Monday, 14 May 2012

KEPUTIHAN : JANGAN DIPANDANG REMEH

Keputihan merupakan cairan yang keluar dari vagina secara berlebihan. Pengeluaran cairan ini adalah normal pada seorang wanita, berlaku terutamanya bila nak period, masa subur, bila stress dan apabila terdapat kelebihan hormon estrogen. Keputihan juga sering berlaku pada wanita hamil. Cairan yang keluar ini tidak semestinya gejala penyakit keputihan.

Sekiranya cairan yang keluar adalah jernih dan tidak berbau busuk, ini adalah keputihan yang sihat. Keputihan yang tidak sihat mempunyai ciri-ciri seperti ini;



Keputihan boleh dikenalpasti dengan terdapat lelehan berwarna putih atau kuning kehijauan yang keluar dari vagina/faraj wanita. Lelahan ini akan disertai oleh bau yang kurang menyenangkan serta membawa kegatalan kepada alat sulit seseorang wanita itu.

Sebab utama terjadinya keputihan ini adalah kerana kelembapan dibahagian sulit hingga menyebabkan pertumbuhan bakteria atau pun kulat.

Janganlah anggap keputihan ini tidak merbahaya. Bakteria yang menyebabkan keputihan itu mampu ‘menyerang’ tiub fallopio dan uterus seseorang wanita yang dijangkiti keputihan. Kesan daripada itu ia boleh membawa kepada kesukaran untuk seseorang wanita yang dijangkiti keputihan untuk hamil.

Selain dari itu, bakteria daripada jangkitan keputihan ini juga boleh menyebabkan kerosakan pada tiub follopio. Jika berlaku kerosakkan ini maka risiko untuk seseorang yang dijangkiti keputihan untuk hamil adalah tipis sekali.

Bagi ibu hamil pula, perlulah berjumpa doktor kalau ada rasa gatal2 dan bau yang semacam je.. kerana bayi boleh dijangkiti bakteria apabila bayi dilarirkan secara normal.

Antara langkah bijak yang perlu diambil segera adalah dengan menghalang keputihan ini daripada dijangkiti. Dan jika kita sudah dijangkiti keputihan, kita perlu merawatnya dengan kadar yang segera. Untuk mencegah keputihan daripada berlaku, kita boleh melakukan beberapa perkara seperti berikut:-

1) Tidak menggunakan pencuci vagina (douche - mencuci vagina dengan menggunakan tube)
2) Sentiasa menukar seluar dalam dengan yang bersih
3) Sentiasa bersih tangan sebelum menyentuh vagina
4) Amalkan tidur yang cukup
5) Pastikan kerap menukar pad atau panti liner
6) Elakkan stress…

Contoh di atas hanya sebahagian sahaja antara langkah untuk mengelakkan keputihan. Sebenarnya ada banyak lagi cara untuk mencegah dan merawat keputihan ini. Contohnya cara penggunaan antibiotik serta terapi alternatif untuk merawat keputihan.

Oleh itu segeralah merawat keputihan jika anda telah dijangkitinya, jangan anggap perkara ini remeh kerana kesannya keatas kehidupan anda amatlah besar.

Dari segi supplement pula.. Alfalfa dapat membantu mengatasi masalah ini. Ramai yang berkata alfalfa ni rumput.. he he he.. Bukan sekadar rumput, Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan. Ia mengandungi banyak nutirsi dan membantu dalam banyak masalah kesihatan. Ia juga berkemampuan untuk detox tubuh badan dan mencuci sistem dalaman termasuklah bahagian sulit. INGAT :  JANGAN MAKAN ALFALFA SEKIRANYA ANDA MENGANDUNG..... berjumpalah dengan doktor ye...



Harga Alfalfa tidak lah begitu mahal... PM saya ye kalau nak tahu harganya.... Besok saya akan buat satu entry testimoni berkenaan alfalfa membantu menghilangkan keputihan tidak sihat ok... Nantikan ya....

Nak cuba produk Shaklee?  Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-
EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





No comments:

Post a comment