Tuesday, 8 May 2012

KITARAN HAID TIDAK TERATUR

Risaunya dah 3 bulan tak datang!!!


Itulah antara mesej yang banyak saya terima. Haid yang tidak teratur adalah satu keadaan dimana anda tidak dapat menjangka bila haid akan datang. Kitaran haid yang normal adalah dalam lingkungan 23 hingga 35 hari

Kitaran haid tidak teratur

Apakah ciri-ciri kitaran haid normal dan tidak teratur???

Sekiranya kitaran haid anda agak lari sedikit, ia sebenarnya masih dikategorikan sebagai kitaran normal...  
Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai haid pada tempoh 23 hari pada satu bulan dan pada bulan seterusnya kitaran adalah 35 hari. Ini adalah normal.


Ciri-ciri haid yang tidak teratur teratur adalah seperti berikut:

1.Mempunyai kitaran haid pada jarak yang sangat pendek atau terlalu panjang

2. Tidak mempunyai haid pada beberapa bulan dan diikuti dengan haid yang kerap (contohnya, dua kali dalam satu bulan). Dan lepas tu haid tidak muncul lagi untuk beberapa bulan.
 
3. Haid tidak datang beberapa bulan dan kemudian pendarahan berlaku berterusan selama beberapa minggu.
 
4. Tompok-tompok darah keluar pada jarak diantara haid

Antara sebab-sebab haid tidak teratur adalah:-
  • Pertambahan atau penggurangan Berat badan yang mendadak
  • Terlebih bersenam
  • Pemakanan tidak sihat (atau diet yang terlalu tinggi dalam karbohidrat)
  • merokok
  • penggunaan dadah
  • penggambilan kafein yang tinggi
  • Pengambilan alkohol secara berlebihan (mengganggu fungsi hati dalam metabolima estrogen dan progesteron)
  • masalah dalam pemakanan (eating disorder)
  • tekanan yang meningkat
  • Sindrom ovari polisistik (PCOS)
  • Rahim tidak normal (fibroid / sista / polip / endometriosis)
  • Ketidakseimbangan hormon
  • ubat-ubatan
  • kimoterapi
  •  Baru melahirkan anak, keguguran, atau D & C
  • Breastfeeding
Walaubagaimanapun, diingatkan kitaran haid boleh menjadi tidak teratur apabila kita mengandung, breastfeeding atau masalah-masalah lain, seperti sindrom ovari polisistik.

APAKAH YANG BOLEH MEMBANTU?

Satu cara untuk mendapatkan kitaran haid yang teratur, adalah dengan menstabilkan hormon tubuh badan. Tubuh badan sebenarnya mempunyai keupayaan untuk mengimbangi hormon. Apa yang diperlukan adalah pemakanan yang seimbang dan lengkap. Namun sekiranya pemakanan kita tidak lengkap, maka pengambilan supplemen sangat2 membantu...

 Makanan tambahan yang digariskan di bawah adalah beberapa supplemen yang memastikan badan anda mempunyai semua nutrien yang diperlukan. Adalah lebih baik untuk menggambilnya dengan konsisten selama lebih dari 3 bulan kerana supplemen tidak bertindak dalam satu malam sahaja...

Multivitamin - Vitamin asas yang penting untuk semua. Pengambilan multivitamin akan memastikan diet harian anda adalah cukup dan lengkap.

Vitamin b complex- Untuk menangani kesan-kesan stress (stress merupakan salah satu penyebab haid yang tidak teratur). Vitamin ini kerap dipanggil vitamin anti-stress kerana ia digunakan untuk memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh stress.

Magnesium - Mineral ini telah dikelaskan sebagai 'penenang semulajadi', jadi ia adalah penting dalam diet sesiapa yang mengalami haid yang tidak teratur. Malah, sesiapa sahaja yang sentiasa sibuk akan mendapat manfaat daripada tambahan magnesium. Tekanan sering faktor dalam ketidakteraturan haid, dan mineral ini dapat membantu dalam keseimbangan gaya hidup yang tertekan.

Antioksidan- antioksidan seperti vitamin A, C, E dan Sellenium membantu menghindarkan sel badan menjadi tidak normal. Seperti contoh sekiranya anda mempunyai masalah endometrial hyperplasia (penebalan dinding rahim), adalah baik untuk mencegah sel ini berkembang. Pencegahan adalah dengan mengambil vitamin antioksidan

Asid Lemak yang Penting (Essential Fatty Acids)
Omega-3 dan Omega-6 asid lemak yang telah terbukti untuk menggalakkan kitaran haid yang stabil. Banyak kebaikkan jika kita menambah asid lemak ini untuk diet anda. Ini termasuklah membantu apabila  tahap adrenalin tinggi (dalam kes tekanan), pengambilan alkohol yang tinggi dan tahap kolesterol yang tinggi. Jika badan anda TIDAK mendapat asid lemak yang cukup, kitaran anda boleh terjejas. Anda tidak boleh rugi dengan menambah supplemen ini pada diet anda.

Saya ingin mempromosikan GLA complex dari Shaklee... kerana multivitamin dan b complex memang sudah dikenali ramai....   

Gamma Linolenic Acid adalah sejenis asid omega 6 yang banyak ditemui pada borage, evening primrose dan blackcurrant. 
GLA Complex Shaklee adalah dari produk dari tumbuhan borage yang mengandungi kepekatan GLA yang lebih tinggi dari Evening primrose dan blackcurrant. Apa yang best pada GLA complex ni adalah ia mengandungi Vitamin E. Kombinasi ini sesuai untuk membantu dalam menstabilkan hormon dan kitaran haid. Dan satu bonus lagi... Vitamin E ni adalah vitamin untuk kecantikan kulit.. Sambil menstabilkan hormon mungkin juga kulit bertambah cantik... Ini rupa GLA complex ni...


Kitaran haid tidak teratur, GLA


Ini adalah beberapa pengamal GLA Complex yang nampak hasil yang positif....
 
Kitaran haid tidak teratur









Itulah antara kebaikan GLA Complex ni.... Kalau siapa-siapa yang berminat, cuba dapatkan pada bulan ini: JULAI 2013.. Kerana bulan ni ada offer untuk produk GLA COMPLEX...


Nak cuba produk Shaklee?  Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-
EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



No comments:

Post a Comment

Post a Comment