Monday, 17 December 2012

Pemakanan Semasa Laktasi (Menyusukan Anak)

Saya mendapat banyak komen dari beberapa pihak mengatakan saya sekadar menjual produk atas keuntungan... Mereka kata tidak perlu makan supplement ni kalau menyusu... 
Saya sangat2 setuju dengan kata mereka, memang ramai yang tidak makan supplement pu tapi berjaya menyusukan anak sehingga 2 tahun... 

Namun pengalaman saya sendiri, seorang suri rumah, memamng sudah sangat saya nak memenuhi keperluan pemakanan saya. Kadang-kadang saya dahulukan anak-anak, masak untuk mereka dulu, bila tiba nak masak untuk diri sendiri, kadang kala masak cincai2 saja. Sehingga saya rasa kesihatan saya terjejas sebab ni... Sebab inilah saya ambil supplement... Dan sebab inilah juga saya share kebaikan supplement  ni pada semua orang, memanglah nak bisnes jugakan.

Jika anda adalah ibu menyusukan anak, ini adalah garis panduan pemakanan seorang ibu sepanjang masa laktasi... 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mengapakah Pengambilan Makanan Yang Seimbang Penting Semasa Menyusukan Bayi ?
Ini adalah kerana :
  • Untuk membekalkan diet yang mencukupi bagi menggantikan simpanan tenaga yang berkurang semasa menyusu bayi
  • Bagi menggalakkan pemberian dan penghasilan susu badan yang mencukupi untuk perkembangan bayi
  • Bagi memperoleh kembali berat badan yang ideal ( iaitu mengurangkan berat badan yang meningkat semasa mengandung)
  • Bagi memperoleh kembali berat badan yang ideal ( iaitu mengurangkan berat badan yang meningkat semasa mengandung)
Apakah Panduan Asas Pemakanan Semasa Saya Menyusukan Bayi?
  • Kepelbagaian - Hendaklah makan dari semua kumpulan makanan makronutrien dan mikronutrien
  • Mengikut porsi - Digalakkan meningkatkan pengambilan makanan dari kumpulan makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin penuh.
  • Kesederhanaan - Mengehadkan pengambilan kuantiti makanan yang mengandungi tinggi lemak tepu, kolesterol, gula, garam dan alkohol
  • Aktiviti - Menyeimbangkan aktiviti fizikal dan pengambilan diet dalam seharian
Berapa Banyakkah Penambahan Kuantiti Makanan Dalam Diet Sehari Perlu Di ambil?


Paras Piramid Makanan
 Contoh Sumber Makanan Bagi Satu Hidangan
Paras 1: Bijirin, hasil bijirin dan roti
Saranan sukatan: 12 hidangan/sehari

Satu hidangan Bijirin:
  • ½ cawan nasi
  • ½ cawan mi/mihun/pasta
  • ½ tosai
  • ⅓ capati
  • 1 keping roti (putih/gandum)
  • 1 cawan bubur nasi kosong
  • 3 biskut tawar
  • 3 sudu makan oat (tidak dimasak)


Paras 2 : Buah dan Sayur
Saranan sukatan: 3 - 4 hidangan/sehari

Satu hidangan Sayur : (3 - 4 hidangan) /sehari
  • ½ cawan sayur berdaun hijau (sudah dimasak)
  • 1 cawan sayur berdaun hijau atau ulam (belum dimasak)
Satu hidangan Buah : (3 - 4 hidangan) /sehari
  • 1/2 biji jambu, mangga
  • 1 biji pisang, epal, lai, pir, oren pear, orange
  • 1 potong betik, nenas, tembikai
  • 3 biji kurma
  • 4 ulas nangka, cempedak 8 biji langsat, longan, anggur


Paras 3 : Ikan, Ayam, dan Daging
Saranan sukatan : 5 hidangan/sehari

Satu hidangan Ikan, Daging, Ayam:
  • ½ ketul paha ayam (saiz sederhana)
  • ½ ekor ikan kembung (saiz sederhana)
  • 2 ketul daging tanpa lemak (saiz kotak mancis)
  • 1 biji telur
Paras 4 : Susu dan Hasil Tenusu
Saranan sukatan : 3 hidangan/sehari

Satu hidangan Susu dan Produk Susu
  • 1 gelas susu (250ml)
  • 4 sudu makan susu tepung
  • 1 cawan dadih
  • 1 keping keju
Paras 5: Minyak, Garam dan Gula
Saranan sukatan : Kurangkan





Apakah Kumpulan Makanan Yang Perlu Saya Makan Lebih Semasa Menyusukan Bayi?

Perlu meningkatkan pengambilan makanan yang bersumberkan bahan nutrien seperti :
Kalsium
Sumber : susu, produk kacang soya, keju, dadih dan sayuran hijau. Pilihla produk yang diperkaya dengan kalsium. Kalsium suplemen di sarankan bagi ibu yang kurang pengambilan diet
Vitamin A
Sumber : hati, sayur berdaun gelap, buah dan sayur berwarna oren
Vitamin B Kompleks
Sumber: ikan, daging tanpa lemak, susu dan hati Suplemen perlu di sarankan bagi ibu mempunyai simpanan vitamin B komples yang rendah (terutamanya ibu yang mengamalkan vegetarian)
Vitamin C
Sumber :buah–buahan (oren, betik, kiwi) Tambahan suplemen tidak perlu bagi ibu yang mengambil makanan seimbang mencukupi


Adakah Perlu Mengambil Suplemen (Makanan Tambahan) Dalam Diet ?
  • Bagi ibu yang mengambil makanan mengikut saranan panduan pemakanan semasa laktasi, suplemen tidak diperlukan.
  • Tetapi, terdapat ibu menyusu yang perlu mengambil nutrien tambahan (suplemen) bagi memenuhi keperluan nutrien khusus, jika pengambilan diet tidak mencukupi.
  • Perlu diketahui, suplemen tidak boleh menggantikan hidangan makanan yang tetap.
  • Suplemen boleh diambil menurut nasihat Doktor atau Pegawai Dietetik
Bagaimana Pula Dengan Pengambilan Cecair Semasa Menyusukan Bayi?
  • 87 % daripada susu ibu adalah air.
  • Di sarankan 8 – 10 gelas air setiap hari dan di galakkan minum segelas air setiap kali menyusukan bayi.
  • Anda juga boleh mengambil jus, susu, sup dan teh herba.
  • Minum lebih air bila bersenam atau berpeluh dengan banyak semasa cuaca panas.
Adakah Saya Perlu Berpantang Mengambil Makanan Selepas Bersalin?


  • Adakah Saya Perlu Berpantang Mengambil Makanan Selepas Bersalin?
    • Makanan 'sejuk' - kangkung, tauge, kubis, timun, betik,nangka
    • Makanan 'panas' - telur, ayam, daging, organ dalaman
    • Makanan 'berangin' - teh, sayuran berkanji
    • Makanan 'tajam' - nanas
    • Makanan beracun - makanan laut dan kebanyakan jenis ikan
  • Tradisinya, para ibu akan mengelak mengambil makanan 'sejuk' dan digalakkan mengambil makanan 'panas' semasa berpantang.
  • Kesimpulannya, berpantang ini adalah hanya mengikut kepercayaan. Ibu yang menyusu dinasihatkan jangan hanya mengambil makanan daripada satu kumpulan sahaja
  • Hendaklah pelbagaikan makanan seimbang terutama dari kumpulan buah dan sayur yang membekalkan serat, vitamin dan mineral yang penting bagi tubuh badan.
(Sumber: myhealth.gov.my)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi ibu2, jelas sekali supplement ni sekadar memenuhi keperluan nutrien... Ia membantu mengisi lopong-lopong diet bagi menggantikan simpanan tenaga yang berkurang semasa menyusu bayi. Juga meningkatkan imun sistem agar tubuh badan sihat selalu. Dengan itu, proses penghasilan susuibu lebih lanca...

Namun jika anda antara yang tidak dapat memenuhi keperluan makanan yang disarankan dan ingin menambah supplement dalam diet harian.. Inilah yang saya dan ramai ibu-ibu ambil...




 Jika anda berminat mana-mana produk Shaklee atau nak tanya pasal membership, boleh contact saya ya:-



EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  

Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Healthy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Thursday, 13 December 2012

ANAK SEMBELIT

Memang sedih bila melihat anak cuba nak 'poo-poo' hingga muka mengerut namun tidak juga berhasil. Pastu berkali-kali lagi tu.. Kalau anak yang masih kecil lagi, di bawah 2 bulan, lagilah berat hati...



Inilah antara cabaran seorang ibu dalam membesarkan anak.. Dua-dua anak saya pun pernah melalui masalah ini. Yang sulung tu berlaku bila berusia 1 bulan lagi. Anak no 2 pula pada usianya setahun setengah. Antara penyebab sembelit ni adalah:-

  • Pengenalan kepada makanan pejal - Ini berlaku kerana sistem pencernaan baby masih baru lagi dalam pencernaan makanan pejal
  • Diet pemakanan yang rendah serat/fiber
  • Anak kurang minum air 
  • Kesesuaian susu formula


Terdapat beberapa cara natural untuk mengelak dan merawat sembelit ni.

Bersenam 
Jika anak dah boleh merangkak, galakkan baby merangkak. Jika yang dah boleh berjalan, berlari ajaklah anak buat aktiviti yang melibatkan pergerakkan badan. Bagi anak yang masih kecil lagi, masaj perut baby ikut bulatan arah jam dan buat gerakan basikal pada kaki baby.


Kesesuaian Susu Formula
Tanya pendapat doktor berkenaan susu formula yang diberikan. Mungkin ada kandungan yang tidak bersesuaian dengan  baby


Diet Pemakananan
Jika anda memberi nasi bubur atau cereal pada baby, cuba tambah buah-buahan dan sayuran yang dikisar 'puree'. Pilih buah atau sayuran ikut kesesuaian umur baby ya. Galakkan anak makan buah, buat jus buah dll.


Pastikan baby minum cukup air
Ini adalah bagi anak yang sudah mula makan pejal ya. Baby 6 bulan kebawah tidak wajar diberi minum air. Galakkan anak minum air dengan mengisi air pada botol kegemaran mereka. Setkan masa seperti setiap satu jam perlu minum air. Jika boleh, penjaga juga minum untuk menggalakkan anak lagi.


 Itulah beberapa cara merawat sembelit ya.. Pengalaman saya dengan anak sulung, masa tu umur baby baru 1 bulan, atas nasihat doktor, saya terpaksa tukar kepada susu formula khas untuk baby sembelit. Saya guna formula tu selama sebulan, lepas tu tukar kepada formula yang diminum sebelum masalah sembelit tu.. Ok je...

Anak kedua pula, berumur setahun setengah, mula2 saya bagi ubat yang masuk kat 'bum-bum' baby. Sehari je ok.. esoknya masih lagi sembelit... saya bagi makan buah tembikai dan bagi minum jus. Saya juga lumatkan bayam dan campur dalam nasinya. Tambahan pula, saya sentiasa pegang botol air.. ada saja kesempatan bagi minum khasnya semasa dia bermain.. Beberapa hari dah ok....

Setakat ni je la hari ni... Jika anda memberi supplemen atau vitamin pada anak, pastikan mereka minum banyak air ya agar vitamin diserap dengan baik..

Jika anda berminat mana-mana produk Shaklee atau nak tanya pasal membership, boleh contact saya ya:-


EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





Wednesday, 12 December 2012

COLLAGEN POWDER SHAKLEE: Lebih dari sekadar Kolagen....

Memang banyak produk kolagen di pasaran sekarang.. Shaklee pun ada produk kolagen.. Mahal atau murah?? Saya ingin katakan ia setanding dengan kualiti dan keberkesanannya..

Kolagen shaklee diperbuat dari sisik ikan merah.. Kenapa ikan merah? Kerana:

Ikan merah boleh hidup secara bebas dalam lautan sedalam 5000m.
Ini kerana ikan merah mempunyai kekuatan untuk menampung tekanan air yang tinggi, menjadikan ia sumber kolagen yang sangat lasak

  • Sangat lasak dan elastik
  • Kepaduan sel yang sangat tinggi
  • Kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
  • Jisim molekul yang sangat rendah

Ini menyebabkan jisim molekul kolagen shaklee sangat rendah dan ini senang diserap dengan berkesan didalam usus dan seterusnya disalurkan ke dermis kulit.

Namun itu hanyalah ingridient utama kolagen Shaklee... Sebenarnya ia lebih dari sekadar kolagen ikan...

Untuk mendapatkan kulit yang tegang, kulit perlu mengekalkan kelembapannya. Ini memerlukan asid hialuronik yang mampu menahan air yang banyak. Shaklee menyediakan 7 ramuan untuk membantu kolagen bertindak dengan lebih berkesan untuk mendapatkan kulit mendapat KEANJALAN, PENGHIDRATAN dan ANTIOKSIDAN.



Keanjalan: Menyokong pembentukan tisu penyambung pada kulit

1) Kolagen Ikan - Membekalkan kolagen agar kulit lebih elastin dan lebih anjal

2) Ekstrak Kulit Kerangan Laut - Selain menganjalkan kulit, ia juga mengandungi glukosamia sebagai bahan pelincir bagi sendi, menghidrat mata & melegakan keselesaan mata

3) Lactobacillus Acidophilus - Sejenis probiotik atau bakteria yang baik yang meningkatkan penyerapan pada usus. Ini mambantu meningkatkan penyerapan kolagen.


Penghidratan : Satu kombinasi yang menyokong penghasilan kolagen dan asid hialuronik

4) Ekstrak biji Camellia Japonica - Mengandungi asid oleik dan isoflavon. Ini membekalkan nutrisi dan penghidratan untuk kulit

5) Ekstrak Pfaffia: Digunakan secara traditional untuk merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon dan meningkatkan tenaga batin. Juga meningkatkan prestasi dan tenaga.


Antioksidan: Membekalkan nutrisi untuk menghasilkan kolagen dan melawan radikal bebas

6) Vitamin C - Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit

7) Vitamin B2, B6 - Bergabung dengan karbohidrat, lemak dan metabolisme protin umtuk membekalkan tenaga yang penting dalam penghasilan kolagen didalam sel tubuh.


Itulah kelebihan Collagen Powder Shaklee. Bila makan ni, ia bukan sahaj kolagen tapi ia membekalkan nutrisi yang diperlukan untuk menghasilkan kolagen kulit. Ini lah yang membuatkan ia  mempunyai penyerapan yang unggul dan keberkesanan yang tinggi.

Ini adalah beberapa testimoni pengguna kolagen Shaklee...












Berminat??? Contact saya ya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sunday, 9 December 2012

BREASTFEEDING DAN MENGEPAM: 7 Tips untuk sukses

Penyusuan susuibu adalah satu komitmen - usaha anda memang berbaloi.

-Mayo Clinic




Penghasilan susuibu adalah berasaskan kepada konsep 'supply and demand'. Lebih banyak baby anda menyusu - atau pam ketika baby berjauhan dengan anda - lebih banyaklah susu akan terhasil. Disini disenaraikan 7 tips untuk menjayakan pengepaman.

1. Relax

Stress dapat menghalang keupayaan natural tubuh badan untuk mengeluarkan susuibu dari breast.  Cari tempat yang tidak bising untuk mengepam. Massage breast dan cuba fikirkan tentang baby, lihat gambar baby atau dengar muzik yang buat anda relax..

2. Kerapkan Mengepam

Lebih banyak anda mengepam, lebih banyak susu akan dihasilkan - terutamanya bila anda menggunakan pam yang tinggi kualitinya. Cuba pam selama 15 minit setiap beberapa jam (kalau boleh 2 jam). Cuba gunakan double pam sebab ini akan memberi ransangan pada kedua-dua breast secara serentak. Ini juga membantu meningkatkan penghasilan susuibu dan mengurangkan masa mengepam berbanding single pump.

3. Bila Baby Bersama Anda, Breast feed la secara direct apabila baby lapar

Lebih banyak anda menyusukan anak secara direct, lebih banyak susuibu akan terhasil apabila anda mengepam. Bergantung kepada jadual anda, cuba susukan baby dengan lebih kerap pada waktu petang, awal pagi dan dihujung minggu. Jika boleh, sebaik saja balik dari tempat kerja, susukan baby secara direct.

4. Elakkan Memberi Formula (kecuali terpaksa)

Pemberian susu Formula akan mengurangkan permintaan baby kepada susuibu, dan seterusnya mengurangkan penghasilan susuibu. Untuk nak maintain supply susuibu, amat penting untuk mengepam setiap kali baby minum susu formula atau hasil perahan. Maksudnya setiap kali baby menyusu bukan secara direct, setiap kali itulah anda perlu mengepam...

5. Minum Banyak Air / Cecair

 Air, jus dan susu boleh membantu anda sentiasa hydrated. Kurangkan meminum soda, kopi dan lain-lain minuman berkaffein. Kaffein yang terlalu tinggi boleh menggangu tidur baby dan membuat baby kurang selesa.

6. Jangan Merokok

Kesan merokok boleh menggurangkan penghasilan susuibu. Ia juga mengubah rasa susuibu dan menggangu tidur baby. Perokok pasif juga kena ambil perhatian ya.. Sekiranya nak juga merokok, cuba elakkan merokok sebelum atau semasa menyusukan anak

7. Jagalah Diri Anda Sebaik Mungkin

Makanlah diet yang sihat, ni termasuklah pelbagai jenis buah, sayuran dan 'whole grain'. Cuba amalkan senaman setiap hari. Tidur bila baby tidur dan jangan segan untuk meminta pertolongan apabila anda perlukannya. Jika anda ingin mengambil ubat birth control, bincang dengan doktor mana satu yang sesuai. Sebab ada pil-pil ni menggandungi estrogen yang boleh menggangu penghasilan susuibu.


Itulah beberapa tips mudah untuk menjaya penyusuan direct dan pumping... Namun semua ni memerlukan komitmen yang tinggi.... Biarpun usaha para ibu hanya tahan beberapa hari atau bulan, saya tetap saya salute.. Sebab bukan mudah, sangat tinggi cabarannya....

Jika anda tengah mencari supplement untuk ibu menyusu....  Selamat untuk anda dan baby, dan mungkin boleh membantu melancarkan penghasilan susuibu.... Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-


EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Tuesday, 4 December 2012

TIPS MENCEGAH KULIT 'SAGGY' (KENDUR)

Semakin tua usia kita, semakin menjadi-jadi masalah kulit 'saggy'...  Kulit 'saggy' terjadi apabila kulit muka mula kehilangan elastisiti apabila umur meningkat dan otot pada muka tidak berupaya memegang kulit muka seperti kita muda dahulu...
 
 
 
Ini adalah kesan dari pembentukan garis-garis muka dan kedut yang mana akan membentuk lipatan yang dalam dan akhirnya kulit menjadi 'saggy'...
 
Salah satu sebab kenapa terjadi begini adalah kerana kekurangan kolagen dalam tubuh kita. Terdapat banyak jenis kolagen dalam badan, tetapi semuanya membekalkan kekuatan struktur, sokongan dan keanjalan bagi tisu-tisu badan. Kolagen dalam tulang-tulang, tendon, otot-otot dan saluran darah. kolagen juga membantu menyokong ketegangan kulit. Semakin meningkat usia, semakin kurang kolagen dihasilkan oleh tubuh badan.
 

Beberapa Tips Mencegah Kulit Saggy

Cara terbaik untuk menghadapi kulit saggy ialah untuk memastikan bahawa anda ambil satu pendekatan proaktif dalam penjagaan kulit. Beberapa langkah-langkah mudah dapat membantu mencegah kulit 'saggy' dari awal usia lagi. Di sini ialah beberapa petua membantu mengekalkan ketengan kulit:


Pastikan sentiasa cukup hidrasi (hydrated)

Penting bagi orang dewasa minum sekurang-kurangnya 8 gelas air penuh satu hari. Air ialah pembersihan semula jadi kulit dan sistem tubuh badan. Air sentiasa bekerja untuk mengeluarkan toksin-toksin dan sisa buangan agar kulit jadi lembut dan sihat.

Lindungi diri anda dari Matahari

Kerosakan matahari ialah satu daripada sebab-sebab utama terjadinya tanda-tanda awal kulit 'saggy' dan kedut-kedut muka. Gunakan 'sunscreen' dengan penarafan SPF sekurang-kurangnya 15 jika anda merancang untuk mengadakan aktiviti luar lebih daripada 30 minit. Ini merupakan salah satu daripada senjata-senjata yang paling berkuasa terhadap kulit saggy dan bintik-bintik penuaan.

Jangan Merokok

Elakkan merokok. Merokok meningkatkan tanda-tanda penuaan dan boleh meningkatkan risiko tanda-tanda penuaan dan kulit 'saggy' yang nyata.
 
Amalkan Penjagan Kulit Yang Bersih

Pastikan muka dicuci dan dibersihkan selalu. Jangan masuk tidur dengan 'make up' kerana ini memberi stress pada kulit, menyebabkan pori-pori tersumbat dan menjadi infeksi, jerawat pun timbul. Basuh keseluruhan muka dengan pencuci lembut. Kunci utama di sini adalah untuk tidak menggosok atau mengikis dengan terlalu kuat semasa mencuci muka. Kesederhanaan merupakan kunci untuk mencapai keputusan-keputusan jangka panjang yang baik.

Pemakanan


Pemakanan sihat membantu dalam pembentukan kulit yang cantik. Banyakkan pemakanan sayuran dan buah-buahan kerana ia mengandungi antioksidan, vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan kulit. Protin juga antara vitamin yang membantu pengingkatan kulit.


Jika anda berminat untuk menggambil supplement, PM saya ya.. Terdapat banyak supplement dari produk Shaklee untuk menyokong kesihatan kulit. Ini termasuklah Collagen Powder...
 
 
 
Secara ringkasnya:
 
  • Collagen Powder Shaklee bermolekul yang sangat rendah, 1000 Dalton
  • Mudah diserap
  • Membantu peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan lebih berkesan
  • Gabungan 7 bahan utama untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS, menyokong kecantikan dari dalaman dan luaran
 
Kesan dan faedah mengambil Collagen Powder
 
  • anti penuaan - menggurangkan liang pori-pori, kedutan dan garis-garis halus yang kelihatan
  • menghidratkan - melembapkan kulit bagi mengurangkan rasa kering dan terkupas pada muka
  • mengembali keanjalan, ketegangan dan kelembutan kulit
  • melicinkan - meningkatkan kelicinan kulit
  • menyuburkan - menggalakkan kuku yang kuat, rambut tebal dan bersinar
  • mencerahkan - mencerahkan pigmen, jerangat dan meratakan tana kulit
  • menegangkan - membantu menegangkan dan menganjalkan payudara
  • Menyokong kesihatan sendi danmenguatkan tulang
  • Membantu mengekalkan otot pada mata

Disarankan bahawa collagen tidak sesuai untuk diminum oleh ibu menyusu dan mengandung, Namun jika nak, boleh digunakan sebagai MASKER...

Bagi ibu menyusu, boleh amalkan vitamin lain untuk kecantikkan kulit dan imbuhan pada nutrisi susuibu.. Klik Disini jika andan masih tercari-cari supplement untuk ibu menyusu...

Saya pengedar sah produk Shaklee.. Saya membuat penghantaran keseluruh Malaysia. Jangan segan untuk menghubungi saya untuk maklumat yang lebih lanjut ok....

 Nak cuba produk Shaklee?  Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



 

Monday, 3 December 2012

DIET YO YO: Kitaran Diet Yang Ditakuti

Seringkali apabila kita ingin turunkan berat badan, kita akan mula kurangkan pemakanan harian kita. Selalunya kita tidak sedar pemakanan kita tersebut menyebabkan diet kita gagal. Mula-mula nampak penurunan, tetapi bila dah kembali ke diet asal, berat naik badan naik lagi....  Ini mungkin kerana:

-Kekurangan  Nutrisi
-Sukar untuk diikuti
-Kadar metabolisma menurun


Kitaran diet yang ditakuti

Apabila kita amalkan diet untuk menurunkan berat badan, ditakuti kita kehilangan lemak dan otot. Otot membakar lebih banyak lemak apabila kita dalam proses menurunkan berat badan. Apabila kita kehilangan otot, kita akan kehilangan keupayaan untuk membakar lemak, dan merendahkan kadar metabolisma kita.

OTOT = METABOLISMA

Bila kita rasa jemu dan kembali kepada pemakanan asal kita, tidak lagi menjaga pemakanan harian, maka tubuh badan tidak dapat membakar lemak seperti sebelumnya.. Ini menyebabkan berat badan kita mungkin akan bertambah berat pula. Kitaran ini berulang setiap kali kita meneruskan diet. Inilah yang dinamakan kesan yo-yo...



Antara celebriti yang telah melalui diet yo yo....



Sebab inilah Shaklee memperkenalkan Cinch Inch Loss Plan


Konsepnya:
1) Mengekalkan jisim otot tanpa lemak
2) Menghilangkan berat daripada lemak
3) Diperkaya dengan Leucine

Secara ringkas:
-Membantu mengawal lapar
-Meningkatkan tenaga
-Menyokong metabolisma
-Membekalkan 24 jenis vitamin dan mineral
-Memebekalkan Fiber


Cinch Inch Loss Plan membantu memecahkan kitaran diet agar 
    
KEEP MUSCLE YOU HAVE
BURN FAT YOU DON'T NEED
LOSE INCHES YOU DON'T WANT

Ini merupakan kumpulan supplement untuk menurunkan berat badan.. Jika tidak mampu untuk amalkan kesemua supplement ini, mulakan dengan Cinch Mix, Herb lax dan Lecithin... Atau Set Slim Asas Budget.. PM saya untuk info..



 Mari lihat Testimoni......



Mari baca pula artikel dari Majalah....




Nak cuba?? Contact saya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Sunday, 2 December 2012

Anak Enggan Makan


Thursday, 29 November 2012

MEROKOK AKTIF/PASIF DAN SUPPLEMENT

Hello.. Pasti kita sedar pada kesan-kesan merokok baik pada perokok aktif mahupun yang pasif.

Perokok aktif adalah si perokok. Perokok pasif tu pula adalah seorang yang tidak merokok tetapi menghisap asap rokok yang dikeluarkan dari mulut atau hidung orang yang sedang merokok. Secara tidak lansung perokok pasif juga akan terdedah kepada kesan-kesan merokok.


Antara kesan jangka pendek merokok ialah mengurangkan fungsi otak disebabkan oleh pembebasan gas karbon dioksida dan pengurangan oksigen daripada asap rokok tersebut. Selain itu, menghisap rokok boleh mengganggu daya pendengaran dan penglihatan kerana mengurangkan kadar pengaliran darah ke seluruh tubuh badan.

Perokok selalunya mempunyai nafas yang berbau dan mudah mendapat jangkitan mulut dan gusi serta gigi menjadi kuning. Mereka yang merokok juga akan menghadapi kesukaran untuk bernafas dan mudah merasa letih apabila melakukan sesuatu pekerjaan terutamanya bersukan.

Kesan jangka panjang rokok. Rokok boleh membahayakankesihatan diri kerana bahan-bahan kimia yang dibebaskan daripada rokok yang bolehmengurangkan fungsi sekaligus merosakkan organ dalam tubuh kita. Sebagai contoh, nikotin yang ada didalam rokok boleh menyebabkan ketagihan sekiranya menghisap rokok secara berulangkali.
 Selain itu, tembakau boleh mengakibatkan penyakit jantung dan barah.Terdapat lebih kurang 63 bahan kimia didalam rokok yang akan menyebabkan barah paru-paru, mulut, usus, tekak dan payudara. Penghisap rokok tegar akan mempunyai risiko tinggi pada penyakitstrok, penyakit mulut dan gusi, osteoporosis, mandul dan penyakit paru-paru seperti asthmadan bronkitis ( jangkitan pada paru-paru).

Perokok pasif pula seperti contoh, kanak-kanak akan mudah mengidap penyakit paru-paru dan jantung seperti asthma, mengganggu pertumbuhan paru-paru, kecacatan pendengaran, mempunyai IQrendah, masalah kawalan motor, keguguran dan mati dalam kandungan. Ibu mengandung juga akan mengalami implikasi yang buruk terhadap bayi dalam kandungan seperti melahirkan bayi yang tidak cukup bulan dan bayi kurang berat badan.

Dalam penjagaan kesihatan, adalah penting bagi seseorang perokok aktif dan pasif untuk mempunyai diet pemakanan yang lengkap, ini termasuklah buah-buahan dan sayuran. Ini bertujuan untuk detox melawan radikal bebas yang dihasilkan oleh rokok. (Radikal bebas antara penyebab kanser)

Jika anda memilih untuk mengambil supplement maka antara yang penting adalah multivitamin, b complex, vitamin c. Untuk detox dan antioksidan pula Alfalfa,  vitamin e, carotomax dan DTX complex antara yang penting.. Dan jika yang berkemampuan sudah pastinya Vivix...

Kalau rasa banyak sangat, tidak perlulah makan semuanya.. PM saya untuk vitamin yang minimum perlu diambil... Boleh saya terangkan secara detail...


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Wednesday, 28 November 2012

AKHIRNYA ANAK KE5 BARU DAPAT FULL BREASTFEED... SUDAH TENTU DENGAN SET PENYUSUAN SHAKLEE

Gud morning... Lebih seminggu saya tidak up date blog ni, macam rasa kurang saja... Banyak betul urusan, syukurlah sekarang sudah ok sedikit...

Hari ini saya ingin sangat share cerita seorang ibu bernama ZB yang telah melahirkan 4 orang anak tapi tidak dapat menyusukan anak secara full sebab masalah puting berdarah, tidak cukup stok dll.... Apabila Ibu ZB melahirkan anak ke5nya, Beliau telah menambah supplement SET B + ESP dan perbezaan yang dilihat sangatlah ketara......
Ini yang disharekan oleh ibu ZB......


Stlah lama ZB mnunggu utk share testi ZB kini masa dh tiba..,.ZB nk share exprience ZB ambil set B bf +ESP

Sblum kawin 68kg+resdung+kulit kering

Ank ptama(tanpa produk Shaklee) - 58kg bfeeding smpai 28hari +susu tepung sbb puting berdarah saje kulit nipis n xtahan, kakak berikan susu dia sbb kesiankan ank.,,,slps 6bln bru bfeed blik tp btahan smpai 9bln saje


Ank kedua (tanpa produk Shaklee) - 56kg bfeeding smpai 6bln +susu tpung, masalah yg sama doct nasihatkan mkn makanan yg berempah n pedas utk tebalkan kulit

Ank ketiga(tanpa produk Shaklee) - 57kg bfeeding smpai 3bln +susu tepung sbb masalah yg sama + kna kursus 3bln tpaksa tgal ank n xsempat nk hasilkan tenusu byk2 utk bekal ank

Ank keempat(tanpa produk Shaklee) - 60kg bfeeding smpai 6bln +susu tpung sbb masalah yg sama

Ank kelima(dengan produk Shaklee) - 49kg FULL bfeeding smpai skrg (10bln) xcampur susu tepung sbb puting dh xbdarah lg..stok EBM smpai 150 botol....skali perah dpt 12oz....klu gi kursus confirm roomate teruja tgk hasil perahan sbb byk sgt...n confirm jugak chef yg kat dapur hotel tu dtg interview sbb truja....klu kursus 3hari 24 botol mesti full punyer...

Yg best lg yg ni:
Kulit makin cantik smpai bibik yg kt rmah ni slalu tenung aje muka majikan dia ni katanya 'wah ibu!macam artissss,....'....(perasan la plak) tp mmg btul ZB dpt rase perubahannya sbb ZB dh xbeli sume lotion, toner n mosturiser slpas dh habis (5bln yg lalu) sbb ZB rse mcm dh xperlukannya lg....

Husband plak yg comment 'Ayang kurus sgt la ,kna gemuk ckit bru ok.,.nti org confused ni cgu ke student?hihihi'.....so sya usahakan utk tambahkan kg sya dr 49kg ke 52kg skrg.,,.baju n seluar sume dh btukar size bru.....dulu jeans size 33 skrg 28.....hihihi.....


Hebatkan perbezaannya.... supply susuibu yang banyak, kulit makin cantik, berat badan berkurang... Yang dimakan adalah SET B dan ESP... Ini hanyalah supplement berasaskan semulajadi... Tiada secret special sebenarnya, apa yang berlaku pun semuanya bergantung pada kerajinan. Kesan yang didapati berbeza dari setiap seseorang.
Supplement membantu memenuhi keperluan nutrisi harian kita.. Pengambilan supplement membantu tubuh badan lebih cergas, kesihatan meningkat, maka secara tidak lansung akan terus memberi kesan yang positif dalam segala proses penjanaan tubuh badan...
Namun kualiti supplement amat penting, memang banyak jenama di pasaran tapi hanya Shaklee akan menjadi pilihan saya....

Ini adalah testimoni ibu ZB d FB....  Sama saja dengan diatas, saya copy paste saja...
(Klik untuk besarkan image)





Contact saya untuk info lebih lanjut tentang supplement ini ya.. see u.....

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Tuesday, 6 November 2012

PENGAMAL ALKOHOL: BEBERAPA SUPPLEMENT YANG SESUAI?

Semua kita tahu amalan meminum minuman keras atau minuman beralkohol bukan sahaja memabukkan tetapi juga memudaratkan kesihatan diri sekiranya diamalkan berterusan. 



Kesan jangka pendek pengambilan alkohol termasuklah menjadikan seseorang itu kurang daya koordinasi seperti tidak boleh berjalan dengan betul dan tidak boleh membuka pintu. Dalam masa yang singkat ini boleh menyebabkan hangover. Hangover lazimnya disebabkan oleh keracunan alkohol dan bahan lain dalam alkohol. Tanda-tanda hangover alkohol termasuklah sakit kepala, loya, muntah, cirit birit, gangguan pergerakan usus dan menggeletar selama lapan hingga 12 jam kemudian.

Kesan jangka panjang akan dirasai selepas meminumnya selama beberapa bulan atau tahun. Kesan utama adalah seperti sakit jantung, hati atau penyakit dalam perut. Apabila situasi ini berlaku akan kurang selera makan, kekurangan vitamin, jangkitan penyakit, mati pucuk atau kekurangan haid dan lain-lain lagi.



Terdapat beberapa supplement yang sesuai dimakan... Ini adalah terdiri daripada:-

Vivix - Membantu memperbaiki kerosakkan sel tubuh badan. Membantu memelihara kesihatan jantung, otak, sistem imun, perlindungan antioksidan dan lain-lain lagi

DTX Complex - Kesan alkohol yang paling bahaya adalah kesan pada hati. Kerana apabila pengambilan alkohol yang berlebihan, hati kita bekerja keras untuk memecahkan toksik. Lama-kelamaan, ini mungkin menyebabkan kerosakan hati. DTX Complex membantu dalam penjagaan kesihatan hati dan Detox hati.

Nutriferon - Membantu meningkatkan imun sistem

B Complex - Membantu menangani stress termasuklah stress secara fizikal yang disebabkan oleh ethanol, methanol dan sulfites.

Alfalfa Complex - Membantui detox seluruh badan dan menurunkan asid uric

Vitamin C - Apabila detox toksik berlaku pada badan, pembebasan radikal bebas dalam tubuh badan berlaku. Vitamin C dapat bertindak sebagai antioksidan, membantu dalam menuetralkan radikal bebas ini.

Ostematrix - Membekalkan Magnesium. Kerana Magnesium pupus dari tubuh pengguna alkohol

ESP - Untuk membantu regenerasi sel hati

Herb Lax - Detox untuk mengeluarkan toksin dari tubuh   

Itulah vitamin yang sesuai jika kita mengambil akohol dengan banyak. Jelas sekali kebanyakkannya adalah untuk detox hati dan tubuh badan... 
Diingatkan pengambilan supplement sekadar membantu tubuh badan berfungsi dengan lebih baik bukan bertujuan untuk menyembuhkan penyakit...


 Jika anda ingin mencuba mana-mana produk shaklee, contact saya ye:


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com

 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 

Monday, 5 November 2012

DENGAN SET 3M: STOK SUSUIBU HAMPIR PENUHI MEJA MAKAN...

Hello.. Hari ni saya share lagi testimoni seorang ibu menyusu.. Saya tengok gambar dia pun terkejut...





Itulah dia, tengok gambar saja pun macam mo terkeluar biji mata saya.. Punyalah banyak.. Namun kita boleh lihat nekad Ibu ini kan.. awal2 lagi sudah sediakan botol2 yang banyak.. Otak dia dah kena set mahu banyak susuibu... Ditambah dengan kerajinan mengepam, penjagaan pemakanan, air yang cukup dan sudah tentu set 3M, nah inilah hasilnya... Jenis pam pulak adalah  medela mini elektrik + spectra 3.. 

Apa katanya tentang produk 3M????


Bagaimana set 3m ini membantu dalam penyusuan susu ibu??
=================================

VITA LEA
FUNGSI:
* Membantu tumbesaran anak yang menyusu susu ibunya.
* Penting dalam pembentukan sel darah merah
* Tidak mudah pitam selepas memerah susu
*Tidak di sarankan diambil dengan minuman bersusu kerana ia boleh mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh makanan.

B COMPLEX
FUNGSI
* penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat,lemak dan protein.
* Anti stress(ubat penenang)
* membantu meninggikan sistem pertahanan badan.
* menukarkan makanan kepada tenaga.
* memabntu ibu2 berfikiran positif (mud baik jer) so secara automatik penghasilan susu lebigh lancar.
* Wajah ibu cantik berseri dan tidak kusam.
* Jika diambil bersama pil perancang ia akan memusnahkan zat vitamin yg sedia ada.

VITA C
FUNGSI
* Penting untuk menjaga salur darah
* Antioksidan
* Membantu meningkatkan antibodi ibu dan anak yg sedang menyusu.
* Sekiranya anak atau anda demam cuma ambil vita c 2biji sehari.
* Mudah sembuh bagi ibu2 yg mengalami puting melecet,luka dan berdarah.
* Kulit makin bersih,cerah dan cantik

ALFAFA

FUNGSI
* Supplement yg penting untuk penghasilan ssusu kerana mempunuyai 1001 khasiat.
* Membantu memekatkan susu dan susu ibu lebih lemak berkrim.
(keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza..ada yg hanya perlu makan 2biji sehari sudah menampakkan hasil tapi ada juga yg perlu ambil 4 -6biji sehari baru ada hasilnya..alfafa compelx ni di datangkan dgn 2 botol samada nak yg kecil atau besar
.
* Membantu perkumuhan
* Membuang angin dalam badan dan baby kita susan kembung.
* Mengurangkan masalah eczema yg di alami bayi.
* Menyelesaikan masalah keputihan.
* Tidak boleh di ambil oleh pesakit SLE dan ibu mengandung.

ESP
FUNGSI
* Protein yg sgat penting untuk pembentukan sel darah merah.
* Sgat membantu dalam melancarkan penghasilan susu.
* Penting untuk kelenjar dan tumbesaran.
* Cantikkan kulit ibu dan anak.
* Membantu mengawal paras kolestrol.
* Ibu yg kencing manis tidak boleh ambil ESP.
* Boleh di bancuh bersama minuman lain juga bagi mendapatkan rasa yg lebih enak...
* Memberi tenaga kpd ibu dan rasa kenyang yg agak lama.
* Membantu membaiki mana2 kekurangan zat yang diperlukan oleh tubuh badan.

p/s: ESP shaklee tidak sama dgn soya yg ada dipasaran skrg kerana ESP mengandungi non GMO soy iaitu soya yang di basuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dgn suhu yg sgat sederhana supaya enzim di dalamnya tidak musnah.

OSTEMATRIX
FUNGSI
* Memabntu mengurangkan risiko osteoprosis.
* Membina gigi dan tulang dan gigi yang sihat dan kuat.
* Membantu mengekalkan tekanan darah darah yg normal.
* Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf.
* Mengurangkan simptom2 senggugut,perut kembung,kekejangan,retensi air,mudah radang dan kemurungan.

SET 3M
( VITA C,ALFAFA COMPLEX,ESP,B COMPLEX,OSTEMATRIX dan VITA LEA )


Set ini sesuai untuk siapa?
* Inilah dia set rahsia banyakkan susu
* Sesuai untuk ibu2 yg mempunyai masalah penyusuan.
* Ibu yang mula mahu menyimpan stok EBM.
* Mahu anak tidor lebih lena pada waktu malam
* Menghadapi masalah penghasilan susu walaupun telah melakukakn perahan setiap 2jam.
* Ibu yg telah lama berhenti menyusukan bayi dan bersedia untuk mengepam semula dgn kerap bagi menstimulasikan susu.


Jika anda ingin mencuba set 3M ni, contact saya ye:

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Sunday, 4 November 2012

PREECLAMPSIA (pre-eklampsia)

Apa itu Pre-eklampsia (Preeclampsia)?



Pre-eklampsia merupakan suatu keadaan atau gangguan yang terjadi pada masa kehamilan, umumnya berlaku pada usia kandungan 27 minggu keatas. Antara simptom Pre-eklampsia yang umum adalah tekanan darah tinggi, pembengkakan yang tidak pandai sembuh dan jumlah protein pada air kencing yang tinggi.


Preeclampsia selalunya terjadi pada kehamilan pertama seorang wanita. Juga pada wanita yang memiliki sejarah preeclampsia di keluarganya. Risiko ini meningkat jika siibu memiliki banyak anak, ibu hamil pada usia remaja, dan wanita hamil pada usia 40 tahun keatas. Selain itu, wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi atau mempunyai masalah ginjal sebelum hamil juga berisiko tinggi untuk mengalami preeclampsia.


Simptom Pre-eklampsia

Selain dari tekanan darah tinggi dan kandungan protin yang tinggi dalam air kencing, simptom berikut juga mungkin petanda Pre-eklampsia:

- Tiba-tiba bengkak berlebihan pada muka, tangan atau kaki
- Sakit Kepala yang teruk
- Masalah penglihatan seperti kabur penglihatan atau melihat bintik2
- Atau sekadar rasa kurang sihat

Namun tidak semestinya petanda ini menunjukkan siibu mempunyai preeclampsia.


Apa penyebab Pre-eklampsia

Belum dapat dipastikan apa sebenarnya penyebab Pre-eklampsia. Namun menurut Baby Center.com Ia mungkin terjadi akibat dari perkembangan placenta yang tidak betul.


Apa ujian yang akan dibuat?

Selalunya pada appoinment kehamilan, Doktor atau bidan akan memeriksa:

-  Tekanan darah
-  Ujian darah untuk menguji ginjal dan hati
-  Ujian air kencing untuk protein
-  Memeriksa segala pembengkakan (tetapi tangan dan kaki umumnya bengkak ketika hamil)
-  Ultrasound akan memeriksa pertumbuhan bayi Anda dan CTG (atau Kardio-Tokograf) akan memeriksa denyutan jantung bayi Anda.


Risiko Preeclampsia pada ibu dan bayi

Apabila pre-eklampsia menjadi serius, ia akan mula mengganggu sistem tubuh badan siibu..


Lanjutan dari Pre-eklampsia adalah Eklampsia. (Tapi ini adalah jarang berlaku ya)...  iaitu gangguan lajutan Pre-eklampsia dengan serangan toxemia yang boleh mengakibatkan sangat serius bagi ibu dan bayinya.

Pada bayi, preeclampsia boleh menghalang penyaluran darah ke plasenta (jalur penyaluran udara dan makanan untuk janin). Ini boleh menyebabkan bayi kekurangan oksigen ( hypoxia ) dan makanan. Hal ini mungkin menyebabkan kurangnya berat badan bayi ketika lahir dan mungkin juga menimbulkan masalah lain pada bayi, seperti kelahiran premature.

Jangan risau ya... wanita yang mempunyai preeclampsia tetap melahirkan bayi yang sehat. Ini karena preeclampsia dapat dikesan lebih awal apabila calon ibu rajin buat check up kehamilannya.


Rawatan

Sekiranya Pre-eklampsia adalah pada tahap tidak serius, maka siibu mungkin akan dinasihatkan untuk berehat dan ubat untuk merendahkan tekanan darah akan diberikan. Ubat ini selalunya selamat untuk ibu dan bayi dalam kandungan.Sekiranya siibu belum melahirkan anak pada kandungan 39 atau 40 minggu, doktor mungkin akan mencadangkan untuk bersalin secara induce.

Sekiranya Pre-eklampsia adalah pada tahap serius, mungkin siibu akan diadmit di hospital untuk dipantau oleh pihak hospital dengan lebih dekat.


Bagaimana bayi akan dilahirkan?

Jika tekanan darah sisibu stabil, mungkin doktor akan membenarkan bersalin secara normal. Jika tidak, mungkin terpaksa bersalin secara induce atau pembedahan.


Setelah bayi lahir

Pre-eklampsia biasanya sembuh setelah kelahiran tetapi mungkin memakan waktu beberapa hari atau bulan.


Bagaimana pula untuk kehamilan yang berikutnya?

Penting agar Anda memberi tahu bidan atau doktor jika anda pernah mengalami masalah pre-eklampsia. pre-eklampsia boleh dikawal, pastikan ibu2 mengandung hadir pada appointment sepertimana yang disarankan oleh doktor...


Berminat dengan produk Shaklee???

Contact saya:


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
atau Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com

Monday, 29 October 2012

RESEPI2 LAZAT CARA BANCUH ESP SHAKLEE (PROTIN SOYA)

Bagi yang belum kenal dengan ESP.. Ini dia produk HOT SELLER Shaklee...

Selalunya kawan-kawan yang belum pernah rasa ESP ni, pasti tanya apa rasa, rasa macam susu ke? tak boleh masuklah kalau macam susu... pekat sangat ke?
Inilah antara soalan yang saya terima berkenaan ESP ni.. Jangan risau, kerana ESP ni boleh di bancuh dengan minuman lain....

Secara basic, cara bancuhan ESP adalah 1 sudu ESP dan segelas air.. Campurkan didalam shaker atau carilah mana2 botol.. botol susu baby pun jadi lah... Goncang dengan kuat hingga sebati. Jika tiada shaker, bancuh dengan sudu pun boleh je..

Jika yang tak boleh telan ni, atau dah bosan dengan cara bancuhan ni.. Apa kata cuba bancuh dengan minuman lain pulak.. Apa-apa sajalah yang digemari, ikut citarasa dan mood anda pada hari tu... Yang penting bukan air panas, teh, kopi atau minuman bergas...

  • ESP + plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + susu tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + Meal Shakes Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu
  • ESP + Jus Peel Fresh
ESP ni bukan untuk ibu menyusu sahaja... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:

1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik 
9. Pengamal makanan Vegetarian

Credit: anakku wiraku

Jika anda ingin mencuba ESP ni, ambil peluang harga promosi.. tinggal 2 hari lagi tau...

Contact saya:

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
atau Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sunday, 28 October 2012

IBU MENYUSU: 11oz ke 28 oz sehari...

Hari ni saya share pasal set penyusuan shaklee yang terbaik punya.. Set 3M...
Dalam banyak2 set supplemen Shaklee, ini merupakan set yang paling laris.. Dan set ini jugalah yang telah banyak membantu ibu2 breastfeed dalam penghasilan susuibu mereka. Set vitamin ni bukanlah sesuatu yang luarbiasa dimana kita tidak pernah dengar namanya.. Ianya hanyalah terdiri daripada:-

1) Vitalea - multivitamin
2) Vitamin C
3) Vitamin B Complex
4) Alfalfa
5) Ostematrix - gabungan kalsium, magnesium dll
6) ESP - Protin Soya

Kan, tiada yang pelik dengan vitamin ni.. Cuma kelebihannya adalah ia dibawa nama Shaklee.. Semua supplemen shaklee mempunyai kadar penyerapan yang tinggi. Maksudnya senang diserap oleh tubuh badan. 
Apa pula kaitan supplemen2 ni dalam penghasilan susuibu?? Semua supplemen ni sebenarnya membantu memenuhi keperluan pemakanan ibu2 breastfeed. Protin, air, zat dan mineral merupakan antara ingridient utama susuibu. Semua ni diserap dari tubuh badan siibu untuk penghasilan susuibu.. Jika pemakan harian siibu tidak lengkap atau tidak cukup, lama kelamaan nutrisi simpanan akan habis dan akan menjejaskan kesihatan siibu.. Dan yang ditakuti susuibu akan terjejas... Disinilah peranan supplemen 3M ni...
Selain dari itu, tubuh badan memerlukan Vitamin C dan b complex dalam menangani kesan stress, membantu dalam imun sistem dan daya ketahanan, membantu dalam penghasilan tenaga dan banyak lagi.. Semua ni melancarkan lagi penghasilan susuibu anda...

Mari lihat testimoni ibu Breastfeed ni... 



Dengan mengamalkan supplement 3M, kerap mengepam dan power pumping, telah membantu Beliau meningkatkan susu perahan dari 10-12 oz ke 28oz sehari... dan katamya, 'dengan mudahnya'

Saya kongsikan beberapa tips yang Beliau share..



Jelas sekali, supplemen hanya dapat membantu jika konsep 'pengosongan payu dara' dilakukan dengan kerap, 2-3 jam kalau nak ikut saranan sebenar. Tanpa memenuhi konsep ni, macam mana tubuh badan nak tahu yang kita perlu lebih banyak susu kan???  

Ok, setakat ni untuk hari ni ya... Jangan lupa promosi ESP tinggal 3 hari lagi... Sudah pasti harga set 3M murah sedikit untuk 3 hari ni...

Jika berminat untuk tahu lebih banyak info;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
atau Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email:  juliemauryn@yahoo.com

 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.