Monday, 26 May 2014

ASID URIK TINGGI DAN BATU KARANG BUAH PINGGANG.. kesihatan meningkat dengan shaklee...

Sebelum saya ceritaka testimoni hebat hari ini, mari kita belajar dulu apa sebenarnya asid urik dan apa kaitannya dengan batu karang buah pinggang. Biar kita tambah ilmu dan lebih memahami agar dapat kita elakkan masalah kesihatan ini.

asid urik shaklee


Asid urik (Uric acid) dihasilkan semasa pemecahan Purine. Purine ini adalah satu kandungan yang terdapat pada berbagai jenis makanan termasuklah ikan bilis, sardin, sweetbread.. makan seperti daging, ayam, cauliflower pun ada purine tapi pada tahap tinggi - sederhana.

Apabila asid urik terhasil, ia akan diangkut dalam aliran darah ke buah pinggang dan kebanyakkannya akan disingkirkan dari badan melalui sistem pembuangan.

Asid urik yang tinggi boleh terjadi apabila tubuh badan kita menghasilkan banyak asid urik ataupun buah pinggang kita tidak mampu menyingkirkan asid urik dengan cepat.

Kesan asid urik tinggi yang paling dikenali adalah serangan gout. Namun ada juga yang tidak merasaii serangan gout walaupun asid urik mereka tinggi.

Satu lagi kesan yang boleh berlaku adalah batu karang pada buah pinggang. Apabila asid urik terlalu pekat dalam darah atau air kencing, ia boleh mendap pada beberapa bahagian tubuh seperti pada buah pinggang, dan mendapan ini menjadi batu karang.

Memang banyak makanan yang disyorkan untuk membantu menurunkan asid urik dan memecahkan batu karang. kalau digoogle pun memang banyak... Tidak kurang juga dengan supplements. Antara yang dikatakan dapat membantu mengurangkan asid urik adalah  vitamin C, Vitamin A, Vitamin E, asid amino, alfalfa dan sebagainya.

uric acid, gout, batu karang, buah pinggang


Alfalfa telah dikenali sebagai supplement yang sangat-sangat membanti dalam masalah ini. Ia mengandungi berbagai jenis vitamin, mineral dan protin yang menjadi kunci utama dalam menurunkan level asid uric yang tinggi.

Inilah yang kami telah cadangkan pada seorang aunty yang mempunyai masalah asid urik tinggi dan batu karang buah pinggang.

Aunty telah mula mengambil supplement shaklee pada penghujung bulan April 2014. Beliau hanya mengamalkan 2 jenis produk shaklee.
Kemarin, 27hb Mei 2014,  kami dapat feed back yang buat kami tersenyum kegembiraan.

Selepas berjumpa doktor, didapati

1) Asid Urik aunty telah semakin kurang

2) Batu-batu kecil pada buah pinggang telah menjadi pasir. Maksudnya kini ia lebih senang untuk disingkirkan melalui air kencing

3) Doktor juga sangat happy dengan keputusan ini dan mengesyorkan untuk berhenti mengambil ubat untuk batu karang. Dan dinasihatkan untuk terus makan supplements ini.

Aunty hanya mengamalkan 2  jenis supplements shaklee..
Sangat-sangat HEBAT!!

Janganlah ragu-ragu dalam pengambilan supplements, khasnya supplement shaklee yang sememangnya natural dan selamat.
Jika mau lebih info, contact me ok...

PENGEDAR SHAKLEE ANDA (SID: 858388)

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 




* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


Monday, 19 May 2014

SINUS (sinusitis) / RESDUNG DI PAGI HARI

Ini adalah satu situasi mereka yang ada sinusitis atau resdung ni.. Ni saya petik satu cerita dari :http://www.newportnaturalhealth.com.

“For as long as I can remember — since I was a little girl, in fact — I’ve had a runny nose, sinus headaches, and a chronic cough,” she told me. “The other doctors I’ve been to want me to take antibiotics or steroids, but whatever I take, the sinus problems come right back.”



Saya kenal betul keadaan ini. Saya dahulu memang "sinusitis sufferer "...
Apa lagi bila di UTM dulu, memang bangun pagi ada saja runny nose.
Time study week jangan cakap la.. tidur tidak cukup.. pergi library pagi2 dengan mata bengkak, hingus meleleh ja.. Kena bagi masa untuk sinus tu cool down sikit...

Sinus ni sebenarnya cavities atau saya panggil lubang-lubang berdekatan dengan hidung, kerongkong, diatas mata dan di 'cheek bone' kita. Tugas lubang-lubang ni adalah untuk menghalang mucus sampai ke paru-paru kita agar tidak terjadinya infeksi.

Kenapa terjadinya lendir2 atau mucus2 ni dlm sinus kita (keadaan sinusitis)? Ia mungkin terjadi apabila ada bakteria atau virus yang masuk melalui pernafasan. Sebab tu bila kita selsema adalah lendir2 terbentuk. Hidung pun jadi tersumbat.
Selain dari ni, alergy boleh juga menyebabkan resdung ni. Hidung kita ni bertindak sebagai penapis udara, dan ada antara kita ni memang alergik dengan beberapa kandungan dalam udara.. mungkin habuk pun boleh menyebabkan sinusitis ni.


Satu lagi yang saya perasan, bila kurang tidur bertambah teruk keadaan resdung ni. Mata pun jadi berair gitu. Ahhh.. suhu bilik pun ada yang tidak boleh terlalu sejuk. Kalau bilik ber air con, esok pagi memang macam nak selsema.


APA MAHU BUAT NI?

Pertama sekali, cuba elakkan dari kena jangkitan virus atau bakteria. Cuba mengelak dari kena selsema.. Hah?? macam mana kan? Bukanlah nak perintah berkurung.. Tapi cuba tingkatkan imun sistem kita agar bila ada serangan virus, tubuh badan kita mampu melawannya.
Makanlah buah-buahan banyak. Ia adalah sumber vitamin C. BAgi yang makan supplement lagi senang. Namun dos yang tinggi mungkin diperlukan ya.

Kalau yang tidak tahan sejuk, cubalah elak ber air con masa tidur. Pakailah stokin, baju tebal apabila di office yang sejuk.
Kalau mengemas, memang banyak habuk.. mungkin perlu pakai mask. Dan tidur biar cukup sebab bila kita kurang tidur, sistem imun kita menjadi kurang. Kalau pun kita sudah kena serangan sinusitis ni, cuba cuci saluran hidung kita dengan air garam. Boleh guna syringe bulb. Ini dipanggil 'Nasal Rinse'. Boleh google cara nak buat atau pm saya, saya terangkan ya.

Satu lagi, bagi saya, senaman. Saya rasa bila saya bersenam, mucus2 akan cuba keluar melalui hidung. Ini yang saya suka bersenam diwaktu pagi.

Ok.. Memandangkan saya ni pengedar Shaklee, saya terangkan apa yang bagus untuk anda ambil...
Paling penting sudah tentu Vitamin C. Untuk panaskan badan, boeleh tambah OmegaGuard. Minyak ikan sangat-sangat terkenal dalam meningkatkan sistem imun terutamanya yang melibatkan alergy macam asma dan sebagainya.
Alfalfa juga bagus sebab ia mengandungi banyak vitamin dan mineral untuk meningkatkan lagi kesihatan anda.
Selain dari ini, zinc, Nutriferon, carotomax pun boleh... Banyak kan? sebenarnya semua supplement ni banyak manfaatnya, even multivitamin pun bagus sebab ia seimbang dengan semua jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan.


NAMUN.... Jika anda mau yang minimum sahaja.. Buat permulaan cuba 3 ni... Kalau mau tambah yang memang lagilah bagus!





Oh! Artikel yang saya petik tadi, ini kesimpulan yang diberi....

The last time I saw Joanne, she had come in to my clinic to get a few vaccinations before leaving on a camera safari to Africa. “If it hadn’t been for your advice, I’d be sitting this one out,” she told me. “I haven’t had a single cold in the last year, and no sinus infections or asthma attacks either! A little saltwater, a few vitamins, and I’m good to go. It’s like a whole new world!”

