Thursday, 9 February 2012

SET MANA SESUAI BAGI IBU BERPANTANG (YANG INGINKAN BANYAKKAN SUSUIBU)

Hello... Bagi anda yang bakal jadi ibu, mahukah anda mengumpul stok susuibu yang banyak semasa pantang?
 
Sekiranya anda adalah ibu mengandung dan bertekad untuk menyusukan anak, mahu menyimpan stok banyak-banyak semasa pantang... Saya nasihatkan untuk bersedia dari segi mental dan fizikal. Proses penyusuan itu sangat mencabar, bermula dengan sakit bengkak selama seminggu atau lebih, hingga lah proses memerah yang memerlukan masa, nak jaga anak lagi... Memang mencabar..
Pengambilan vitamin semasa mengandung memang membantu sebagai persediaan awal. 
Kami di kumpulan Euphoria mempunyai Set untuk berpantand dan Set untuk penyusuan;. Set C dan set B. 

Set manakah yang sesuai sekiranya saya dalam berpantang dan nakkan banyak susuibu: SET B atau C?

Secara jujurnya saya akan suggest mengambil set C dan bukannya set B.
Set C terdiri daripada Vitalea iron formula (multivitamin), B complex, Vitamin C dan Zinc.
Set B pula mengandungi Vitalea, B complex, vitamin C dan Alfalfa.

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak... Oleh sebab itu, vitalea amat sesuai kepada ibu menyusu. Lengkap dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik.
Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..).. Bila kurang stress, penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
 Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. Sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah, vitamin c akan membantu dalam penyembuhan...satu lg kesannya kulit , Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Zinc
Tujuan Zinc disertakan dalam set C adalah kerana zinc boleh membantu dalam mempercepatkan penyembuhan luka kesan dari melahirkan anak.


Namun ramai ibu yang lebih berminat kepada set B kerana ianya mengandungi alfalfa dan ini tidak mempunyai masalah kerana setiap orang mempunyai daya ketahanan yang berbeza. Mungkin keperluan zinc tidak menjadi masalah kepadanya.

 Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...

Namun demikian ada juga ibu-ibu dan baby yang tidak serasi dengan alfalfa kerana kuasanya yang membantu dalam penghadaman boleh menyebabkan baby kerap buang air. Oleh sebab itu  ada ibu-ibu yang tidak memakan alfalfa pada masa berpantang.

Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.(PERINGATAN: ALFALFA TIDAK BOLEH DIAMBIL OLEH PESAKIT SLE)


Bagi bakal ibu2, terpulang mana satu pilihan hati. Boleh juga memakan alfalfa dengan set C tapi dalam kadar yang sedikit.. Namun selalunya pada masa pantang, penyusuan secara direct di sarankan untuk menggalakkan hormon penyusuan.
(Credit to Norita)

Jika anda ingin mencuba supplemen Shaklee,  Contact saya ok:-

email: juliemauryn@yahoo.com
Hp:    012-239 5501
Add saya di Fbook: Julie Mauryn Gumpil
(PM saya ok)

 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment