Friday, 18 January 2013

ESP SHAKLEE - Keunikannya tertulis pada namanya sendiri

Hmmmm... ESP SHAKLEE;   Energizing Soy Protein... Apa yang unik sangat?? setakat susu soya??
Iya, apa uniknya ESP Shaklee hingga ramai yang mencari-cari.. Bila promosi bulanan adalah ESP, semua orang terkejar nak order sampai habis stok seluruh Malaysia...

Bagi saya apa yang uniknya ESP Shaklee tertulis pada namanya sendiri...

Energizing....
ESP Shaklee merupakan antara minuman kesihatan yang mempunyai keupayaan dalam membantu kita rasa bertenaga selama berjam-jam. Ini telah dikaji dan ia dikaitkan dengan tindak balas glycemik ESP itu sendiri.

Indeks Glisemik ditentukan berdasarkan impak terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggi. Indeks Glisemik yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem tubuh badan.

Terdapat beberapa jenis makanan dimana lepas kita makan, kita rasa letih dan mengantuk. Ini adalah kerana pemecahan karbohidrat dan pembebasan gula pada badan berlaku dengan cepat. Tetapi ESP tidak begitu. Ia tergolong dalam Indeks Glisemik yang rendah. Ini bermaksud pemecahan karbohidrat berlaku dengan perlahan dan paras gula dalam badan tidak mendadak. Ia dilepaskan secara perlahan menjadikan kita rasa bertenaga pada jangka masa yang lebih lama.

Soy...
Kacang soya itu sendirinya sangat unik. Ia sering dikatakan berbeza daripada makanan tumbuhan lain. Ini adalah kerana kandungan proteinnya yang berkualiti tinggi, kaya dengan serat dan isoflavon.
Isoflavon adalah kompaun sebatian tumbuh-tumbuhan yang hadir dengan banyaknya pada kacang soya.

Menurut pembacaan dari beberapa artikel, Isoflavon dihasilkan oleh soya untuk menangani kesan-kesan serangga, penyakit dan untuk mengharungi cuaca kemarau.
Dari segi kesihatan tubuh badan pula, isoflovan dikatakan membantu dalam banyak perkara termasuklah:

perlindungan dari kanser, menangani ketidakselesaan menopos, menurunkan kolesterol, mencantikkan kulit dan banyak lagi.
 

Protein....
Kacang soya telah dianggap oleh banyak agensi sebagai sumber protin lengkap. Protin yang lengkap bermaksud ia mengandungi sejumlah besar semua asid amino penting yang mesti dibekalkan pada tubuh manusia kerana tubuh badan tidak berupaya untuk mensintesis atau menghasilkan asid ini. Kacang soya mengandungi 9 jenis asid amino. Sebab inilah, kacang soya adalah sumber protein yang baik berbanding dengan sumber lain.

Oleh kerana ini, produk protein soya menjadi pengganti terbaik bagi mereka yang kurang atau tidak makan daging dari produk haiwan. Ia juga rendah dalam lemak terutamanya lemak tepu, rendah glisemik, membuatkan rasa kenyang...... pasti membantu dalam penjagaan berat badan...


SHAKLEE...
Sebab paling penting kenapa ESP Shaklee ni unik adalah jenama SHAKLEE... Shaklee memegang konsep 'produk semulajadi (natural)'. Ini bermaksud produk shaklee dihasilkan dengan pemprosesan yang seminima. Ini membolehkan kepekatan nutrien adalah dalam keseimbangan yang hampir sama dengan keadaan alam semulajadi sebelum ianya diproses.

Atas konsep inilah kacang soya produk shaklee tidak menggunakan GMO (satu proses mengubah ginetik tumbuhan) dalam proses penanaman. Kacang soya diproses dengan air, bukannya alkhohol kerana ini akan memusnahkan nutrien soya. Ia juga diproses pada suhu dan tekanan yang sesuai ( bukan tinggi ya) agar semua nutrien terpelihara.. - Sebab inilah saya sering nasihatkan agar jangan campur ESP dengan air panas -


Memandangkan segala sesuatu dalam tubuh badan kita memerlukan protin, baik organ2, hormon, darah, pembinaan otot, pembentukan sel, penghasilan susu ibu dlll, maka keunikan ESP menjadikan ia pilihan ramai... Sebab keunikannya lah yang membolehkan ESP senang dihadam dan disalurkan kepada semua bahagian tubuh badan termasuklah kulit kita. Tidak hairanlah kenapa banyak kesan positif yang dirasaii oleh pengamal ESP Shaklee, ini termasuklah lebih bertenaga, berat badan terkawal, kulit makin cantik, kesan parut makin kurang, susuibu cepat terhasil, dan banyak lagi..


Mari rasaii keunikan ESP Shaklee ni, contact saya ya....

Salam Mesra dan senyum selalu...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com


**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
No comments:

Post a Comment