Thursday, 28 November 2013

MIGRANE/SAKIT KEPALA...

Rata-rata kalau kawan-kawan di facebook post pasal sakit mereka, yang sering keluar adalah selsema, demam, batuk dam sakit kepala atau migraine...

Punca migrane ni sebenarnya tidak difahami sepenuhnya namun beberapa artikel menerangkan migrain ni melibatkan penguncupan dan pengembangan saluran darah ke otak. Biasanya, perjalanan darah mengurang di bahagian belakang otak dan merebak ke bahagian depan. Bila saluran darah yang menguncup itu mengembang, asakan darah dengan tiba-tiba mencetuskan rasa sakit yang kuat. Migrain dikesan menerusi denyutan, kadangkala sakit yang kuat dan biasanya di bahagian sebelah kepala. Deria pendengaran dan penglihatan menjadi semakin sensitif.

Sebab-sebab lain yang boleh mendorong terjadinya migrain termasuklah ketegangan (stress), makanan seperti coklat, minuman berkopi, alkohol, tidak cukup tidur dan haid.
Selain dari itu ramai juga yang merasakan migrain menyerang kerana mereka terdedah pada matahari yang terik..
Setakat ini belum ada ubat yang benar-benar mampu mengatasi migrain dan sakit kepala akibat ketegangan.
Bagaimanapun, kombinasi pengubatan, pengendalian stress atau ketegangan serta faktor-faktor penyebab yang lain boleh membantu menyekat, menghapus atau meringankan migrain.

Memandangkan migrain melibatkan pengucupan dan pengembangan salur darah maka kami di Shaklee mencadangakn supplemen yang membantu dalam kesihatan salur darah termasuklah pergerakan salur darah. Selain dari itu supplemen yang membantu menangani stress juga penting sebab stress merupakan punca utama migrain ini...

2 supplement yang paling minimum adalah B complex dan Ostematrix.. 
Ramai pengguna Shaklee mengumpamakan B complex tu seolah-olah panadol. Bila migrain naik saja, telan lah b complex... Supplemen B complex juga membantu dalam menangani stress.

Ostematrix pula mengandungi magnesium. Magnesium ni membantu dalam sistem saraf dan otot. Telah banyak artikel menerangakan kajian yang telah dibuat dan didapati tahap kesakitan dan kekerapan terjadinya migrain berkurang dengan pengambilan magnesium setiap hari...



Ini beberapa kata-kata mereka yang dah try cuba, 2 supplement ni...


Jika nak baca lagi tentang supplement ni, KLIK  http://health-wellness-nature.blogspot.com/search/label/Migraine 
Ok sekian untuk hari ini.. JAngan lepaskan peluang promo MAc ni ya....
 Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN

 

* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Sunday, 24 November 2013

JERAWAT BATU TIADA LAGI HANYA DENGAN ESP, VITAMIN E DAN VITAMIN C

Testimoni:- 
hasil pegambilan secara konsistant..alhamdulillah dpat smula kulit yg d idam2kan..
dulu klu mkan seafood jrawat btu kluar mcm mta air..dngan menanahnya..
subhanallah..xthan skitnya..sdih sngat...
Skarang tidak lagi!! Hsilnya bkan stakat kulit mka yg licin cerah n gbuss..bdan pun mkin ringan sihat dan bertenaga...tq shaklee krn megemblikan keyakinan hidupku...





ESP, Vitamin C, Shaklee,


Saya sangat2 happy tengok gambar ni. Satu testimoni kecantikkan kulit yang sangat hebat.
Memang ketara betul manfaat produk shaklee ni...
Pengamal Shaklee ini hanya mengamalkan ESP, Vitamin E dan Vitamin C sahaja...


BAGAIMANA ESP MEMBANTU DALAM KECANTIKKAN KULIT?

Soya antara tumbuhan yang dikatakan asas kepada kesihatan kerana sejak berzaman soya di percayai berupaya memutih dan melicinkan kulit. Bahkan ia boleh menggantikan susu lembu sebagai minuman berkhasiat.

Soya mengandungi isoflavone mampu menerbitkan genistein.

Genistein adalah bahan aktif dalam makanan tambahan yang menyerupai hormon wanita di dalam badan iaitu estrogen. Ia membantu menyeimbangkan hormon, menjadikan kulit lebih muda, payu dara lebih tegang dan tulang lebih kuat..

Sehubungan itu, apabila hormon dalam badan seimbang wanita akan mengalami rasa tenang dan tenteram serta isu penuaan bukan lagi menjadi suatu kerisauan kerana keyakinan terhadap kewanitaan yang sempurna sememangnya tidak ternilai.

Selain dari itu, ESP adalah antara produk soya yang terbaik di dunia dimana ia membekalkan protin dan asid amino yang lengkap untuk anda. Protin membina sel-sel dan tisu-tisu baru bagi organ dan seluruh bahagian tubuh badan termasuklah kulit.


BAGAIMANA VITAMIN C MEMBANTU DALAM KECANTIKKAN KULIT?


1) Mencegah Infeksi. Melawan bakteria.

2) Bertindak sebagai anti oksidan kepada radikal bebas. Radikal bebas merosakkan sel dan sel yang mati antara penyebab pori2 kulit tersumbat dan terjadinya jerawat.

