Friday, 15 June 2012

LINDUNGI DIRI DARI KESAN JEREBU

Beberapa hari ni matahari makin panas membakar, jerebu pun makin jelas kelihatan. Hari ini saya nak cerita sikit pasal jerebu. Sebenarnya walaupun jerebu nampak macam tidak serious, sedikit sahaja, ia masih boleh membahayakan kesihatan kita dalam jangka masa panjang.

Menurut pembacaan saya (info dari the straits times Singapore), masalah pernafasan boleh disebabkan oleh partikel dalam jerebu yang dipanggil PM10.


Apabila PM10 masuk kedalam badan kita melalui pernafasan dalam jumlah terlalu banyak, risiko serangan jantung, kegagalan jantung, kanser paru-paru dan strok juga akan meningkat. Ini juga boleh menjadikan seseorang lebih senang dijangkiti virus dan bakteria. 


Memang agak sukar untuk melarikan diri daripada masalah jelebu ini, sebab itu langkah-langkah seperti pakai mask, lebihkan masa indoor dicadangkan. Perlu juga minum banyak air agar tubuh badan dapat mengeluarkan bahan-bahan cemar dari badan kita. 

Selain dari ini pengambilan makanan yang mengandungi antioksidan seperti Vitamin C dan E sangat digalakkan. Begitu jugalah dengan pengambilan Omega -3.   


Vitamin C merupakan pagar kepada jangkitan penyakit. Ia membantu meningkatkan imun sistem kita agar dapat melawan jankitan virus atau bakteria.


Vitamin E pula dapat menuetralkan bahan-bahan cemar dan melawan kesan-kesan bahaya toksin.

Omega-3 digalakan kerana ia dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan memperbaiki kesihatan kardiovaskular. 


Memanglah kita digalakkan untuk mendapatkan vitamin ini dari pemakanan kita, namun sekiranya kita ni jenis tak jaga makan, selalu makan luar, tak suka makan sayur, hanya memakan satu jenis buah dll.... maka adalah lebih baik memakan supplement tambahan... Supplement dari Shaklee semuanya dari bahan natural, selamat untuk tubuh badan kita. Ini Vitamin C, E dan OmegaGuard untuk perlindungan di musim jerebu...


Nak cuba produk Shaklee?  Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-


EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE
Salam Sayang dari Heathy by Nature...

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment