Tuesday, 4 September 2012

BABY DAH 7 BULAN; MASIH TERASA SAKIT BENGKAK SUSU


Saya ingin sangat share cerita bengkak susu ni.. Sebab pada umur anak saya 6 bulan - 1 tahun tidak pernah la saya mengalami bengkak susu.. Pada 1 - 2 bulan memang selalu... Jadi saya sangat terharu bila membaca baby dah 7 bulan masih terasa bengkak susu...

Ini yg di postkan oleh Ibu Affnie...


 Lepas pam, inilah yang Ibu Affnie dapat...Lebih dari 9 oz....



Macam mana dapat gitu banyak??? Saya pun tertanya-tanya... Apa yang saya lihat dari post Ibu Affnie sejak di masa pantang hinggalah sekarang:-

1) Rajin dan kerap mengepam. Kalau di rumah baby tak nak Directfeed, setiap 3 jam. Di opis 2 - 3 kali pam.

2) Menjaga kesihatan, pemakanan dan minuman. Seperti contoh lepas puasa hari tu Beliau rasa tidak ada selera makan. Jadi beliau menambahkan Mealshake dalam menu hariannya.

3) Ibu Affnie juga sentiasa motivated... Sejak masa pantang lagi Beliau nekad untuk menyusukan anaknya dengan susuibu. Jadi beliau telah mula menyimpan stok dari awal.. Apabila hasil perahan berkurang, Ibu Affnie akan mengeposkan hal ini di group menyusu dan ramai yang mendorong Beliau.. Ini membantunya terus berkobar untuk mengepam dan meningkatkan supply. Dan tidak pernah putus asa....

4) Mengamalkan supplement 3M untuk membantu melancarkan penghasilan susuibunya.

5) Menggunakan Pam yang sesuai dan 'ngam' dengannya. S3, double elektric pump dan juga kadang-kadang mengunakan pam manual... Katanya, pam double electric lebih jimat masa dan dapat hasil yang lebih banyak..Pam yang sesuai dengan anda akan membantu mengosongkan payu dara dengan lebih efektif.

6) Sentiasa berdoa...

Yang paling best, kata-kata Ibu Affnie adalah:-

ok la tu..sy pn mcm mcm tu..kdg2 byk kdg2 ckt..1st day posa tiap kali pam dpt 4oz ja..huhu...pas tu nekad gila mlm2 mnm air byk2...br menten blek...


Inilah yang buat saya kagum pada Ibu Affnie... Susu ibu yang dihasilkan tidak akan sentiasa banyak.. mungkin ada kala akan turun menjadi sedikit.. Tapi usaha kita untuk meningkatkannya semula adalah penting...

Ok ini saja yang saya nak share hari ni... Ingat ya, jika kita tidak terasa bengkak susu ini tidak semestinya menunjukkan susuibu kita tidak cukup untuk anak ya..... Moga ini menjadi motivasi untuk ibu diluar sana ya....

Kalau berminat dengan supplement, boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-

EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL
Atau like kat Fan Page: HEALTHY BY NATURE


**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



2 comments:

  1. Sy pun msih rasa bgkak susu wpun ank dh sethun lbih.. Semua tu rezeki bby... Yg pnting yakin msti ada..

    ReplyDelete