Wednesday, 16 January 2013

BAGAIMANA NAK SELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA KESEORANGAN

Seorang kawan telah mengalami serangan sakit jantung semasa beliau memandu.. Jika keadaan sebegini berlaku pada kita, apa yang harus kita buat? Jangan pandang remeh pada entry ini, teruskan membaca.. sekadar untuk menambah info.. Manalah tahu satu hari kita atau kawan kita kena serangan jantung...

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

BAGAIMANA NAK SELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA KESEORANGAN
 
Sumber:  I like to join daily health tips for keeping us fit & healthy
Cuba bayangkan, pada pukul 06:15 petang, anda sedang memandu, nak pulang rumah dari ofis (seorang diri je dalam kereta)..
 
... Stress betul kat ofis tadi, terdapat masalah yang sukar di selesaikan. Anda benar-benar letih, marah dan kecewa. Tiba-tiba anda mula mengalami kesakitan teruk di bahagian dada anda, dan kesakitan mula mengheret ke bahagian lengan sehingga ke dalam rahang anda. Lokasi anda hanya kira-kira lapan kilometer (8km) dari hospital yang terdekat. Malangnya anda tidak tahu jika anda sempat untuk sampai ke hospital tersebut. Anda telah dilatih dalam CPR, tetapi anda tidak diajar bagaimana untuk melakukan CPR pada diri sendiri ..!BAGAIMANA NAK SELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA KESEORANGAN ..


Ramai orang yang keseorangan tanpa bantuan apabila mereka mengalami serangan jantung.
Apabila seseorang mengalami serangan jantung, (jantung tidak berdegup dengan normal) dan mula berasa lemah, mangsa tersebut hanya mempunyai hanya kira-kira 10 saat sebelum keadaan menjadi lebih teruk, iaitu kehilangan kesedaran atau pengsan.

Walau bagaimanapun, pada keadaan ini, mangsa boleh membantu diri sendiri dengan batuk berkali-kali dengan sangat kuat dan gigih. Cuba menarik nafas dengan sedalam-dalamnya sebelum setiap batuk. Batuk mestilah mendalam dan berpanjangan seperti apabila kita mengeluarkan kahak dari jauh dalam dada.

Setiap penarikan nafas dan batuk perlu diulangi setiap dua saat (lebih kurang) tanpa berhenti sehinggalah bantuan tiba, atau sehingga jantung dirasai berdegup dengan normal semula.
Menarik nafas dengan mendalam membolehkan oksigen disalurkan ke dalam paru-paru. Batuk pula menyebabkan tekanan memerah pada jantung dan ini membantu melancarkan peredaran darah.
Tekanan pada jantung juga membantu jantung mengembalikan rentak degupan normal. Dengan cara ini, mangsa serangan jantung boleh sampai ke hospital.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sekian untuk hari ini.. Please share info ini, ia mungkin dapat menyelamatkan nyawa...

 Ingin mengenali produk Shaklee? Contact saya ya, nanti saya boleh explain dengan lebih detail....


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com


**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

No comments:

Post a Comment