Sunday, 7 October 2012

ESP sahaja.. Boleh tak tingkatkan supply Susuibu?

Ini adalah soalan yang sering diutarakan sejak promosi ESP bermula..

Jika minum ESP sahaja, boleh tak supply susuibu bertambah?

Jawapan saya.... Boleh sekiranya beberapa syarat dipenuhi...

Sebelum saya cerita panjang lebar, mari kita kenali apa itu ESP?

ESP adalah Soy Protein Isolate Powder.
Beberapa kandungannya termasuklah adalah karbohidrat, Protin, Kalsium, Sodium, Niacin, Riboflavin, Iron dan Vitamin B6.

Setiap 3 sudu ESP membekalkan 14.0g protin.

Seorang ibu yang breastfeeding perlu memenuhi beberapa perkara ini untuk tujuan penghasilan susuibu:

1) Lebih kerap payu dara dikosongkan, lebih banyak susuibu dihasilkan
2) Kepentingan ransangan melalui hisapan baby, perhubungan kulit ke kulit, kesihatan siibu.. semua ni akan mempengaruhi penghasilan susuibu
3) Pemakanan yang seimbang nutrisinya
4) Rehat dan jangan stress
5) Minum air yang cukup
6) dan lain-lain lagi

Mari kita lihat apa pemakanan yang seimbang bagi ibu menyusu...


Jika kita lihat pada jadual diatas, keperluan pemakanan bagi ibu breastfeeding adalah terdiri dari pelbagai jenis makanan yang mengandungi berbagai jenis vitamin dan mineral..


Dikatakan ibu yang breastfeeding memerlukan tambahan 20gm protin setiap hari berbanding dengan pemakanan sebelum mengandung. Sekiranya pemakanan anda masih sama seperti sebelum anda mengandung, maka dengan pengambilan ESP akan membantu memenuhi keperluan protin tersebut.

Begitu jugalah dengan keperluan vitamin dan mineral yang lain.. Pemakanan kitalah yang membantu melancarkan penghasilan susuibu. Jika terdapat kekangan pemakanan, maka terjadilah perkara seperti kesihatan terganggu, sakit2 belakang, ibu selalu selsema dan yang paling ditakuti adalah susuibu berkurang. Jadi dalam kes ini, supplement set breastfeeding dapat membantu...

Jadi berbalik kepada persoalan cukup tak setakat minum ESP? Cukup tapi pastikan pemakanan anda untuk memenuhi nutrisi yang lain adalah mencukupi.Dan juga syarat lain seperti kekerapan mengosongkan payu dara sudah semestinya syarat yang terpenting sekali...

Apakah fungsi atau kebaikan setiap vitamin bagi ibu yang menyusu?


a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.

e) Ostematrix
Memenuhi keperluan KAlsium, magnesium dan lain2 mineral untuk kesihatan tulang dan gigi.

f) ESP... seperti diterangkan diatas...

OK sekian sahaja untuk hari ini. Semoga terjawap persoalan yang anda berkenaan dengan hal ini ya...

Apa2 pertanyaan, PM saya untuk info....


EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL
Atau like kat Fan Page: HEALTHY BY NATURE 


 **These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 

No comments:

Post a Comment