Thursday, 29 March 2012

TIPS EXKLUSIF DARI IBU MENYUSUKAN ANAK; DARI MENGANDUNG SEHINGGA BABY 8 BULAN..

Rasanya kebanyakkan pembaca blog ini adalah ibu2 bukan? Sebab ramai yang contact saya bertanya pasal produk penyusuan... dan kebanyakkan pulak mempunyai masalah susuibu kurang... Jadi hari ini saya ingin berkongsikan dengan anda beberapa tips penyusuan yang diamalkan oleh Ibu Zabrina.. Ibu Zab telah mengumpulkan banyak stok... Ini senarai tips dan milk booster yang dimakan... Credit to:  Zabrina


Banyak stokkan???? Ini Rahsianya.......
 
Semasa mengandung...

  • Niat ' Aku nak fully breastfeed' anak ni..
  • Baca surah Al Hujarat selalu..
  • Doa berpanjangan hingga sekarang
  • Sembahyang Hajat.
  • cuci nipple hari2
  • buat persediaan awal-google psl bf
Sejurus selepas bersalin..
  • Minta nurse bagi anak secepat mungkin utk bf (Breastfeed)
  • Dalam wad susukan sejam sekali
Berpantang
  • Minum air 3 liter atau lebih
  • Minum susu Anmum Lacta
  • Ambil vitamin Shaklee set berpantang
  • Mula mengepam 2 minggu dalam pantang..
  • Jadual pam yang konsistem (jika tak dapat pam saya akan bagi baby df)
  • rehat secukupnya-walaupun memang tak cukup sebenarnya..
  • susukan anak sekerap mungkin
  • Train anak guna botol umur 1 bulan (nak kerja kan..)
Sekarang (anak dah berumur 8 bulan)
  • Pam 2 kali di tempat kerja
  • Balik pam sebelum tido
  • df anak bila balik kerja (df=Direct Feeding)
  • kat rumah df je tak bagi botol..
  • suruh anak doa susu kita banyak..
  • sokongan suami n keluarga..juga pengasuh..
  • kongsi pengalaman dengan ibu2 menyusu yg lain (InsyaAllah rezeki anak akan bertambah)
  • minum air 3 liter atau lebih..(ni air suam je tau..air manis tak kira ye)
  • jaga makan
  • Ambil vitamin shaklee jugak..set 3M+pd
  • kurang minum kafein
  • minum milo, soya, esp, pd, mealshake (zara punye)..saya tak minum ais..
  • sentiasa positif n tenang walaupun banyak keje...huhu...
  • senyum..sambil pam baca doa ibu menyusu n selawat banyak2...

 Ha tu le rahsia saya..bukan ape pun saya buat..saya cuma pegang konsep SUPPLY vs DEMAND...susu kalau di keluarkan makin banyak dihasilkan..pokok pangkalnya kita ibu2 ni kena rajin..kena korban masa n tenaga sikit le..penat memang lah kalau ikutkan..tapi kita akan rasa puas hati bila tgk anak membesar dgn susu kita sendiri..Alhamdulillah..Zawir hampir 8 bulan lebih saya susukan..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bestkan???? saya baca pun naik semangat... Saya sendiri masih makan SET 3M ni... Syukurlah, baby akan masuk 2 tahun pada bulan Jun 2012 ni... Biarpun saya sekarang selalunya Directfeed, semua pasal bulan 12 lalu banyak sangat cuti.. tak dapat pam, bagi baby directfeed je... Sekarang baby nak directfeed je.. Namun saya masih boleh simpan sikit stok juga.... untuk nestumnya di pagi hari.....
SET 3M ni ada Vitalea, vitamin B complex, Vitamin C, Alfalfa, Oste dan ESP.....






Sekian untuk hari ini...


Nak beli 3M?  Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Wednesday, 28 March 2012

Perlukah saya makan supplemen sepanjang perjalanan menyusukan anak?

Hi........ ramai antara para ibu yang sangat risau tentang kuantiti susuibu mereka... Namun ada yang terlupa tentang sesuatu yang lebih penting iaitu kualiti.... Bila sebut kualiti ni, saya maksudkan kandungan nutrisi susuibu untuk memastikan tumbuseran anak... apa yang kita salurkan kepada anak kita tu adalah sangat penting...

Hanya satu cara sahaja untuk memastikan nutrisi susu ibu terjaga, iaitu dengan mengamalkan pemakanan yang seimbang dan mencukupi.... Apabila pemakanan kita tidak lengkap, nutrisi akan diambil dari tubuh badan kita.. Lama-kelamaan, nutrisi dalam badan siibu akan berkurangan dan mungkin akan memberi kesan terhadap nutrisi susuibu.  Siibu juga mungkin akan menghadapi masalah kesihatan seperti sakit belakang, selalu sakit, rasa pitam dlll...

Terdapat juga beberapa vitamin seperti vitamin b yang tidak dapat disimpan didalam tubuh badan. Jika terdapat lebihan vitamin b, ianya akan dikeluarkan melalui air kencing. Vitamin b ini banyak kegunaannya seperti menukar makanan kepada tenaga, mengankut oksigen ke sel-sel dlll. Sebab inilah kita perlu memakan sumber vitamin b setiap hari....

Sama juga dengan kalsium, memakan makanan sumber kalsium akan membantu pembentukan tulang baby dan juga mengekalkan kesihatan tulang siibu. Ini boleh membantu mencegah penyakit tulang dikemudian hari.. Keperluan kalsium harian adalah 1000mg.

Oleh kerana inilah Konsultant laktasi mahupun laman-laman web penyusuan menyarankan agar ibu menyusu memastikan pemakanan mereka adalah lengkap dan cukup.
Sekiranya keperluan pemakanan kita tidak dapat dipenuhi, dicadangkan untuk memakan supplement untuk melengkapkan nutrisi harian.  
Ramai yang berpendapat bahawa apabila supply susuibu mereka berkurang, barulah mereka nak cari supplement atau booster untuk meningkatkan supply.. Bagi pendapat saya, melengkapkan nutrisi adalah sangat penting tidak kiralah supply susuibu kita banyak ataupun kurang.. Kalau tidak masakan susu formula dilengkapi dengan berbagai vitamin dan galian.....

Disini saya ingin kongsikan bagaimana eczema seorang bayi telah semakin pulih selepas memakan supplement Shaklee.. Ini menunjukkan betapa pentingnya pemakanan lengkap sepanjang perjalanan kita dalam penyusuan....

 Testimoni credit to Norita

Maka dengan ini fikir-fikirkan lah kepentingan memakan supplement ini... Jika anda ingin mula memakan supplement, pilihlah yang terbaik.. pertimbangkanlah beberapa perkara seperti semulajadi atau sintetik, kadar penyerapan, kualitinya, berapa byk perlu makan dlll... Apa-apa pun pilihlah untuk kebaikan anda dan baby, Bagi saya, saya tetap dengan pilihan hati saya....

Sekian untuk hari ini...
Nak lebih info? Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Monday, 26 March 2012

OSTEMATRIX UNTUK CRAMP KAKI DAN MASALAH SEMBELIT

Gud Morning....

Pada satu ketika dahulu, masa saya mula makan supplement Shaklee, saya dapati setiap pagi mesti membuang (kurang sejam dr bgn tidur)... Lawas saja... Saya ingat ia adalah kerana pengambilan alfalfa... Saya bertanya pada up line saya tentang supplement untuk masalah sembelit dan bagaimana nak lawaskan proses pembuangan.. he he terkejut saya bila dia cakap 'makan Ostematrix'... HAH.. Oste? Mula-mula ragu-ragu juga, macam tak percaya (sori N).... Ostematrix ni Kalsium, Magnesium dll, baik untuk tulang dan gigi.... Hmmmm...

Saya pun cari testimoni... Wah banyaknya testimoni ostematrix membantu dalam masalah sembelit... bukan setakat pada yang makan vitamin, bahkan bagi anak yang menyusu susuibu pun dapat faedahnya... Tidak kurang juga dengan beberapa ibu mengandung yang beli supplement dari saya mengatakan dalam masa seminggu, masalah sembelit mereka hilang... 

Saya pun googlelah.... Ni yang saya jumpa...

Magnesium is a mineral that is important for cardiovascular and muscular health. It also works as a mild laxative by relaxing the smooth muscles in the intestine and by helping the gut retain water. This, in turn, helps to promote smoother bowel movements.

Di terjemahkan:
 Magnesium adalah mineral yang penting bagi kesihatan kardiovaskular dan otot. Ia juga bertindak sebagai laxative lembut dengan merehatkan otot di dalam usus dan membantu usus dalam mengekalkan air. Ini, seterusnya, membantu untuk menggalakkan proses pembuangan yang lancar.

Satu lagi kegunaan Ostematrix adalah untuk kerm pada kaki.. Kalau anda pernah alami ini, mungkin ia adalah disebabkan kekurangan magnesium.... Magnesium merupakan mineral yang penting. Tanpa magnesium, saraf dan otot anda tidak akan berfungsi dengan sewajarnya.  Hypomagnesemia - atau magnesium yang terlalu sedikit dalam darah anda - boleh menyebabkan kejang kaki.
 
Dua sebab inilah yang menyebabkan Ostematrix semakin Hot dikalangan pengamal Shaklee.... Saya pun tambah suka pada oste ni he he he...... (Info diatas saya petik dari Livestrong.com, bukan direka tau)
 
Mari kita baca testimoni Ostematrix....
 
 

Ok... sekarang saya sudah yakin dengan kebaikan Ostematrix ni.... Bukan setakat untuk tulang dan gigi yang kuat, malah boleh menambah tenaga, bantu masalah PMS dan macam-macam lagi..... Jom la cuba.....
 
 
 

Nak lebih info? Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 
 
 

Sunday, 25 March 2012

SIHAT CERGAS MASA PANTANG

Saya amat terpegun membaca kecergasan beberapa ibu yang memakan vitamin Shaklee semasa pantang 40 hari. Mereka rasa sihat dan cergas, sehingga ada yang mampu melakukan kerja-kerja rumah seorang diri.. Ini antara yang saya baca.. Fuhh, sungguh berbaloi.....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Norita Idris, ibu kepada 2 orang anak lelaki:

masa saya dalam pantang dulu, zaman Addin, saya masih teruskan tuition di rumah walau saya dalam pantang...alhamdulillah tak de masalah keletihan melampau walaupun melahirkan secara ceaser. Syukur. Zaman Nasa pula, saya uruskan rumah dua tingkat seorang diri bila abah AddinNasa dah ke tempat kerja.

Alhamdulillah memang secara peribadi saya rasakan vitamin sangat membantu...terutama bila selepas melahirkan, kita akan kehilangan banyak darah. Pengambilan vitamin yang dilengkapi dengan b com, vitamin c, zat besi dan kalsium sangat perlu selain protien untuk binaan asas sel.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SET BERPANTANG SHAKLEE



 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika anda akan melahirkan anak dan ingin menyusukan anak nanti, memang berbaloi berpantang dengan Vitamin ini..... Kesannya; sihat cergas, luka cepat sembuh, kesihatan terjaga, membantu dalam supply susuibu.. Hmmmmm, itulah yang diinginkan...

Vitamin yang saya sarankan ini sangat berbaloi.. Saya memang makan setiap hari.. Sangat sesuai bagi saya yang usia makin meningkat tapi masih ada anak kecil.. He he untuk stamina nak mengejar anak....

Nak lebih info? Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Thursday, 22 March 2012

TESTIMONI EVERGREEN : DIABETES, TIDAK PERLU AMPUTATION / AMPUTASI

Ello.... Hari saya teruskan menaip testimoni dari Shaklee k.... Tajuk Hari ni ialah:-

TIDAK PERLU AMPUTASI

Pada usia empat puluh tujuh tahun, dunia Encik Alias Bin Mohd hancur berkecai apabila doktor menasihatkannya untuk memotong kaki kiri akibat penyakit kencing manis yang semakin teruk. Bagaimana, katanya, untuk dia menyara isteri dan tujuh anaknya jika kakinya dipotong? Bagaimana, katanya untuk dia meneruskan kehidupan sekiranya dia tidak dapat lagi menggunakan kaki kirinya? Bagaimana?

Kisah Alias:

Ketika  masih berkhidmat dengan Angkatan Tentera sepuluh tahun yang lepas, saya telah didaignosis dengan penyakit kencing manis peringkat awal. Doktor telah menasihatkan agar mengawal diet saya dan tiada rawatan diperlukan. Sepanjang tempoh itu saya tidak menyedari sebarang masalah serius dan tidak mengindahkan penyakit tersebut. Tanpa diketahui, penyakit tersebut perlahan-lahan memberi kesan kepada diri saya. Pada September 1999, saya menyedari luka mula bernanah di kaki kiri saya dan kulit kaki saya bertukar menjadi biru dan keungguan.

Pada mulanya saya mendapatkan rawatan traditional tetapi ia tidak dapat menyembuhkan luka tersebut, malah semakin teruk. Kemudian saya cuba mendapat rawatan di hospital kerajaan: tiga pembedahan telah dijalankan untuk membersihkan luka luar. Saya juga perlu mengambil suntikan insulin secara tetap untuk mengawal kadar gula darah. Tetapi luka tersebut tetap semakin teruk sehinggakan tulang di dalam kaki saya boleh dilihat dengan mata kasar, tetapi saya tetap meneruskan rawatan hospital dengan harapan ia akan pulih.

Menjelang akhir bulan, saya tidak boleh berjalan dengan normal. Saya lesu dan tiada selera untuk makan. Dulu berat saya 180 paun tetapi ia menurun sehingga berat asal. Akhirnya doktor menasihatkan jika saya ingin menyelematkan nyawa, saya perlu memotong kaki kiri. Ketika itu saya merasakan dunia dan impian untuk keluarga saya seakan terhenti. Saya menjadi takut dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Bagaimana saya dapat mencari rezeki yang mencukupi untuk keluarga jika saya tidak bekerja? Bagaimana saya mampu menyekolahkan anak-anak saya? Kenapa ini berlaku? Saya tidak buat salah. Saya berkhidmat untuk negara dengan penuh rasa bangga. Kenapa ini terjadi? Tidak Adil!

Kemudian, jiran saya Megat Hamzah dan rakan perniagaan Shaklee beliau, Nor Hasni Mat Piah dan S. Gopal mendapat tahu pahit gentir yang saya alami dan mencadangkan agar saya mencuba, sekiranya pemakanan tambahan dapat membantu meringankan penderitaan yang saya hadapi. Dengan tiada harapan lain, saya ikuti nasihat mereka. Hampir seminggu kemudian, selera saya semakin bertambah dan saya boleh berjalan jauh sedikit. Harapan saya untuk pulih berkobar semula. Menjelang minggu ketiga, luka saya mula sembuh; luka menjadi kering, daging baru tumbuh dan mula menutup luka tersebut. Warna kulit di kawasan tersebut juga beransur-ansur berubah kepada normal. Semua orang menyedari perubahan tersebut. Bagi saya, keajaiban mula menyinari kehidupan saya dan keluarga.

Peristiwa tersebut turut memeranjatkan doktor saya. Bayangkan: beliau yang telah menasihatkan untuk memotong kaki saya dan saya mungkin hilang keupayaan sepanjang hidup saya! Satu lagi perkara baik juga berlaku. Dengan pemakanan yang dicadangkan oleh Shaklee, penyakit kencing manis saya kini di bawah kawalan dan doktor berkata saya tidak perlu lagi mengambil suntikan insulin! Saya berupaya mengekalkan pekerjaan saya, menyara keluarga dan melihat anak-anak saya membesar. Saya boleh menikmati kehidupan ini semula! Saya berterima kasih kepada Megat Hamzah, Nor Azni dan Gopal yang kerap melawat untuk melihat keadaan saya. Saya tidak mempunyai banyak wang dan mereka di Shaklee ini hanya datang kerana ingin membantu saya. Mungkin ini adalah sebahagian dari apa yang mereka lakukan di Shaklee.. membantu orang seperti saya.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itulah testimoni yang kuat dari Shaklee.. Malangnya saya tidak dapat masukkan gambar sebelum dan selepas kerana copy yang saya ada adalah photostat copy...Saya tunjukkan gambar Shaklee Diabetes Supplement Program saja la... Jika ada love ones anda yang mengalami masalah kesihatan seperti ini, apa kata cuba mengambil pemakanan tambahan, ia mungkin membantu....


Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat FAn Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Wednesday, 21 March 2012

SET PENYUSUAN B: ADA KESAN TAK?

Hello....

Ada ramai juga ibu2 menyusu yang contact saya dan bertanya tentang set penyusuan 3M. Tanya punya tanya, bila masuk bab harga, ada ibu akan memilih set B..sebab mempunyai kekangan kewangan. Sama seperti saya, kalau tidak buat bisnes Shaklee, mana mampu makan berbagai-bagai jenis vitamin..... Ini semua ikut kemampuan seseorang. Bagi ibu-ibu yang hanya mengambil Set B, Mari lihat gambar ni......




Ini adalah hasil perahan Ibu Affnie.
Beliau menggunakan set B untuk memenuhi keparluan pemakanan..
Ini adalah hasil perahan selama 2 minggu sebelum masuk kerja.
Setiap kali baby habis menyusu, Ibu Affnie akan pam sehingga breast kosong....

Sekiranya anda memilih Set B  untuk memenuhi pemakanan anda, pastikan anda penuhi keperluan pemakanan anda yang lain... khasnya protin dan kalsium.... Contoh makanan yang mengandungi protin dan kalsium adalah susu, roti, cheese, telur, daging dlll. Juga dimestikan untuk mengambil 3Liter air dan kenalah rajin pam.. Pam setiap 2 - 3 jam....

Sebenarnya Set B ni sesuai bagi ibu-ibu yang tiada masalah dalam penyusuan atau masalah susu merundum.. Set B  terdiri daripada:-

Vitalea Iron Formula: Multivitamin yang membekalkan nutrisi dan mineral harian yang diperlukan oleh tubuh badan..

Vitamin B complex: Membantu dalam penghasilan tenaga dalam tubuh badan. Juga sebagai anti-stress... Ingat 2 unsur ni sangat penting dalam penghasilan susuibu..

Vitamin C: Membantu miningkatkan imun sistem ibu dan anak yang menyusu. Menurut pembacaan, apabila kita sakit supply akan berkurang..

Alfalfa: Booster untuk meningkatkan susuibu...

Itu dia serba sedikit info tentang Set B..... Jika anda ingin mengetahui mana satu set BF yang sesuai untuk anda KLIK DISINI

Untuk bulan Mac 2012 ini, saya mengadakan

>>>>>>SPECIAL OFFER UNTUK SET BREASTFEEDING<<<<<<<<

 
Sila hubungi saya untuk detail ok..... (seperti biasa, saya akan sertakan hadiah kecil untuk sebarang pembelian set BF)

Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat FAn Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Monday, 19 March 2012

WANITA DAN VITAMIN ASASNYA

Sejak saya mula berbiznes dalam Shaklee ni, memang ramai kawan yang saya dapat.. Bukan setakat yang membeli dari saya tapi kawan-kawan dari Group laman FB... Kadang-kadang memang tersentuh dengan mereka ni semua, tak pernah pun berjumpa tapi caring sangat... Memang wanita ni kaum yang best...

Bila dah start fikir pasal wanita, nak pulak saya share apa vitamin yang sesuai untuk wanita... Tidak kiralah untuk anda, kakak, adik remaja, mak, grandma, ur BFF, terdapat 3 vitamin yang penting.. Kalau direnungkan, memanglah rasa semua vitamin kena makan, tapi 3 vitamin ni: GLA Complex, OmegaGuard dan Ostematrix adalah antara yang asas untuk wanita....







Antara Kebaikannya:

  • Membantu melegakan simptom senggugut dan menopos
  • Menggalakkan kulit yang cantik
  • Menggalakkan tulang yang kuat
  • Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Melegakan saki-sakit sendi

Kenapa 3 ni?
Kerana wanita terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan dalam berbagai peringkat kehidupan mereka iaitu:
  • Akil baligh
  • Pra-kehamilan
  • Kehamilan
  • Pre-menopos
  • Menopos
  • Selepas menepos

Bah.. Fikir-fikirlah jika anda memerlukan vitamin ini.. Bagi saya memang perlu cuma tunggu saya selesaikan penyusuan anak saya, baru saya mula makan GLA...Bagi dua vitamin tu, jika tak makan macam tak lengkap hari saya....

Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat FAn Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sunday, 18 March 2012

PENYAKIT TALASEMIA

Bulan lepas saya telah berinteraksi dengan seorang ibu bertanya berkenaan penyakit Talasemia. Pengalaman Ibu ini, menyebabkan beliau bertanya pasal supplemen sekira mempunyai masalah ini. Kerana ketika mengandung pertama kalinya, didapati Hemoglobin (Hb)nya rendah. Walaupun telah diberikan supplemen yang berasakan iron (zat besi) namun tidak ada peningkatan. Doktor berpendapat bahawa Beliau mempunyai masalah Talasemia.

Bagi seseorang yang mempunyai masalah Talasemia, tidak digalakkan mengambil supplemen yang mengandungi zat besi atau Iron yang tinggi. Ini adalah kerana ianya tidak akan membantu dalam meningkatkan Hb, bahkan ia mungkin membawa kemudaratan kerana mengambil sesuatu zat yang berlebihan dan tidak digunakan mungkin akan merosakkan organ-organ dalam badan.

Oleh yang demikian, penggambilan Vitalea Iron Formula Shaklee dan Alfalfa tidak digalakkan oleh pesakit Talasemia. Namun supplemen yang harus diambil adalah Vitamin B complex. Menurut pembacaan saya, Vitamin B Complex membantu dalam meningkatkan tenaga dan diperlukan untuk membina sel darah merah. Vitamin E juga baik sebagai antioxidan yang membantu melindungi sel darah merah. Magnesium and vitamin D juga antara vitamin yang akan memberi manfaat kerana ia membantu meningkatkan tenaga.Selain dari ini, Energizing Soy Protein juga disarankan kerana protin membantu dalam pembinaan sel-sel baru dalam tubuh badan, ini termasuklah sel-sel darah merah. ESP juga boleh meningkatkan tenaga.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekiranya anda berminat nak tahu apa itu Talassemia, teruskan membaca. Penulisan dibawah ini saya petik dari Wikipedia Bahasa Melayu....

 Talasemia (bahasa Inggeris: Thalassaemia) adalah penyakit kecacatan darah. Talasemia merupakan keadaan yang diwarisi, iaitu diwariskan dari keluarga kepada anak. Kecacatan gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Mereka yang mempunyai penyakit Talasemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru keseluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin (Hb) yang rendah (anemia).

Sel darah merah bertugas membekalkan oksigen kepada tisu dalam badan manusia. Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksigen akan mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun.
Mereka yang mengidap Thalassaemia tidak mampu membekalkan seluruh sel tubuh mereka denga bekalan oksigen yang mencukupi akibat kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah. Tisu yang ketiadaan oksigen gagal berfungsi dengan baik. Dengan itu tubuh mereka menjadi lemah, gagal berkembang dengan baik, dan mereka boleh menjadi sakit teruk.

Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl.


Terdapat dua jenis Talasemia iaitu:
  • Talasemia minor : Talasemia minor merujuk kepada mereka yang mempunyai kecacatan gen talasemia tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda talasemia atau pembawa.
  • Talasemia major : Talasemia major merujuk kepada mereka yang mempunyai baka talasemia sepenuhnya dan menunjukkan tanda-tanda talasemia.

Tanda dan gejala penyakit Talasemia
  • Biasanya anak-anak pembawa Talasemia kelihatan normal sewaktu dilahirkan. Bagaimanapun, mereka akan mulai mengalami masalah anemia yang serius apabila mencapai usia di antara 13 hingga 18 bulan.
  • Tubuh pucat,lemah, dan gelisah.
  • Anemia yang serius boleh menyebabkan kesukaran bernafas.
  • Jaundis
  • Tumbesaran terbantut
  • Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa.
  • Perubahan pembentukan tulang muka, pipi, dan rahang yang tidak normal(tanda lewat).
 
Rawatan penyakit Talasemia

  • Pesakit perlu menjalani transfusi darah berterusan setiap bulan.
  • Transfusi darah berterusan akan menyebabkan pengumpulan zat besi di dalam organ penting badan seperti hati, jantung, dan kelenjar endokrin yang akhirnya merosakkan fungsi organ-organ tersebut.
  • Rawatan penyingkiran zat besi berlebihan perlu dilakukan dengan suntikan ubat Desferrioxamine.
  • Pemindahan sum-sum tulang sekiranya ada penderma yang sesuai di kalangan keluarga.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat FAn Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Thursday, 15 March 2012

TESTIMONI EVERGREEN : "Dulu saya adalah pesakit diabetes yang kronik""

Hari ni saya teruskan lagi Testimonial Evergreen. Tajuk hari ni ialah:

"I WAS A CHRONIC DIABETIC UNTIL SHAKLEE CAME ALONG"
Rokiah Binti Hj. Md. Isa

Pertengahan tahun 80an saya merupakan seorang yang begitu periang dan seringkali ke majlis-majlis pertubuhan dan aktiviti wanita serta melancong dengan masyarakat setempat.

Tetapi tahun 1996 badan saya mula terasa letih dan lesu.

Saya telah mengidap kencing manis ditahap kritikal, gula dalam darah terlalu tinggi lalu terpaksa mendapat bantuan insulin 40 unit setiap pagi dan petang. Lutut dan betis mula membengkak, doktor mengesahkan sakit buah pinggang dan mata pula mula menjadi kelabu, dalam keadaan begini saya terpaksa mendapat bantuan suami dan anak-anak untuk ke hospital.

Pada Jun 1996 suami saya mula membeli produk Shaklee yang lengkap untuk saya. Diatas nasihat suami, saya mengambil dengan rela hati.

Apabila saya mengamalkan produk Shaklee secara berterusan, suami saya mula membawa saya berjalan di denai larian. Saya mula kembali pulih dan mendapat ramai kawan-kawan jogging berbangsa cina. Mereka bergaul mesra di rumah saya di hari perayaan.

Pada Mei 1998 di atas pentas saya telah menceritakan kisah benar yang saya alami selama 11 tahun derita yang amat sangat. Sekarang saya ingin mengucapkan terima kasih kepada upline saya En. Nordin Ali Yatim kerana mencadangkan produk Shaklee dan ahli bimbingan Shaklee iaitu En. Chong Keat Heng, Teoh Kim Yang dan Khaw Seng Kean dan tidak lupa juga untuk Master K. Sow yang tidak jemu-jemu turun membantu kami di utara. Dengan bantuan mereka ini saya dapat berkongsi kesihatan dan membantu orang lain yang sama senasip dengan saya. Akhir kata dengan ikhlas hati saya sedia membantu sesiapa saja yang memerlukan bantuan.

Apa yang dimakan:
Family Wellness Programme
Diabetes Nutritional Supplement Program
Love Your Heart Nutrients

Itulah satu lagi testimoni yang kuat.. Jika anda mengenali sesiapa yang mempunyai masalah kesihatan, apa kata cadangan produk Shaklee pada mereka... Mungkin dapat membantu.. ok ini sahaja untuk hari ini k.... Jumpa lagi...

Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat FAn Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Wednesday, 14 March 2012

CARA SAYA MEMBANYAKKAN SUSIBU SEMASA PANTANG

Masa pantang sememangnya masa untuk 'recovery' bagi semua para ibu. Namun bagi saya, masa pantang adalah masa untuk menstabilkan penghasilan susuibu. Inilah konsep yang saya pegang apabila saya melahirkan anak kedua saya. Selepas kegagalan dalam penyusuan anak pertama, memang masa mengandung lagi saya tekad dan berazam tinggi untuk menjaya penyusuan anak no 2, sekurang-kurangnya sehingga1 tahun.. Kini saya hampir mendapat ijazah penyusuan, he he, anak saya lagi 3 bulan akan masuk 2 tahun...

Saya mengenali beberapa ibu yang mengatakan penghasilan susuibu mereka sangat sedikit, terpaksa top up dengan formula... dan ini berlaku pada masa pantang mereka... Pengalaman saya, anak no 2 ye, Saya tidak mengalami masalah ini, mungkin kerana beberapa perkara ini:-
 
 1) Penjagaan pemakanan semasa mengandung dan pantang- semasa mengandung lagi saya dinasihati oleh doktor untuk memakan pemakanan yang berkhasiat. Satu hidangan perlulah ada nasi, daging atau ikan dan 2 jenis sayur. Katanya sayur biar berbeza-beza jenis (bezakan juga mengikut warna) setiap hari.. Selain dari itu, susu dan yogurt juga disarankan.. Kata Doktor ini  bukan sekadar pembesaran baby dalam kandungan, juga untuk menyimpan nutrisi dalam badan. Sebab nutrisi ini akan diserap untuk penghasilan susuibu. Masa pantang pun sama, pemakanan dan air saya sentiasa pastikan cukup... Masa tu, saya tidak kenal Shaklee lagi, maka saya bergantung penuh dengan pemakanan yang sempurna.

2) Directfeed semasa pantang- Saya mula direct feed apabila anak berumur 2 hari.. Saya tidak membeli formula mahupun botol susu kerana ini akan memastikan saya untuk direct feed sahaja. Memang pada mulanya nampak macam baby tidak cukup minum kerana kelihatan baby bertungkus-lumus dengan hisapannya. Memang kesihan melihat, namun saya sering ulang ayat, 'susu tu ada, cuma sikit sebab baby perlu minum sikit sahaja" Saya biar baby directfeed sampai baby tertidur, biar sampai satu jam.. Mungkin juga baby penat kot sampai tertidur sebab kadang kala lepas setengah jam, baby nangis nak minum lagi... Memang kadang-kadang tu tak boleh buat kerja lansung...

3) Jangan peduli apa orang cakap- Biasalah ada je orang yang tidak paham konsep penyusuan akan bercakap ini itu.. Macam saya, siap ditegur, "jangan buang masa u lah, baby hisap angin je"... Saya buat bodoh je dengar dan senyum.... Jangan simpan ayat-ayat negatif dalam pemikiran kita.. Think POSITIVE je...

4) Pastikan baby menyusu setiap 2 jam- Ini memang saya buat, biar pada waktu malam. Saya akan set Alarm clock setiap 2 jam. Jika baby tidur, saya kejutkan baby atau masukkan nipple ke dalam mulut baby.. Dia minum atau tak, sekurang-kurangnya bagi ransangan pada Breast. Sebab inilah saya beli nursing pillow, takut tertidur masa breastfeed.... Kalau u all takut nak kejutkan baby, takut nanti akan menjejaskan masa tidurnya, boleh guna pam...

Ini lah beberapa perkara yang i buat semasa pantang...

Namun lain orang lain caranya kan... Dibawah ini adalah sharing ibu2 yg pernah mengalami supply BM yang sangat sedikit dimasa pantang. Semoga boleh membantu ibu2 yang bermasalah sama....

"Saya juga mengalami masalah yang sama dalam penyusuan anak pertama dan kedua saya. Kena terus berusaha dan sentiasa berkata,  "yes got milk". Otak akan memberi signal dan susu akan terhasil.. trust your will power. Persistent is the answers. :)"
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Erm during confinement, yes after DL i pump to empty my breast.. Bt sometimes i dont cz LO will cry after 15 mins unlatch.. Then feed again. Always did feeding marathon. I was camping at my sofa everyday from 8-2pm, 5-11 pm..camp till backache @.@. It did not increase even 1 oz, but remember exactly it is only 15 ml! But i was happy at least it increased!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"sebenarnya ada banyak cara macam mana nak tambahkan susu. mommies boleh buat Power Pumping (PP). PP bermaksud pump breast anda sebelah kanan selama 10 minit, kemudian pump breast anda sebelah kiri pula juga selama 10 minit (untuk breastpump single pumping). untuk breastpump double pumping, pump kedua-dua breast selama 10 minit, kemudian rehat 10 minit. situasi ini mommies semua boleh buat selama 1 jam. lebih digalakkan buat antara 12 mlm - 6 pagi, katanya waktu ni susu kita lagi banyak keluar."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"walau macam manapun, mak aku selalu tenangkan aku, balik ipoh, urut supaya susu badan boleh keluar banyak. Alhamdulillah, balik ipoh pada Syaurah berusia 6 hari, susu badan sudah bertambah. Syaurah pun dah pandai mahukan susu mamanya. dah urut, susu dah mahu keluar..."


Semoga ini memberi dorongan pada ibu2 yang masih lagi berusaha membanyakkan supply anda... Memang saya respect dan kagum pada ibu-ibu semua...

Sekiranya ibu2 mempunyai masalah tidak dapat penuhi keperluan pemakanan harian, cubalah mengambil supplement Shaklee ok.... Jumpa lagi esok k..  cerita pasal evergreen testimoni....

Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat FAn Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Tuesday, 13 March 2012

DUA KALI PUMP DAPAT 20oz. DGN SET EU FOUR PACK

Bagi ibi-ibu yang masih berpantang, selain dari set 3M, Set Eu Four PAck adalah antara Set Penyusuan yang sesuai untuk anda. Set ini juga sesuai bagi ibu-ibu atau baby mereka yang alah dengan Alfalfa. Sebenarnya, Alfalfa ni kaya dengan Kalsium dan protin, inilah antara sebab mengapa ia sesuai sebagai booster susuibu. Maka untuk mengantikan alfalfa ini, kami rekomenkan untuk mengambil Kalsium sebagai supplement untuk penghasilan susuibu.Sememangnya keperluan Kalsium harian bagi ibu menyusu adalah 1000mg.

Apakah yang terkandung dalam EU Four Pack?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin

Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak... Oleh sebab itu, vitalea amat sesuai kepada ibu menyusu. Lengkap dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik.
Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex

Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..).. Bila kurang stress, penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
 Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C

Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. Sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah, vitamin c akan membantu dalam penyembuhan...satu lg kesannya kulit , Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.


d) Ostematrix

Ostematrix keluaran Shaklee mengandungi KAlsium, MAgnesium, Vitamin D dan lain-lain zat yang diperlukan untuk penbentukkan tulang yang kuat. Ostematrix adalah satu gabungan yang lengkap agar tidak penyerapan kalsium adalah optimum kerana kalsium dengan sendirinya tidak dapat diserap oleh tubuh badan. Selain dari ini, kandungan Magnesium dapat meningkatkan tenaga secara keseluruhan. Ini memang sesuai untuk ibu-ibu yang menyusu, ia dapat membantu kita lebih bertenaga biarpun kita terpaksa bangun setiap 2 jam pada waktu malam.


Berikut adalah testimoni seorang ibu berasal dari Sabah, Dg Siti Norbaizura, yang telah mengamalkan Eu Four Pack semasa pantang dan mendapat hasil perahan yang sangat-sangat banyak....Menurut ibu Dg Siti, Beliau pada permulaannya hanya mengepam 2 kali sehari, iaitu sebelum tidur dan sekali pada waktu pagi.
Dua sesi ni pun Beliau dapat hasil sebanyak 20oz.





Ini adalah hasil tuaian pada 9 December 2011. Lebih kurang 200oz.. Apa yang di makan?








Sesi pengepaman ditambah kepada setiap 4 jam... Dan akhirnya mendapat stok banyak ni.....




Memang banyakkan? Namun ingin saya nyatakan bahawa memakan supplement sahaja tidak akan meningkatkan susuibu.. KErana pengalaman Dg Siti sendiri, anaknya kerap sangat menyusu. Inilah konsep supply-demand.. Lebih kerap Breast dikosongkan lebih banyaklah susuibu dihasilkan.... Sekian....


Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat FAn Page:  HEALTHY BY NATURE
 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Monday, 12 March 2012

SELERA MAKAN MENINGKAT DENGAN MEAL SHAKE

Hari ni saya nak cerita pasal Jun, seorang ibu yang dulu risau sangat pasal anaknya, Intia, berumur 11 tahun, tidak mempunyai selera makan.Intia mempunyai masalah injap pada jantung... Sebab tu doktor kata sukar nak naik berat badan...

Mungkin pernah saya buat entry ni dulu, tapi hari ni nak share kata-kata Jun pulak...  Jun telah mencuba banyak jenis vitamin untuk anaknya tetapi tidak ada perubahan.. Bila Jun minta pendapat saya, saya pun rekomenlah berbagai jenis vitamin termasuklah B complex, multivitamin, ESP dan Meal shake... Antara semua ni, Intia hanya suka minum mealshake... Katanya sedap...

Dan paling penting selera makan Intia telah meningkat.....

Ini kata-kata Jun....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 







----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apa mealshake ni? Ni rupanya canisternya..

MEALSHAKE untuk kanak-kanak 1 tahun keatas
Juga sesuai buat kita yang dewasa


Ni pasal MealShake, dipetik dari Shaklee web site:-


With their on-the-go lives, kids don't  always have time for a sit-down meal. That's why they need fast food options that are also good for them — choices like low-fat, low-glycemic Shaklee® Meal Shakes. These great-tasting, easy-to-mix drinks pack extra nutrition into any meal or snack. They provide 19 essential vitamins and minerals, and they’re a rich source of calcium and an excellent source of protein — the fundamental nutrients that growing kids and teens need to stay strong and healthy.

Whats good about it.... 6 amazing facts worth to know.....


  • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.
Nak baca testimoni lagi pasal MealShake? KLIK DISINI

Itulah cerita untuk hari ni.. Kalau anda juga risau tentang pemakanan anak atau diri anda sendiri, bolehlah cuba Meal Shake.. Mungkin membantu...
 
Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
atau Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL 
 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sunday, 11 March 2012

ENERGIZING SOY PROTEIN: SALAH SATU SUPPLEMENT ASAS

Jika anda salah seorang friends saya di facebook, pasti anda akan sentiasa membaca promosi saya berkenaan kebaikan Energizing Soy Protein (ESP). ESP memang antara produk yang popular dikalangan pengamal Shaklee. Sehinggakan ada customer saya yang nak order ESP kerana telah melihat kulit wajah kawannya yang telah menjadi cantik dalam beberapa bulan sahaja.

Selalunya, apabila seseorang yang tidak mempunyai masalah kesihatan ingin membeli vitamin, mereka selalu akan memilih 2 vitamin iaitu Multivitamin dan Vitamin C. Dalam Shaklee, 4 vitamin asas dicadangkan untuk kesihatan iaitu Multivitamin, Vitamin C, Vitamin b complex dan ESP.

Mengapakan ESP dititik beratkan sebagai supplement asas?
Ini adalah kerana ESP Shaklee lengkap dengan 9 Essential Asid Amino yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan. 9 asid amino ini penting untuk pembinaan sel-sel badan dan antibodi untuk melawan penyakit. Hampir seluruh entiti dalam tubuh badan kita dibuat atau terbentuk dari protein, dari organ-organ, otot, tulang, kulit hinggalah hormon, antibodi... semuanya memerlukan protein. Sebab itulah protein dikatakan salah satu supplement asas yang penting dalam kesihatan kita. Terdapat banyak protein di pasaran tetapi tidak semua dapat membekalkan 9 asid amino ini.


















Pentingnya protein kepada wanita
Sebenarnya Protein penting untuk wanita dan lelaki, saja saya titikberatkan wanita kerana wanita selalunya pentingkan kecantikan kulit. Protein membantu dalam menegangkan kulit bukan sahaja muka tau.. Tapi kulit di seluruh badan kita.  Begitu jugalah pada susuibu, dimana entiti utamanya adalah protein kerana protein penting untuk perkembangan dan tumbuhsaran anak.

Ramai yang mengakui selepas mengambil ESP kulit mereka lebih tegang dan anjal. Ada pula yang mengatakan kulit muka macam ada Glow.. Hmm.. Satu lagi rasa lebih bertenaga.. Satu extra point lagi, bagi ibu menyusu.. Ramai yang mendapati ianya memberi kesan yang baik dalam penghasilan susu ibu, namun diingatkan semua syarat2 penyusuan dipatuhi...


Dalam blog saya ni dah banyak testimoni dari pengambilan ESP.. Saya tambah 3, ni yang kaw kaw punya...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
atau Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



 
 

Friday, 9 March 2012

SKIN CARE PRICELIST

Shaklee ada mengeluarkan produk Skincare NUTRIWHITE dan ENFUSELLE.
Beberapa ibu telah bertanyakan harga skincare ni.. Jadi saya masukkan dalam blog lah....

Nak tahu pasal Produk Skin care KLIK SINI

NUTRIWHITE 





List harga adalah dalam turutan
WM member / EM member / WM retail / EM retail

  • Gentle make up remover   RM75 / RM79  / RM95 / RM98

  • Gentle deep foaming clenser   RM95 / RM100 / RM119 / RM125

  • Soothing radiance Whitening Softener  RM110 / RM116 / RM138 / RM 144
  • Daily defense whitening essence  RM185 / RM194 / RM231 / RM243
  • Ultimate protection whitening lotion spf 15   RM160 / RM168 / RM200 / RM210

  • Overnight Renewal Whitwning Cream   RM180 / RM189 / RM225 / RM236

  • Spot whitening treatment   RM120 / RM126 / RM150 / RM158


ENFUSELLE




  • Purifying Cleansing Gel  RM71 / RM75 / RM88.75 / RM93.75

  • Hydrating Cleansing Lotion RM77 / RM81 / RM96.25 / RM101.25

  • Purifying Toner  RM63 / RM67 / RM78.75 / RM83.75

  • Hydrating Toner  RM63 / RM76 / RM78.75 / RM83.75

  • Balancing Moisturizer  RM67 / RM71 / RM83.75 / RM88.75

  • Hydrating Moisturizer  RM78 / RM82 / RM97.50 / RM102.50

  • Eye Treatment       RM42 / RM45 / RM52.50 / RM56.25

  • Enfuselle Pump      RM17 / RM18 / RM21.25 / RM22.50

Thursday, 8 March 2012

BEBERAPA PUNCA SUSUIBU MERUNDUM

Hello.......... Tentu topic ni hot pada kalangan ibu-ibu menyusu terutamanya yang mengepam... Semua ibu-ibu menyusu pasti atau akan menghadapi dugaan ini..

Saya pernah mengalami situasi  dimana susuibu saya drop secara tiba-tiba. Macam; now you see it, no you don't.. Pada masa tu, anak saya berumur lebih kurang 2 bulan. Saya direct feed baby pada masa tu dan jarang mengepam. Syukur kerana supply saya memang terlalu banyak ditambah pula dengan flow yang laju je. Baby kuat menyusu. Namun terdapat satu masalah, baby tak pandai berhenti minum walaupun sudah kenyang. Setiap kali menyusu mesti muntah dengan banyaknya. Masalah ni memang menyusahkan terutamanya belah malam. Mengantuknya bangun menyusukan baby, pastu kena bersihkan pula muntah...

Jadi apa yang saya telah buat? Sesuatu yang sangat salah.... Bila saya rasa baby dah cukup menyusu, saya tarik keluar puting dari mulut baby biarpun susu masih keluar laju. Memang berhasil, baby kalau muntah pun sikit saja. Beberapa hari saya lakukan ini. Satu hari, tiba-tiba saja, susuibu saya kering. Sikit sangat. Sehinggakan Baby pun kerap bangun untuk menyusu.. Bila dah macam ni, panik lah saya.. Saya google, baca... memang berlaku pada kebanyakkan ibu-ibu.. Dari pembacaan, apa yang perlu dibuat jika kita over supply adalah Pump keluar susuibu sebelum menyusu, atau amalkan tandem nursing. Sekiranya nak buat macam saya, tarik keluar N, pump keluar semua susuibu yang tertinggal... 


Apa berlaku pada supply saya selepas masalah ni? Inilah yang dikatakan konsep supply - demand. Susuibu saya bertambah setiap hari, sehingga lebih kurang 11 hari, supply dah ok. Namun tidak lagi oversupply seperti sebelum ini... Baby pun jarang muntah lepas tu.Sehingga kini saya masih lagi menyusukan anak saya. Bulan 6 ni nak masuk 2 tahun dah..

Mari kita ketahui beberapa punca kenapa susuibu merundum:-































Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
atau Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Wednesday, 7 March 2012

SAYA NAK TAMBAH BERAT BADAN....... CARA SIHAT

Kalau saya post pasal nak turunkan berat badan, memang ramai je yang berminat... Tapi dalam semua tu,  terdapat juga segelintir yang nak naikkan berat badan... Sebab kata mereka, melahap bukan main, tapi kurus kering juga... Ada pula yang tidak ada selera nak makan...

Ramai yang mengatakan, seseorang itu kurus sebab metabolismanya tinggi.. Genetik katanya... Ada pula kata, makanan yang dimakan tidak di hadam dengan lengkap.. Saya sendiri sebenarnya tidak tahu apa sebabnya tapi menurut pembacaan saya, ini merupakan beberapa sebab yang agak logik:-

1. Pemakanan harian tidak mencukupi - Ada diantara 'hardgainers' ni kurang makan dan mereka tidak sedar akan hal ini.

2. Pilihan makanan yang salah- Ada yang suka makan salad, sayuran sahaja, pastu makan nasi sikit je... memang ini memang pemakanan yang sihat tapi ia tidak akan menambah berat badan. Perlu makanan berkalori padat seperti nasi, kekacang.

3. Aktiviti harian yang terlalu Banyak- Kerja yang menggunakan kekuatan fizikal akan membakar banyak kalori yang dimakan. Jika tidak banyak makan, anda tidak akan dapat meningkatkan berat badan.

4. Cara senaman yang salah- Untuk nak menambah berat badan, senaman yang boleh menambah otot lebih sesuai dibandingkan dengan cardio. Memang boleh dan penting tambah senaman Cardio tapi janganlah keterlaluan sehingga 45 minit pada satu sesi.

5. Masalah kesihatan- Penyakit seperti hyperthyroid akan menyebabkan penurunan berat badan yang banyak kerana ketidakstabilan hormon. Biar pun banyak mana pesakit makan, makanan akan dibakar dengan cepat sekali.

Dari segi pengambilan vitamin pula... Saya tidak dapat gerenti ia boleh menambah berat badan kerana menambah berat badan ni perlu pemakanan yang cukup terutamanya karbohidrat dan protin.. Namun kalau nak tingkatkan selera atau 'appetite makan', atau ada masalah makanan tidak diserap dengan baik, pengambilan vitamin mungkin boleh membantu... 


Memang sudah dikenali ramai bahawa Vitamin B complex dapat membantu meningkatkan selera makan. Sebenarnya B complex ni bagi signal pada badan sekiranya kita tidak mempunyai cukup gula untuk dibakar menjadi tenaga. Signal tu adalah rasa lapar..  Kalau dah rasa lapar tu, makanlah banyak2...


Selain dari B complex, saya juga ingin rekomend multivitamin untuk menyokong nutrisi harian dan tidak lupa juga Alfalfa sebagai detox seluruh badan agar penyerapan vitamin atau nutrisi makanan lebih berkesan... Tambah protein lagi bagus sebab ia akan membantu membina otot masa bersenam... Ok itu sahaja untuk hari ni k... Jumpa lagi....


Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
atau Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL 
 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Tuesday, 6 March 2012

HERBAL BLEND MULTI-PURPOSE CREAM

Ini rupa Herbal Blend Multi-Purpose Cream, keluaran dari Shaklee...

Kegunaannya:-

  • Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal dimana ia dapat melembulkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ini antara item yang kecil di Shaklee tapi Popular juga...Macam saya, memang memerlukannya. Tumit kaki saya memang kering dan berpecah-pecah. Pertama kali saya guna krim ni, esok pagi kulit terasa lembut.. Tidak terasa pedih2 kerana kekeringan.

Kalau ibu-ibu yang ada anak atau baby selalu naik ruam atau melecet punggung, boleh sapu dengan krim ni..
Nak massage pun boleh guna krim ni, ia tak panas tapi cool........

Dibawah ini adalah beberapa kata-kata testimoni yang telah dirasaii oleh pengguna-pengguna Herbal blend.. Ni Group eksclusif tertutup untuk pengguna Shaklee....


Jika berminat dengan krim Herbal Blend ini, harganya rm27.50 (retail price) sahaja. Boleh hubungi saya di 012 2395501 atau juliemauryn@yahoo.com.. Dapatkan diskaun istimewa dari saya ok.....

Salam Sayang dari Healthy by Nature....

Monday, 5 March 2012

GAGAL DALAM BREASTFEEDING..... Ahhhhhh KESALNYA....

Hi Dear Prens.... Mari kita ketahui beberapa sebab kegagalan dalam menjayakan Penyusuan anak.. Semua ni saya sharekan sebab ini berlaku pada saya sendiri bila melahirkan anak pertama saya. Janganlah terjadi pada anda ok...

1) Tiada ilmu berkenaan breastfeeding

Semasa saya mengandung anak pertama saya, saya sangat rajin membaca berkenaan dengan kandungan, kelahiran anak, cara-cara menjaga anak dan macam-macam lagi. Saya memang betul-betul bersedia dalam segala hal kecuali berkenaan dengan breastfeeding. Saya tidak membaca sebarang infomasi pun tentang BF ni. Saya ingat breastfeeding ni senang je.. Ingat sumbat je nipple kat baby, susu keluar... Ketiadaan ilmulah sebab utama kenapa saya gagal... Banyak andaian yang saya buat adalah salah...

2) Beranak di Klinik yang tidak menggalakkan breastfeeding

Saya telah melahirkan anak saya di Klinik swasta yang mana mereka akan menjaga anak sementara saya duduk di wad/bilik. Memandangkan saya tidak tahu apa-apa pasal breastfeeding, saya tidak kesah anak saya diberi susu formula. Sehinggalah Doktor datang melihat keadaan saya dikeesokan hari. Beliau menyaran agar saya breastfeed kerana kepala baby saya sangatlah panjang (macam kon) disebabkan kelahiran menggunakan vakum.. barulah saya mula breastfeed. Pada feeding pertama, baby ok sebab tak lapar pun.. Feeding kedua, baby saya mula menanggis kerana tiada susu.. Saya panik terus panggil nurse. Nurse terus membawa anak saya ke nursery, dan dibagi susukan formula.... Feeding yang seterusnya nurse bagi formula sahaja. Pada pendapat saya, jika klinik tersebut mersa dengan penyusuan, sudah tentu nurse akan menggalakan untuk menyusukan anak tapi ini tidak. Tidak ada pun nurse yang datang untuk mengajar bagaimana nak menyusukan baby... Tapi saya tak salahkan mereka, sebab saya yang tak tahu satu benda pun.....

3) Mula mengepam tanpa directfeed

Saya pun mula mengepam EBM kerana nurse asyik memberi formula pada anak saya, apalagi bila anak saya ada jaundis dan sentiasa berada dibawah mesin sinar biru. Saya ingat ini lah jalan penyelesaian tapi tanpa disedari inilah yang menyebabkan EBM saya berkurang selepas baby saya berumur 1 bulan. Pump tidak effektif umpama hisapan bayi. Apalagi jika menggunakan pam manual.. (Tapi Exclusively pumping mum ada juga yang berjaya sampai 2 tahun ok)

4) Tidak bergaul dengan orang-orang yang mempunyai ilmu atau pengalaman dengan breastfeeding

Apabila saya pulang dari klinik, saya teruskan sesi-sesi pengepaman saya. Saya membuat andaian bahawa mengepam lebih baik kerana kita tahu berapa banyak baby minum. Kalau breastfeed mungkin baby tidak menyusu dengan secukupnya. Betapa bodohnya saya masa tu kan, membuat andaian buta. Ibu mertua saya pun setuju kerana Beliau pun tidak mempunyai pengalaman. Ibu-ibu yang lain datang melawat pun tidak menegur saya. Memanglah saya mempunyai kawan di ofis yang pernah menyusukan anak tapi pada masa pantang tu tidaklah terfikir untuk bertanya pasal ni pulak....

Keadaan ini telah berlarutan sehinggalah EBM saya berkurang. Maka terpaksalah top up formula. Apabila saya kembali bekerja, barulah saya mendapat informasi dari kawan-kawan berkenaan penyusuan. Saya mula mengepam dengan serius tapi hasil perahan terlalu sedikit. Sebelum ni pam tidak menentu, tidak ikut masa dan kalau bukan dirumah sendiri, segan nak mengepam... Biar sedikit hasil perahan, saya beri juga pada baby saya.. Saya juga directfeed pada waktu malam.

Masalah pula timbul... Baby saya suka menyusu dan minum EMB. Bila diberi formula dia tak nak. Menangis kuat sangat. Sehingga saya tension sangat.. Ibu mertua pula pesan agar memberi stok EBM setiap hari.. Macam mana nak bagi, stok pun tiada... Jadi saya mengambil keputusan untuk berhenti menyusu dan mengepam. Pada masa itu baby hanya 2 bulan lebih....

Begitulah betapa bodohnya saya pada masa tu.... Punca utama kegagalan adalah tidak mempunyai pengetahuan pasal penyusuan.. Menyesal sangat-sangat bila difikirkan semula.... Jadi bagi ibu-ibu yang mengandung kali pertamanya, pastikan anda membaca dan mendapatkan banyak info pasal penyusuan sekiranya ingin menyusukan anak...Janganlah jadi macam saya he he he... Semoga ini sedikit sebanyak beri manfaat pada ibu semua... Selamat berjaya k...

Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
atau Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...

Sunday, 4 March 2012

SERBA SEDIKIT INFO PASAL : BARAH/CANCER

Hello.. Hari ini saya ingin bercerita pasal barah atau kancer.. Saya mempunyai seorang teman rapat yang mengidap penyakit barah. Kena detect pada umurnya lebih kurang 32 thn. Teman saya ni telah menjalani sesi kimoterapi sebanyak 2 kali kerana barahnya telah berulang selepas kimoterapi pertama. Keadaan emosi seorang pengidap barah sangat menyedihkan. Mereka sering dihantuii dengan fikiran yang mereka mungkin akan meninggal dunia.

Memang sangat sukar untuk mengharungi keadaan ini. Sebab itu dalam entry ini, saya ingin mengalak para pembaca orang untuk cuba mencegah penyakit ini.

Apa itu barah: merupakan klasifikasi penyakit yang merujuk kepada keadaan sel-sel yang tidak normal berkembang dan merebak dengan cepat. Sel-sel badan yang normal akan membesar dan membahagikan diri dan akan berhenti membesar. Dari masa ke semasa, sel-sel normal ini akan mati. Namun berbeza pada sel-sel kanser, ia hanya terus membesar dan membahagi di luar kawalan dan tidak mati seperti yang sepatutnya.

Tanda amaran: terdapat banyak simptom barah, tetapi saya nak share beberapa keadaan sebenar yang telah dilalui oleh beberapa teman saya.
1) Period tidak normal. Terlalu banyak darah yang keluar sehingga menjadi lemah dan rasa boleh pengsan : kanser pada rahim
2) Gastrik sering menyerang. Sehingga terasa gas nak keluar dari kerongkong. Simptom terakhir, Buang air besar beserta darah : Kaser pada kolon
3) Terasa gatal pada dada. Tapi bila digaru tidak memberi kesan, masih terasa gatal. Seolah-olah gatal tersebut datang dari dalam tubuh: Kanser pada hati

Punca: Sebenarnya tidak dapat dipastikan tetapi ramai yang berpendapat ianya disebabkan oleh faktor persekitaran dan gaya hidup kita. Namun terdapat satu penerangan yang saya baca.. berkenaan radikal bebas antara punca penyakit kronik ini.


Apa Itu Radikal Bebas?
Radikal bebas adalah molekul-molekul tidak stabil yang mampu menyerang dan merosakkan sel-sel yang sihat. Radikal bebas boleh terhasil dari dalam tubuh kita sendiri:

Di dalam tubuh, setiap proses sel normal yang melibatkan oksigen akan menghasilkan radikal bebas. Radikal bebas sangat mudah terikat dan menyerang lemak, karbohidrat, protein, enzim dan DNA. Ini adalah antara sebab terjadinya penyakit kanser.
 

Dari persekitaran pula, radikal bebas boleh berasal dari:
-pencemaran udara (asap rokok, kendaraan bermotor)
-radiasi ultraviolet (sinar matahari, sinar X) 

-bahan racun dalam pestisida, insektisida, atau bahan cat 
-makanan berlemak (makanan olahan, makanan yang digoreng, dipanggang)
-alkohol dan kopi
-stress berlebihan
 

Bagaimana cara mengawal radikal bebas?
Salah satu cara untuk mencegah atau memperlambat kerosakan akibat radikal bebas adalah dengan antioksidan. Tubuh sendiri sebenarnya mampu menghasilkan antioksidan dalam bentuk enzim, tetapi sekiranya terlalu banyak radikal bebas dari persekitaran terlalu banyak, maka jumlah enzim tidak memadai dan tidak mampu menghadapi serangan radikal bebas yang banyak ini. Oleh karena itu tubuh memerlukan antioksidan dari luar dalam bentuk vitamin dan mineral yang boleh diperoleh dari makanan ataupun supplement. Antioksidan yang sudah banyak dikenal adalah vitamin A (beta karotin), vitamin C, vitamin E dan mineral selenium.



Ini saja yang saya boleh share pasal penyakit barah.. Mungkin banyak lagi penyebabnya.
namun, apa2 pun adalah baik kita jalani hidup dengan lebih sihat. Banyakkan bersenam, jaga diet harian, kurangkan merokok dan macam2 lagi... Juga berdoalah agar kita sentiasa dilindungi....

 Credit: anakku wiraku


Nak lebih info atau nak beli produk Shaklee, hubungi saya:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
atau Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL 
 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Friday, 2 March 2012

Dapat 12oz pada satu sesi perahan: Semestinya SET 3M

 
 
 
 Inilah hasil perahan Nor Jannatul Fadilah seorang Ibu muda sekarang sedang dlm proses penyusuan sepenuhnya susu ibu utk anak kedua. Beliau berniat nak susukannya hingga 2thn penuh.
 
Macam mana dia boleh pam sampai macam ni banyak?
 Ini saya petik dari blog Beliau.. 'blog kasih sayang.. kita punya'

 
 
 Apa dia makan ye?
 
 
Tips-tips exclusive dari Jannatul.....
 
 
Itulah yang saya dapat kongsikan bagaimana Ibu Jannatul telah berjaya mendapat 12 oz dari hasil perahan Beliau.. Saya 'wrap up' apa yang telah dibuat oleh Beliau:-

1) Kerapkan Directfeeding - Ikut demand baby. 
2) Pemakanan dijaga - Beliau mengambil supplement 3M untuk memenuhi kekangan pemakanan... Apa itu 3M... KLIK DISINI
3) Pam dalam keadaan tenang. Jika stress susu pun segan nak keluar...
4) Meminum Energizing Soy Protein sebelum tidur...

Semoga sharing ini dapat memberi manafaat khasnya pada ibu2 yang nak menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun.... Jangan ragu-ragu contact saya kalau nak lebih info latau nak beli produk Shaklee, hubungi saya di:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
atau Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL 
 
Salam Sayang dari Heathy by NAture...
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.