ibu!macam artissss,....'....(perasan la plak) tp mmg btul ZB dpt rase perubahannya sbb ZB dh xbeli sume lotion, toner n mosturiser slpas dh habis (5bln yg lalu) sbb ZB rse mcm dh xperlukannya lg....

Husband plak yg comment 'Ayang kurus sgt la ,kna gemuk ckit bru ok.,.nti org confused ni cgu ke student?hihihi'.....so sya usahakan utk tambahkan kg sya dr 49kg ke 52kg skrg.,,.baju n seluar sume dh btukar size bru.....dulu jeans size 33 skrg 28.....hihihi.....


Hebatkan perbezaannya.... supply susuibu yang banyak, kulit makin cantik, berat badan berkurang... Yang dimakan adalah SET B dan ESP... Ini hanyalah supplement berasaskan semulajadi... Tiada secret special sebenarnya, apa yang berlaku pun semuanya bergantung pada kerajinan. Kesan yang didapati berbeza dari setiap seseorang.
Supplement membantu memenuhi keperluan nutrisi harian kita.. Pengambilan supplement membantu tubuh badan lebih cergas, kesihatan meningkat, maka secara tidak lansung akan terus memberi kesan yang positif dalam segala proses penjanaan tubuh badan...
Namun kualiti supplement amat penting, memang banyak jenama di pasaran tapi hanya Shaklee akan menjadi pilihan saya....

Ini adalah testimoni ibu ZB d FB....  Sama saja dengan diatas, saya copy paste saja...
(Klik untuk besarkan image)





Contact saya untuk info lebih lanjut tentang supplement ini ya.. see u.....

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Tuesday, 6 November 2012

PENGAMAL ALKOHOL: BEBERAPA SUPPLEMENT YANG SESUAI?

Semua kita tahu amalan meminum minuman keras atau minuman beralkohol bukan sahaja memabukkan tetapi juga memudaratkan kesihatan diri sekiranya diamalkan berterusan. 



Kesan jangka pendek pengambilan alkohol termasuklah menjadikan seseorang itu kurang daya koordinasi seperti tidak boleh berjalan dengan betul dan tidak boleh membuka pintu. Dalam masa yang singkat ini boleh menyebabkan hangover. Hangover lazimnya disebabkan oleh keracunan alkohol dan bahan lain dalam alkohol. Tanda-tanda hangover alkohol termasuklah sakit kepala, loya, muntah, cirit birit, gangguan pergerakan usus dan menggeletar selama lapan hingga 12 jam kemudian.

Kesan jangka panjang akan dirasai selepas meminumnya selama beberapa bulan atau tahun. Kesan utama adalah seperti sakit jantung, hati atau penyakit dalam perut. Apabila situasi ini berlaku akan kurang selera makan, kekurangan vitamin, jangkitan penyakit, mati pucuk atau kekurangan haid dan lain-lain lagi.



Terdapat beberapa supplement yang sesuai dimakan... Ini adalah terdiri daripada:-

Vivix - Membantu memperbaiki kerosakkan sel tubuh badan. Membantu memelihara kesihatan jantung, otak, sistem imun, perlindungan antioksidan dan lain-lain lagi

DTX Complex - Kesan alkohol yang paling bahaya adalah kesan pada hati. Kerana apabila pengambilan alkohol yang berlebihan, hati kita bekerja keras untuk memecahkan toksik. Lama-kelamaan, ini mungkin menyebabkan kerosakan hati. DTX Complex membantu dalam penjagaan kesihatan hati dan Detox hati.

Nutriferon - Membantu meningkatkan imun sistem

B Complex - Membantu menangani stress termasuklah stress secara fizikal yang disebabkan oleh ethanol, methanol dan sulfites.

Alfalfa Complex - Membantui detox seluruh badan dan menurunkan asid uric

Vitamin C - Apabila detox toksik berlaku pada badan, pembebasan radikal bebas dalam tubuh badan berlaku. Vitamin C dapat bertindak sebagai antioksidan, membantu dalam menuetralkan radikal bebas ini.

Ostematrix - Membekalkan Magnesium. Kerana Magnesium pupus dari tubuh pengguna alkohol

ESP - Untuk membantu regenerasi sel hati

Herb Lax - Detox untuk mengeluarkan toksin dari tubuh   

Itulah vitamin yang sesuai jika kita mengambil akohol dengan banyak. Jelas sekali kebanyakkannya adalah untuk detox hati dan tubuh badan... 
Diingatkan pengambilan supplement sekadar membantu tubuh badan berfungsi dengan lebih baik bukan bertujuan untuk menyembuhkan penyakit...


 Jika anda ingin mencuba mana-mana produk shaklee, contact saya ye:


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com

 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 

Monday, 5 November 2012

DENGAN SET 3M: STOK SUSUIBU HAMPIR PENUHI MEJA MAKAN...

Hello.. Hari ni saya share lagi testimoni seorang ibu menyusu.. Saya tengok gambar dia pun terkejut...





Itulah dia, tengok gambar saja pun macam mo terkeluar biji mata saya.. Punyalah banyak.. Namun kita boleh lihat nekad Ibu ini kan.. awal2 lagi sudah sediakan botol2 yang banyak.. Otak dia dah kena set mahu banyak susuibu... Ditambah dengan kerajinan mengepam, penjagaan pemakanan, air yang cukup dan sudah tentu set 3M, nah inilah hasilnya... Jenis pam pulak adalah  medela mini elektrik + spectra 3.. 

Apa katanya tentang produk 3M????


Bagaimana set 3m ini membantu dalam penyusuan susu ibu??
=================================

VITA LEA
FUNGSI:
* Membantu tumbesaran anak yang menyusu susu ibunya.
* Penting dalam pembentukan sel darah merah
* Tidak mudah pitam selepas memerah susu
*Tidak di sarankan diambil dengan minuman bersusu kerana ia boleh mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh makanan.

B COMPLEX
FUNGSI
* penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat,lemak dan protein.
* Anti stress(ubat penenang)
* membantu meninggikan sistem pertahanan badan.
* menukarkan makanan kepada tenaga.
* memabntu ibu2 berfikiran positif (mud baik jer) so secara automatik penghasilan susu lebigh lancar.
* Wajah ibu cantik berseri dan tidak kusam.
* Jika diambil bersama pil perancang ia akan memusnahkan zat vitamin yg sedia ada.

VITA C
FUNGSI
* Penting untuk menjaga salur darah
* Antioksidan
* Membantu meningkatkan antibodi ibu dan anak yg sedang menyusu.
* Sekiranya anak atau anda demam cuma ambil vita c 2biji sehari.
* Mudah sembuh bagi ibu2 yg mengalami puting melecet,luka dan berdarah.
* Kulit makin bersih,cerah dan cantik

ALFAFA

FUNGSI
* Supplement yg penting untuk penghasilan ssusu kerana mempunuyai 1001 khasiat.
* Membantu memekatkan susu dan susu ibu lebih lemak berkrim.
(keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza..ada yg hanya perlu makan 2biji sehari sudah menampakkan hasil tapi ada juga yg perlu ambil 4 -6biji sehari baru ada hasilnya..alfafa compelx ni di datangkan dgn 2 botol samada nak yg kecil atau besar
.
* Membantu perkumuhan
* Membuang angin dalam badan dan baby kita susan kembung.
* Mengurangkan masalah eczema yg di alami bayi.
* Menyelesaikan masalah keputihan.
* Tidak boleh di ambil oleh pesakit SLE dan ibu mengandung.

ESP
FUNGSI
* Protein yg sgat penting untuk pembentukan sel darah merah.
* Sgat membantu dalam melancarkan penghasilan susu.
* Penting untuk kelenjar dan tumbesaran.
* Cantikkan kulit ibu dan anak.
* Membantu mengawal paras kolestrol.
* Ibu yg kencing manis tidak boleh ambil ESP.
* Boleh di bancuh bersama minuman lain juga bagi mendapatkan rasa yg lebih enak...
* Memberi tenaga kpd ibu dan rasa kenyang yg agak lama.
* Membantu membaiki mana2 kekurangan zat yang diperlukan oleh tubuh badan.

p/s: ESP shaklee tidak sama dgn soya yg ada dipasaran skrg kerana ESP mengandungi non GMO soy iaitu soya yang di basuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dgn suhu yg sgat sederhana supaya enzim di dalamnya tidak musnah.

OSTEMATRIX
FUNGSI
* Memabntu mengurangkan risiko osteoprosis.
* Membina gigi dan tulang dan gigi yang sihat dan kuat.
* Membantu mengekalkan tekanan darah darah yg normal.
* Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf.
* Mengurangkan simptom2 senggugut,perut kembung,kekejangan,retensi air,mudah radang dan kemurungan.

SET 3M
( VITA C,ALFAFA COMPLEX,ESP,B COMPLEX,OSTEMATRIX dan VITA LEA )


Set ini sesuai untuk siapa?
* Inilah dia set rahsia banyakkan susu
* Sesuai untuk ibu2 yg mempunyai masalah penyusuan.
* Ibu yang mula mahu menyimpan stok EBM.
* Mahu anak tidor lebih lena pada waktu malam
* Menghadapi masalah penghasilan susu walaupun telah melakukakn perahan setiap 2jam.
* Ibu yg telah lama berhenti menyusukan bayi dan bersedia untuk mengepam semula dgn kerap bagi menstimulasikan susu.


Jika anda ingin mencuba set 3M ni, contact saya ye:

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Sunday, 4 November 2012

PREECLAMPSIA (pre-eklampsia)

Apa itu Pre-eklampsia (Preeclampsia)?



Pre-eklampsia merupakan suatu keadaan atau gangguan yang terjadi pada masa kehamilan, umumnya berlaku pada usia kandungan 27 minggu keatas. Antara simptom Pre-eklampsia yang umum adalah tekanan darah tinggi, pembengkakan yang tidak pandai sembuh dan jumlah protein pada air kencing yang tinggi.


Preeclampsia selalunya terjadi pada kehamilan pertama seorang wanita. Juga pada wanita yang memiliki sejarah preeclampsia di keluarganya. Risiko ini meningkat jika siibu memiliki banyak anak, ibu hamil pada usia remaja, dan wanita hamil pada usia 40 tahun keatas. Selain itu, wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi atau mempunyai masalah ginjal sebelum hamil juga berisiko tinggi untuk mengalami preeclampsia.


Simptom Pre-eklampsia

Selain dari tekanan darah tinggi dan kandungan protin yang tinggi dalam air kencing, simptom berikut juga mungkin petanda Pre-eklampsia:

- Tiba-tiba bengkak berlebihan pada muka, tangan atau kaki
- Sakit Kepala yang teruk
- Masalah penglihatan seperti kabur penglihatan atau melihat bintik2
- Atau sekadar rasa kurang sihat

Namun tidak semestinya petanda ini menunjukkan siibu mempunyai preeclampsia.


Apa penyebab Pre-eklampsia

Belum dapat dipastikan apa sebenarnya penyebab Pre-eklampsia. Namun menurut Baby Center.com Ia mungkin terjadi akibat dari perkembangan placenta yang tidak betul.


Apa ujian yang akan dibuat?

Selalunya pada appoinment kehamilan, Doktor atau bidan akan memeriksa:

-  Tekanan darah
-  Ujian darah untuk menguji ginjal dan hati
-  Ujian air kencing untuk protein
-  Memeriksa segala pembengkakan (tetapi tangan dan kaki umumnya bengkak ketika hamil)
-  Ultrasound akan memeriksa pertumbuhan bayi Anda dan CTG (atau Kardio-Tokograf) akan memeriksa denyutan jantung bayi Anda.


Risiko Preeclampsia pada ibu dan bayi

Apabila pre-eklampsia menjadi serius, ia akan mula mengganggu sistem tubuh badan siibu..


Lanjutan dari Pre-eklampsia adalah Eklampsia. (Tapi ini adalah jarang berlaku ya)...  iaitu gangguan lajutan Pre-eklampsia dengan serangan toxemia yang boleh mengakibatkan sangat serius bagi ibu dan bayinya.

Pada bayi, preeclampsia boleh menghalang penyaluran darah ke plasenta (jalur penyaluran udara dan makanan untuk janin). Ini boleh menyebabkan bayi kekurangan oksigen ( hypoxia ) dan makanan. Hal ini mungkin menyebabkan kurangnya berat badan bayi ketika lahir dan mungkin juga menimbulkan masalah lain pada bayi, seperti kelahiran premature.

Jangan risau ya... wanita yang mempunyai preeclampsia tetap melahirkan bayi yang sehat. Ini karena preeclampsia dapat dikesan lebih awal apabila calon ibu rajin buat check up kehamilannya.


Rawatan

Sekiranya Pre-eklampsia adalah pada tahap tidak serius, maka siibu mungkin akan dinasihatkan untuk berehat dan ubat untuk merendahkan tekanan darah akan diberikan. Ubat ini selalunya selamat untuk ibu dan bayi dalam kandungan.Sekiranya siibu belum melahirkan anak pada kandungan 39 atau 40 minggu, doktor mungkin akan mencadangkan untuk bersalin secara induce.

Sekiranya Pre-eklampsia adalah pada tahap serius, mungkin siibu akan diadmit di hospital untuk dipantau oleh pihak hospital dengan lebih dekat.


Bagaimana bayi akan dilahirkan?

Jika tekanan darah sisibu stabil, mungkin doktor akan membenarkan bersalin secara normal. Jika tidak, mungkin terpaksa bersalin secara induce atau pembedahan.


Setelah bayi lahir

Pre-eklampsia biasanya sembuh setelah kelahiran tetapi mungkin memakan waktu beberapa hari atau bulan.


Bagaimana pula untuk kehamilan yang berikutnya?

Penting agar Anda memberi tahu bidan atau doktor jika anda pernah mengalami masalah pre-eklampsia. pre-eklampsia boleh dikawal, pastikan ibu2 mengandung hadir pada appointment sepertimana yang disarankan oleh doktor...


Berminat dengan produk Shaklee???

Contact saya:


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
atau Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com