Tuesday, 29 November 2011

Cyst dan fibroid : Agar tidak berulang.

Didunia modern ini, ramai kita dengar mengalami penyakit ini, penyakit itu... seperti penyakit kanser, Dalam keluarga terdekat saya sendiri 3 orang telah mengidap kanser. Perkara sebegini sering membuat saya takut dan menyedarkan saya betapa pentingnya menjaga kesihatan dan pemakanan. Pemakanan sememangnya mempengaruhi kesihatan kita. Sebab tu kalau kita kurang menjaga pemakanan kita, pastikan pengambilan vitamin dan zat galian dititikberatkan. Penyakit sebenarnya tidak datang serta merta, ianya berada dalam tubuh cuma ianya tidak aktif. Untuk pastikan ia tidak aktif, pastikan antioksidan kita mencukupi.

Selain dari kanser, CYST dan FIBROID juga sering disebut-sebut. Walau pun ada cyst tidak membahayakan kesihatan tapi kadang kala ia senantiasa membuat seseorang risau.

Apa yang saya tahu mengenai cyst dan fibroid ialah ianya adalah salah satu ketumbuhan abnormal sel dalam badan yang disebabkan oleh faktor radikal bebas. Walaupun selepas pembedahan, Ia boleh tumbuh semula jika radikal bebas tidak dikawal baik oleh antioksidan. Ada yang terpaksa menjalani 3 kali operation membuang cyst. Ianya boleh recurrent jika antioksidan dalam badan kita tidak mencukupi.

Apa dia radikal bebas?

Penerangan secara sains, Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron.
Ini membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil.
Radikal bebas akan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain.

Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh sendiri dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain.

Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah.

Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik karena radikal bebas diperlukan antioksidan.Untuk bahasa mudah yang saya fahami, pertumbuhan sel yang tidak normal boleh mengakibatkan ketumbuhan atau lebih teruk dikenali sebaga kanser kerana ianya merebak dengan sangat cepat.

Bagaimana nak kawal radikal bebas ini? 

Ianya boleh dikawal melalui pengambilan antioksidan yang boleh didapati dalam makanan harian kita. Antara makanan yang kaya dengan antioksidan ialah anggur hitam, vitamin C, buah beri, strawberi dan banyak lagi. Namun kandungan antioksidan dalam setiap buah adalah berbeza antara setiap satunya.
ANTIOKSIDAN bertindak dengan menuetralkan RADIKAL BEBAS. Dengan ini radikal bebas dalam tubuh boleh dikawal.

3 Testimoni dari Upline saya...

Seorang wanita yang melalui pembedahan sebanyak 3 kali untuk membuang cyst, maka saya mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan pengambilan supplement yang tinggi antioksidan. Apakah vitamin yang kaya dengan antioksidan? Saya gunakan formula ACE iaitu vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E. Selain itu pengambilan GLA juga sangat membantu.

Seorang ibu yang menyusu yang pernah mengalami Mastitis juga saya saya nasihatkan mengambil vitamin yang kaya dengan antioksidan agar perkara yang sama tidak berulang. Adakah benar ibu yang menyusu yang mengambil vitamin E tidak mudah mendapat Mastitis? Ianya hanya sebagai langkah berjaga-jaga.

Seorang ibu yang juga menyusu pernah meminta saya memberikan panduan untuk mengurangkan bengkak (ketumbuhan kecil) di bahagian alat sulitnya kerana tidak mahu menjalani pembedahan, Syukur, beliau tidak perlu menjalani pembedahan untk membuang ketumbuhan di bahagian alat sulitnya. Syukur sangat.Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh hubungi saya melalui email juliemauryn@yahoo.com atau PM saja difacebook.....
Setiap pembelian akan disertai dengan konsultasi dan panduan pengambilan vitamin yang betul.Salam sayang dari Healthy by Nature

No comments:

Post a Comment