So, jika anda ingin cuba supplement dalam masalah sinusitis ni, pm saya ya...


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 



* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Monday, 12 May 2014

KERADANGAN HATI DAN TIPS MENJAGA HATI


 Dalam kata-kata yang simple, hati kita ni macam 'chemical and inspecton station'. Sebelum makanan di salurkan kepada tubuh badan, ia mesti ditukar bentuk agar badan kita boleh menerima makanan tersebut.

hati, liver, penyakit hati, keradangan hati, shaklee


Antara fungsi hati adalah:-

Mengawal aras glukosa darah dengan menyimpan glikogen di dalam hati.
Menyimpan vitamin dan garam mineral tertentu.
Mengawal dan mengatur metabolisme karbohidrat, lipid dan asid amino.
Menghasilkan hempedu yang akan disimpan di dalam pundi hempedu.
Menghasilkan protein-protein plasma tertentu
Menghasilkan elemen penting dalam pembekuan darah
Menyahtoksik bahan-bahan beracun terutama dadah dan bahan-bahan bernitrogen seperti amonia
Sebagai tempat penghasilan sel-sel darah merah fetus.
Menguraikan molekul hemoglobin tua.
Menyingkirkan hormon-hormon berlebihan.


Cuba bayangkan jika hati kita rosak!! Terbalikkan fungsi yang disenut diatas... Paling menakutkan saya adalah jika hati tidak dapat menyahtoksikkan bahan beracun dalam badan... Tentu berbagai masalah akan

timbulkan? Mari kita baca cerita yang saya baca dari Metro, keadaan seorang pesakit kronik hati.


Seorang suami: 55 tahun
Disahkan menghidap penyakit sirosis hati atau pengerasan hati.
Beliau dahulu adalah seorang yang aktif dan kuat bekerja
PAda tahun 2009, kerap demam dan mengadu bengkak kaki.

Keadaan ini kerap berlaku dimana setelah sembuh dari demam selepas makan ubat. 
Namun lepas seminggu ia berlaku lagi. 
Beliau tidak rasa sebarang kesakitan atau menunjukkan tanda lain.
Siapalah akan sangka ini adalah simptom penyakit hati.
Lama kelamaan, demam tersebut semakin teruk. hingga mencapai 40 darjah celcius. 
Doktor memberitahu hati beliau telah rosak dan tinggal 10 peratus sahaja lagi. 
Doktor memberitahu pembedahan pemindahan hati perlu dilakukan dengan segera. 
Sekiranya rawatan segera tidak diberikan, ia mungkin boleh mengakibatkan kanser hati.
Sebelum ini memang doktor telah menasihatkan beliau untuk membuat pembedahan hati tapi diendahkan oleh beliau kerana pembedahan ini melibatkan ratusan ribu ringgit. 
Dan pada masa kisah ini berlaku, beliau sudah tidak mampu bekerja.

Walaupun pelbagai usaha mendapatkan rawatan doktor pakar dan rawatan alternatif bagi memulihkan radang hati yang kini mengakibatkan kemusnahan sel pada organ tubuh, tiada kesan positif yang diterima.
Kesan daripada kerosakan hati ini menyebabkan kakinya semakin membengkak dan dikhuatiri akan merebak sehingga kaki sebelah kiri sekiranya pembedahan tidak dilakukan segera. 
Perutnya juga semakin lama semakin membuncit akibat masalah ini.
Ini menyebabkan beliau sukar untuk bergerak, mujur dia masih berselera makan sekurang-kurangnya dapat memberikan tenaga untuk bergerak.


Ini adalah satu cerita yang menunjukkan betapa pentingnya penjagaan kesihatan hati kita. Namun bagaimanakah cara kita menjaga kesihatan hati?