3) Membantu dalam sintesis kolagen

4) Mencegah kerosakan terhadap radiasi UV dari sinaran matahari

5) Mencerahkan parut jerawat

6) Menggurangkan kesan kemerahan pada kulit akibat jerawat

Itu antara manfaat 3 produk istimewa dari Shaklee ini..
Namun banyak lagi vitamin untuk kulit yang shaklee tawarkan seperti Vitamin E, Collagen powder, GLA complex, carotomax dan sebagainya...

PM saya untuk penerangan lebih lanjut mana satu yang sesuai untuk anda...

Sekian saja untuk hari ni.. 

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Thursday, 21 November 2013

MASALAH PENYUSUAN: PEDIH !!! (PASTIKAN LEKAPAN BETUL)

Menyusukan bayi khasnya anak pertama tidaklah semudah yang disangka. Terdapat banyak cabaran yang perlu diharungi untuk mendapatkan sijil penyusuan 2 tahun.
"Sore nipple" antara masalah yang dialami oleh kebanyakkan ibu-ibu yang menyusukan anak.



Sore nipple adalah satu keadaan dimana puting rasa pedih seolah-olah luka apabila baby menyusu. Selalunya perkara ini berlaku pada peringkat awal apabila baby dan siibu masih dalam proses 'belajar' dalam penyusuan susuibu.

Terdapat beberapa sebab kenapa sore nipple berlaku:-

1) Lekapan yang tidak betul ( 'lacthing' tidak betul )
2) Infeksi Fungal
3) Infeksi Yis

Saya ingin sekali share pasal lacthing yang tidak betul..


APA ITU LATCHING/LEKAPAN YANG BETUL?

Latching adalah cara baby menyusu atau cara baby menerima Nipple.

Untuk mengelakkan masalah sore nipple, latching perlu betul dari hari pertama anda menyusukan anak.
Ini adalah gambar baby yang dengan latching betul.

Lihat keadaan Latch yang betul:-

PAstikan lekapan adalah betul untuk mengelakkan masalah nipple pedi


- Mulut terbuka luas dengan bibir bawa yang melengkung (turned back lips)

- Lidah baby menutupi gusi bhgn bawa

- Dagu baby mencecah payu dara dan hidung seolah-olah berehat diatas payu dara

- Semua atau Hampir semua aerola berada dalam mulut baby

- Terdapat pergerakan pada pipi baby hasil dari proses menghisap

- Terdapat nada dari baby menghisap dan telan, menghisap dan telan...




 LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENDAPATKAN LATCHING YANG BETUL

PAstikan lekapan adalah betul untuk mengelakkan masalah nipple pedih


* Dukung baby sebelum baby mula menangis. Lihat keadaan dimana baby sedia untuk menyusu.

* Ibu harus selesa, posisikan baby pada breast dan relax ya...

* Pegang breast dengan cara "C-hold". (ibu jari atas puting, jari lain di bawah)

* Sentuh bibir baby dengan nipple agar baby buka mulut dengan luas. Boleh juga bercakap dengan baby seperti, "buka mulut besar2 sayang"

* Tunggu sehingga baby buka mulut seolah-olah baby menguap

* Dekatkan baby pada nipple. Ingat dekatkan baby pada breast dan bukan dekatkan breast pada baby.

* Pastikan mulut baby merangkumi hampir seluruh bahagian aerola. (kawasan gelap dikeliling puting)





PAstikan lekapan adalah betul untuk mengelakkan masalah nipple pedi
 Contoh baby tidak lacthing dengan betul

Sekiranya anda rasa pedih atau sakit semasa baby menyusu, berhentikan baby menyusu.
Masukkan jari di tepi mulut baby sehingga baby berhenti menghisap.
Jauhkan baby dari breast.
Mulakan semula penyusuan. Pastikan mulut baby terbuka luas.

Anda boleh juga menolak dengan lembut dagu baby untuk membantu baby membuka mulut lebih besar. Ini boleh dilakukan apabila baby dah menyusu.



Sekian saja untuk hari ni ya..  Bagi ibu-ibu yang breastfeed, Keep the good work ya...
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


Tuesday, 5 November 2013

VIVIX MEMBANTU DALAM MASALAH THYROID?

Doktor kata Ein tak payah makan ubat tiroid dah!!!

 Saya gembira sesangat apabila membaca testimoni sahabat saya, N.. 
Yang ada thyroid adalah adik N yang bernama Ein.. 

Tyroid Ein sudah semakin teruk sehingga bercakap pun dah tak de suara. 
Doktor dah pun bagi pesan untuk buat operation dalam masa 2 minggu lagi. 
Sahabat saya terus minta Ein minum vivix setiap hari. Nasip baik juga di rumah Ein ada vivix sebab mak Ein pun memang minum vivix untuk kesihatan.

Selepas 2 minggu ini smsdari Ein..
(Saya sendiri terpegun dengan apa yang diperolehi. macam keajaiban pula rasanya)



N terus melefon Ein.. 
Kata N, yang sudah pastinya kegembiraan adalah tidak perlu lagi operate seperti saranan doktor.
Dan Doktor kata tak perlu lagi makan ubat tirod dah...

PS: Ein dinasihatkan untuk mengambil air kelapa juga ya

Apakah vivix ini? 
Ini kandungan vivix dan manfaatnya..

Vivix shaklee



Sekian saja untuk hari ni ya..  Nak info lagi, contact saya ya....
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 

(Credit: anakkuwiraku.com)
* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease