Tuesday, 25 March 2014

PROTIN DAN PECAH LEMAK BADAN


Tubuh Anda menggunakan lemak untuk memecah protein. Oleh karena itu semakin banyak protein yang Anda konsumsi, maka akan semakin banyak lemak yang terbakar. 
(sumber: Merdeka.com)

Pagi ni saya telah baca beberapa info kaitan protin dalam menurunkan lemak badan.
Selain dari kepentingan memakan buah-buahan (vitamin c) dan sayuran dan membuat senaman,  pengambilan makanan yang mengandungi protin juga memberi kesan yang positif.


turunkan berat, ESP, Shaklee, Cinch, pecah lemak


Makanan yang kaya dengan protin memerlukan masa penghadaman yang lebih lama untuk dipecahkan.
Justeru dari keadaan ini, beberapa kesan yang akan diperolehi:-

1) Tubuh badan rasa kenyang lebih lama. 

2) Tubuh badan akan menggunakan lebih banyak kalori untuk penghadaman protin berbanding karbohidrat

3) Ini akan membantu menstabilkan kandungan gula dalam aliran darah

4) Protin membantu membina otot. Kehilangan otot adalah antara punca metabolisma kita menurun.


Oleh sebab inilah penting adanya makanan yang seimbang dan sihat dalam penurunan berat badan.




Janganlah kita amalkan diet yang drastik sehingga ia merosakkan metabolisma kita.
Dan jangan pula kita tidak makan breakfast atau lunch tetapi kita gantikan dengan memakan kuih muih atau buns yang kurang kandungan protin dan mungkin mengandungi gula tersembunyi yang tinggi.

Namun saya ingin ingatkan:-

Namun sebelum Anda mengadopsi gaya diet ini, Anda harus berkonsultasi terlebih dahulu dengan dokter. Sebab ada beberapa jenis kondisi tubuh yang tidak cocok dengan gaya diet ini. 

However, experts caution that more research is needed.  The long-term effects of a high-protein, low-carb diet are unknown.

(Sumber bacaan: webmd, livestrong, merdeka.com dlll)

********************************************


2 supplement yang kaya dengan protin dari produk shaklee:-


ESP



 Cinch Shake


Ramai yang telah menambah dua produk ini dalam proses menurunkan berat badan kerana efek rasa kenyang. Dari sini, ramai yang menggatakan ia membantu dalam pengawalan dari memakan makanan yang kurang sihat.

Simply share pic testimoni ni...



Sekian saja untuk hari ni.. Dapatkan info dan konsultasi tip top dari saya:-

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Wednesday, 19 March 2014

STROK: Cegah sebelum ia menyerang!

Saban tahun, kira-kira 15 juta individu di seluruh dunia menderita kerana strok. Dianggarkan 50,000 rakyat Malaysia diserang strok setiap tahun. Angka itu bermaksud secara purata, seorang diserang strok bagi setiap 10 minit.

Strok atau juga dikenali sebagai angin ahmar adalah punca kematian ketiga di Malaysia. 

Sumber: myMetro



Terdapat 2 jenis penyebab strok yang dikenalpasti:-

 Strok Iskemik
  • Berlaku apabila terdapat sekatan atau pengurangan aliran darah dalam arteri yang membekalkan darah ke bahagian otak. 
  • Disebabkan oleh pemendakan kolestrol dan plak pada dinding arteri. Endapan kolesterol ini mampu menjadi cukup besar untuk menyempitkan pembuluh darah dan seterusnya mengurangkan aliran darah. Ia juga mampu untuk mengurangkan kemampuan arteri untuk anjal.
  • Darah beku yang bergerak dalam saluran darah. Berpunca dari bahagian lain seperti jantung atau arteri bahagian bawah yang kemudian menyekat laluan arteri yang membawa darah ke otak.
  • Risiko mendapat strok meningkat kerana kebuk atas jantung seseorang (atrium) tidak mengecut dengan efektif yang menjejas kelancaran pengaliran darah dalam jantung. Ini menyebabkan darah bertakung dalam atrium dan apabila alirannya terganggu, pembekuan darah boleh berlaku. Darah beku yang terbentuk di atrium boleh terpisah dan bergerak melalui arteri terus ke otak dan menyebabkan strok.
                               
Strok Hemoragik 

  • Berlaku apabila pendarahan dalam dan di sekeliling otak yang menyebabkan berlakunya mampatan dan kecederaan pada tisu. 
  • Antara penyebab terjadinya pendarahan dalam otak adalah:
- Dinding arteri menjadi lemah, menyebabkan ia anjal dan mengembang.
- Hipertensi atau tekanan darah tinggi yang menyebabkan arteri arteri yang lebih kecil dalam otak pecah
- Terdapat keabnormalan pada pembuluh darah di mana arteri bersambung terus denganvena tanpa melalui jaringan kapilari terlebih dahulu. Tekanan dari darah yang
melalui arteri menjadi terlalu tinggi untuk diterima oleh vena dan ini
menyebabkan ianya mengembang. Pengembangan ini mampu menyebabkan
vena itu pecah dan berdarah.
- Kecederaan pada kepala.


                       ******************************************************



Kebanyakan rakyat Malaysia pernah mendengar dan tahu mengenai strok tapi yang menyedihkan ramai kita tidak mengambil langkah untuk mencegahnya. Strok mungkin menyerang dengan mengejut.

Pernah dulu seorang ayah, tiba-tiba jatuh di satu pesta kaamataan. Dan terus digegaskan ke hospital. Beliau telah diserang strok. DAn menjadi lumpuh separuh badan.

Terdapat beberapa langkah untuk mencegah strok. Penting bagi kita mengetahui faktor risiko strok seperti tekanan darah, kencing manis dan kolesterol. Jika kita tahu tahap kesihatan kita kurang baik, maka baik kita buat sesuatu sebelum terjadinya masalah lebih berat seperti strok.

Penting untuk banyakkan bersenam, kekalkan diet seimbang.
Kurangkan pengambilan alkohol, elakkan merokok dan lain-lain lagi agar risiko terkena strok dapat dikurangkan. Pernah seorang doktor berkata, kebanyakkannya kita di Malaysia ni sakit bukan kerana kurang makan tetapi terlebih makan. So, diet seimbang sangat penting.

Dikatakan pesakit kencing manis berisiko empat kali ganda untuk diserang strok. Oleh sebab tu, penting untuk pastikan paras gula dalam darah dalam keadaan baik. Pengawalan dan ujian gula dalam darah perlu kerap dibuat.

Saya nak share gambar Abang Rosli yang kesihatan bertambah baik lepas diserang strok. Beliau amalkan vitamin2 shaklee dlm masa sebulan je.

 Supplement yang diamalkan : VIVIX, GARLIC COMPLEX dan OMEGAGUARD.

Ambillah langkah bijak. Cegah strok dari awal-awal lagi... Jika nak tahu supplement apa yang sesuai, PM saya untuk penerangan lebih lanjut.



Sekian saja untuk hari ni.. 
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Sunday, 16 March 2014

SUPPLEMENT UNTUK IBU BEKERJA

working mom




 Supplement sebenarnya perlu diambil untuk menangani masalah pencemaran, pengambilan makanan segera dan diet yang tidak teratur.

Artikel diatas dipetik dari Isihat.. Saya ringkaskan bagi anda ya.....



1) Kebanyakkan ibu bekerja sukar untuk memenuhi keperluan pemakanan kerana mereka sibuk dan terikat dengan masa. Kadang kala tiada masa untuk memasak dan lebih kepada makan luar atau membeli makanan.


2) Biar pun kita mematuhi diet harian yang disyorkan, masih terdapat beberapa vitamin yang sukar untuk diperolehi dari makanan dengan secukupnya:-
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Sesetengah nutrien seperti minyak ikan air sejuk


3) Oleh sebab ini, penambahan supplemen dalam pemakanan kita menjadi keperluan.



4) Secara minimum, seseorang yang baru memulakan program supplemen, sebaiknya mulakan dengan Multivitamin dan protin.
Kemudian bolehlah menambah vitamin lain seperti vitamin C, b complex, vitamin e.. mengikut keperluan dan gaya hidup anda.


5) PERBEZAAN SHAKLEE:
Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam



Itulah sedikit info khas untuk and ibu2 yang bekerja.. Saya sendiri yang bekerja dirumah pun sudah nak makan seimbang... Apa lagi ibu2 bekerja...

ok.. sekian dan happy reading....
PM saya untuk penerangan lebih lanjut mana satu supplemen yang sesuai untuk anda...


Sekian saja untuk hari ni.. 
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Friday, 14 March 2014

SOYA UNTUK KULIT MUKA KOMBINASI (combination skin)

Combination skin berlaku apabila dua jenis kulit bertemu iaitu Dry & Oily. Typically ia terjadi apabila sebahagian part berkulit kering dan sebahagian lagi iaitu the center part atau T-Zone (dahi + hidung + dagu) berminyak. Untuk combination skin ni, mereka memerlukan dua jenis produk yang berbeza untuk mengawal kedua-dua masalah tadi. 
(Dipetik dari pembacaan saya)...

Diatas dijelaskan kulit kombinasi memerlukan 2 jenis produk berbeza. Namun dengan Soya ia seperti two in one....


SOYA DAN KULIT KOMBINASI

Soya adalah satu produk yang sangat-sangat unik. Menurut www.soyoflife.com, kacang soya mempunyai banyak vitamin (termasuklah vitamin e) dan mempunyai struktur molekul yang kecil membolehkan ia disalurkan sehingga ke epidemis kulit. Ini membantu dalam pembinaan sel, sintesis colagen dan elastisiti kulit.  
 
Soya dikatakan sesuai bagi semua jenis kulit termasuklah kulit kombinasi. Ia digelar moisturizer yang pintar kenara kemampuannya untuk melembapkan kulit kering dan pada masa yang sama mengurangkan minyak pada kulit berminyak. 
Selain dari itu pelembap yang mempunyai soya membantu melembut dan melicinkan kulit, serta meratakan tona kulit.

Sebab inilah ramai pengguna soya khasnya pengguna ESP SHAKLEE mendapat kesan besar selepas meminum ESP. 
Bukan setakat ni.. cuba guna ESP buat mask... boleh campur ESP + air suam, ESP + Yogurt, ESP + Susu segar dan lain2 lagi... 
 
Soya itu dah lah unik, ditambah pula dengan pemprosesan terkawal agar ESP seakan-akan sama dengan keadaan natural... Memang produk hangat ni!!
 
 

Untuk kesan optimum, baik ambil set kecantikkan kulit lengkap yang terdiri dari:
Vitamin E, Vitamin C, B complex dan ESP....
 
 
 
KLik sini ya untuk testimonial hebat...
 


PM saya untuk penerangan lebih lanjut mana satu yang sesuai untuk anda...

Sekian saja untuk hari ni.. 
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


Tuesday, 4 March 2014

ESP: PRODUK KACANG SOYA SHAKLEE LAIN DARI YANG LAIN

Terlalu banyak produk kacang soya yang dijual di Malaysia.
Dari harga rm2.00 sekotak sehinggalah soy powder yang berharga ratus rm.
Persamaan semua produk ini.. ia dibuat dari kacang soya..
Apa yang membezakan produk ini adalah cara penanaman kacang soya, cara pemprosesannya, kandungan yang ditambah (mungkin bahan pengawet), atau tambahan perasa dan sebagainya..


Saya tidak tahu bagaiman produk kacang soya lain dihasilkan, tapi... kalau produk Shaklee sudah saya hafal... Sebab ini membuatkan ESP berbeza dengan produk kacang soya yang lain.... Dan seterusnya menjadi produk super special dalam shaklee......


ESP LAIN DARI YANG LAIN

1) SEJARAH SHAKLEE:
Shaklee merupakan syarikat pertama mencipta makanan tambahan protin berasakan kacang soya... Kira Shaklee sudah 'terror' sebab dah bertahun-tahun dalam bidang ini.. Sudah jadi pioneer. Sudah banyak ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan telah dibuat.


2) KONSEP PENANAMAN berasaskan 'NON - GMO':
Penanaman dan pemprosesan Kacang Soya Shaklee tidak melibatkan pengubasuaian genetik kacang soya tersebut. Tiadalah kacang soya tu dimodifikasi atau disesuaikan agar cepat tumbuh, lebih tahan lama, lebih unggul... semua ni tak de, biar dari benih hinggalah kepada pengeluarannya... Konsep Shaklee itu sendiri 'NATURAL'.....


3) CARA PEMPROSESAN:
Kacang soya ni tumbuhan yang unik dan sensitif. macam buah dan sayur lain juga. Kalau dimasak terlalu lama atau dimasak dengan suhu tinggi, boleh rosak khasiatnya. Keras kacang soya ni sebab tu perlu dimasak atau diproses sebelum dimakan. Di shaklee, kacang soya di proses dengan suhu rendah dan terkawal. Ia di cuci dengan air bukan alkhohol kerana alkhohol pun boleh musnahkan khasiatnya..

Sebab nilah selalu diperkatakan, 'kepekatan nutrien dalam produk shaklee menghampiri kepada keadaan ia ditemui dalam alam semulajadi'


4) KANDUNGAN HEBAT:
Oleh kerana poin yang disebut diatas, ESP Shaklee mampu membekalkan 9 asid amino yang lengkap yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan kita. Tiadalah magic untuk hasilkannya melainkan dari makanan yang kita makan.
Nak dapat dari makanan harian? mungkin boleh jika kita ni pengamal makanan seimbang setiap hari. Kalau kita ni yang kuat berdiet atau kurang makan sayur, buah, tidak suka susu, hmmmm...... dapatkanlah ESP ni dari saya ar...


ESP ni sangat tulen (hampir tulen lah) sebab itulah anda lihat banyak testimoni dari pengamal ESP...
Dari kulit jadi cantik, rasa lebih tenaga, pigmen jadi cerah, susuibu makin banyak, awet muda, parut luka makin cerah, luka cepat sembuh, adohai banyaknya... Ini baru kesan yang boleh dilihat dengan mata kita...

Kesan lain yang mungkin tidak sedar berlaku dalam badan kita adalah seperti:-
Merendahkan paras kolestrol,
Membantu mengatur hormon
Baik untuk prostat
Memusnahkan radikal bebas
membaiki memori
membantu membina sel
membantu membina otot
membantu membina hemoglobin
pemulihan uterus, ovari, menopaus
Banyak lagi lah..

Ini dia ESP Shaklee:-
Cara minum? Bancuh saja, Shakedy Shake.... boleh terus minum... rasanya? hmm macam susu kacang yang ori.. tiada gula... he he

ESP, Shaklee, Protin, Soya, Susu Kacang, Bina otot



Ok, sampai ketemu lagi ya... Jika anda nak order ESP atau apa2 produk shaklee, sila contact saya ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN
 
 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.