  • Menjaga kesehatan hati dimulai dari makanan yang kita makan. Makanan yang baik untuk hati anda yaitu bawang merah, bawang putih, Sayur-sayuran (kembang kol, kubis, selanda air, sawi hijau), biji-bijian (gandum dan beras merah), kunyit, teh hijau, kedelai dan anggur merah.
  • Tips menjaga kesehatan hati yang kedua dengan mengawal kalori yang masuk ke tubuh anda. Amalkan pemakanan sihat dan seimbang.
  • Elakkan berbagai jenis minuman yang mengandungi alkohol. Minuman beralkohol memberi kesan sangat buruk pada metabolisme organ hati.
  • Elakkan merokok, jauhi kesan asap dan berbagai bahan cemar. Asap-asap yang mengandung racun  masuk ke pembuluh darah kecil dalam paru-paru dan akan di bawa ke organ hati untuk tujuan detoksifikasi dan dihilangkan di hempedu.Oleh karena itulah, jumlah dan konsentrasi bahan kimia tersebut harus dikontrol untuk mencegah kerosakan hati anda.
  • Cuci tangan dengan bersih yaitu dengan sabun dan air yang bersih setelah buang air besar dan sebelum menyiapkan berbagai makanan yang akan anda konsumsi. Ini membantu kesihatan hati anda tetap terjaga.

SHAKLEE brings you:- VIVIX & LIVER AIDS PROGRAMME.... membekalkan nutrisi special untuk kesihatan hati anda.



VIVIX
Satu produk botanical yang unik. Kandungannya terdiri dari Polyganum Cuspidatum, Muscadine grape, Edelberry dan purple carrot yang kaya dengan resveratrol dan polyphenol untuk menjaga sel-sel seluruh badan termasuklah organ hati.

DTX Complex
Mengandungi tumbuhan Milk thistle, reishi mushroom, Schinzandra chinensis seeds, Artichoke, Tumeric dan dandelion. DTX mempunyai properties antiooksidan yang kuat, membantu penjagaan sel hati dan meransangkan sintesis protin untuk pembinaan sel hati. Sangat-sangat bagus untuk detox hati kita...

NUTRIFERON
Mengandungi extract tumbuhan dari Pumpkin seeds, Saftflower, Plantago Seeds dan Honey suckle flower. Ini meningkatkan imun sistem kita untuk mengurangkan risiko virus hepatitis yang menyerang organ hati.

Marilah kita cintaii hati kita... Jom Detox dengan Shaklee..

Jika berminat nak dapatkan supplement ni, PM saya ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Wednesday, 7 May 2014

MEAL SHAKES MINUMAN SIHAT UNTUK SEKELUARGA

Kalau anda belum kenal Meal Shakes lagi... inilah yang sering dipanggil minuman 'fast food' tapi ianya adalah sihat.. Kenapa ia fast food? sebab senang dibancuh dan boleh diminum terus.. tidak payah masak2 air.. just air suam atau jus sejuk pun boleh...



Tapi yang paling best, meal shakes menyediakan hidangan yang lengkap dengan 24 jenis vitamin, mineral dan zat-zat yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Kenapa pula perlukan zat2 ini? Senang saja.. untuk hidup.. kerana nutrisi ini makanan sel.. Sel ni yang buat tubuh badan berjalan dengan lancar...



Whats good about MEAL SHAKES.... 6 amazing facts worth to know.....




  • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion.  
  • Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.


Meal Shakes ini sangat-sangat sesuai untuk semua golongan umur.. bayi 1 tahun keatas, kanak-kanak, pelajar, dewasa yang sibuk bekerja, mereka yang kurang bersarapan dan sebagainya.. Kata lain ia sesuai untuk anda dan seluruh keluarga anda...Jika anda mempunyai anak Peaky Eater.. bagus berikan dia meal shakes... Jangan cari testimoni lain, saya sendiri boleh ceritakan kisah saya dan anak saya...

Untuk Promosi Meal Shakes, BUY 6 FREE 1, silalah grab promo ini. Jangan lepaskan peluang.. Tidak rugi sebab semua keluarga anda boleh minum. Bagi yang beragama Islam, boleh juga simpan 1 atau 2 canister untuk bulan puasa akan datang.


 

So, sila-sila lah call me ok.....

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com