Tuesday, 28 January 2014

WANITA LEBIH BERISIKO TINGGI DALAM PENYAKIT OSTEOPOROSIS. KENAPA?

WANITA DIDAPATI BERISIKO LEBIH TINGGI UNTUK MENGALAMI OSTEOPOROSIS BERBANDING LELAKI.


tulang rapuh, ostematrix, shaklee, kalsium, sakit belakang



" The International Osteoporosis Foundation estimates that osteoporosis affects about 200 million women worldwide."

 "68 percent of the 44 million people at risk for osteoporosis are women."

 "One of every two women over age 50 will likely have an osteoporosis-related fracture in their lifetime. That’s twice the rate of fractures in men — one in four"


 Sumber: International Osteoporosis Foundation

 Kenapakah terdapat perbezaan dari segi jantina ini?
(Men from Mars, Women from Venus? Ya, dua jenis manusia yang amat berbeza kan?)

Ini adalah beberapa faktornya:-

  1. Lelaki mempunyai jisim tulang 30% lebih padat dibandingkan wanita.
  2. Ketika Hamil dan menyusukan anak, jisim tulang wanita berkurang untuk pembinaan tulang bayi dalam kandungan dan bayi.
  3. Wanita mengalami penurunan jisim tulang lebih tinggi pada awal peringkat menopause. Ini adalah kerana apabila estrogen hormon berkurang ia secara tidak lansung mempengaruhi kesihatan tulang. Salah satu fungsi hormon estrogen adalah memelihara kesihatan dan kekuatan tulang. Dan wanita mempunyai estrogen lebih tinggi dari lelaki.
tulang rapuh, ostematrix, shaklee, kalsium, sakit belakang


Sebenarnya penyakit pada tulang ini berlaku apabila penurunan kepadatan jisim tulang berlaku, lalu ia membuatkan tulang menjadi tipis, rapuh, dan mudah retak sampai patah.

Hampir semua penderita Osteoporosis tidak menggalami gejala yang jelas sehinggalah bila tulang retak dan patah.
Sebab ini Osteoporosis dikategorikan sebagai silent diseases. Biasanya lokasi patah tulang terjadi pada tulang belakang, panggul, dan pergelangan tangan, namun hal ini dapat dicegah dari awal ya.

Ingin saya share cerita seorang nenek yang mempunyai ramai anak.
Apabila umur nenek mencapai 80an, kesihatan nenek agak terganggu dimana sukar bagi nenek nak bangun, jalan pun dah tak lancar. Belakang pun mula bongkok.
Terdapat juga insiden dimana tulang pergelangan tangan patah dan retak apabila nenek cuba mengankat barang berat.
 Di kenal pasti oleh doktor, nenek sedang mengalami masalah osteoporosis yang sangat 'severe'.
Nenek diberi ubat Osteoporosis yang mengandungi kalsium dan vitamin D.

Namun, kelihatan prestasi kesihatan nenek agak perlahan.
Selepas ubat tersebut habis, nenek mula makan OSTEMATRIX dari Shaklee..
Selepas 2 minggu, nenek makin steady. Biar masih perlu tongkat tapi dah boleh berjalan dengan lebih seimbang.
Selain dari tu, nenek juga lebih relax. Bangun dari tidur pun pukul 530 pagi.. Tiada lagi pukul 3 atau 4 pagi.

Keluarga nenek pun tunjuk pada doktor ubat Ostematrix kerana mereka ingin meneruskan Ostematrix bagi nenek. Jawapan doktor pula sangat2 mengembirakan:

Ini lebih baik, kerana ia lengkap dengan segala nutrien yang diperlukan untuk kesihatan tulang. Sudah pasti ia mahalkan?

He he.. tidaklah mahal sangat.. Harga non member pun hanyalah rm61 / rm65... Join member dapat harga lebih murah ya....

tulang rapuh, ostematrix, shaklee, kalsium, sakit belakang




Osteoporosis elok dicegah dari awal umur kita lagi.
Ini termasuklah gaya hidup yang sihat, senaman, kurangkan minuman kafein dan paling penting pemakanan nutrisi diperlukan untuk kesehatan tulang. Nutrisi perlu seimbang seperti protein, kalsium, viamin D dan lain2 mineral.
Jika anda tidak dapat memenuhi nutrisi ini, tidak suka minum susu, tidak suka makan makanan tenusu macam cheese, yogurt dlll, maka pertimbangkan option supplement. Dan nak yang terbaik, pilihlah Ostematrix..

 
Ok sekian untuk hari ini..
 Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN






Tuesday, 14 January 2014

PENTINGNYA MAKAN SAYURAN

HAPPY NEW YEAR!!!

Sudah 15 hari kita di tahun 2014 ni, baru hari ni sempat nak up date blog...
Hari ni hatiku baru relax sikit, anak yang masuk darjah satu dah ada kawan di sekolah...
Seminggu saya bersembunyi belakang tiang setiap masa rehat sekolah.. oh anak ku...

AHHH... Nak umumkan dulu bulan Januari 2014, promosi produk adalah:
ALFALFA COMPLEX... 
tak kira size, S (330bj) atau L (700bj)..

alfalfa shaklee


Hari ni, sempena bulan Alfalfa, bulan detox, bulan banyakkan susu ibu, bulan nak slim, dan macam-macam lagi manfaat raja tumbuhan ini, saya ingin menulis sikit pasal kepentingan memakan sayuran..
Ha ha, kena tunjuk jari pada muka saya sendiri.. setiap hari hanya satu hidangan sayur saja yang saya makan.. Kalau hari ni makan sandwich, tak de lah makan sayur...
Hmm.. ok mari terus membaca ya...

************************************************************************
Sayur merupakan jenis makanan penting bagi manusia untuk menjaga kesehatan. Sayuran hijau seperti daun selada, bayam, buncis, kangkung, daun pepaya, dan yang lainnya ternyata memiliki beragam manfaat kesihatan.

Sayuran membantu pertumbuhan. Sayuran mengandung banyak vitamin dan mineral penting seperti vitamin A, C, E, dan kalium. Vitamin dan mineral itu mampu membangun jaringan tubuh dan meningkatkan pertumbuhan sel.

Sayuran mampu melawan penyakit. Zat yang terkandung pada sayuran dapat melindungi tubuh badan  dari penyakit seperti diabetes, membantu menurunkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan beberapa jenis cancer.

Sayuran membantu terhidrasi. Kita mungkin tidak sedar akan hal ini. Sayur seperti Brokoli dan kobis merupakan antara makanan yang mengandungi air lebih dari 90%. Karot pula mengandungi 87%.

Sayuran mencegah obesiti.  Ini kerana zat-zat yang ada di dalam sayuran rendah kalori dan rendah lemak namun memiliki nutrisi yang tinggi. Nutrisi yang ada dalam sayuran mampu diserap tubuh dengan sempurna. Kita masih boleh rasa kenyang dengan memakan sayuran untuk menggantikan makanan yang berkalori dan berlemak tinggi.

Sayuran kaya serat. Salah satu manfaat memakan serat sudah tentulah mencegah sembelit. Ia juga merendahkan risiko terkena penyakit jantung dan kolesterol.
Ia juga membantu menurunkan kadar glukosa dengan memperlambat proses penyerapan gula dalam aliran darah, menjadikannya pilihan makanan yang tepat untuk penderita diabetes.

Banyak lagi manfaat memakan sayuran ni..
Namun terus terang SAYA KURANG MAKAN SAYUR..
Saya mengamalkan Alfalfa Complex dan lain-lain supplement Shaklee untuk mendapatkan manfaat yang disebut diatas.

Alfalfa complex merupakan daun-daun kering tumbuhan alfalfa yang dibiakan menjadi serbuk dan dijadikan dalam bentuk tablet.
Alfalfa membekalkan protin, asid amino, klorofil, serat 15 zat galian, 10 jenis vitamin, 8 enzim dan fitokimia.

Antara manfaatnya:
- Mencuci darah, hati dan usus
- Melawan alahan
- Membaiki penghadaman
- Menyingkir lemak dan kolestrol
- Melegakan keletihan
- Mencegah atritis
Dan banyak lagi...

So, yang tidak suka makan sayur, jomlah makan supplement macam alfalfa ni..
Yang nak kurus, makanlah alfalfa complex dengan lecithin anda tu agar lebih membantu dalam proses buang lemak..

p/s. Dapatkan cara makan Alfalfa Complex dari saya ya...

Ok sekian untuk hari ini.. JAngan lepaskan peluang promo Jan ni ya....
 Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN