Tuesday, 19 February 2013

SUPPLEMENT: SATU USAHA BAGI YANG INGIN HAMIL

Bukan semua kita mempunyai rezeki 'mudah untuk mengandung'. Cuba bulan ni, bulan depan dah pregnant.. Tidak semudah ini kan.... Ada yang mencuba bertahun-tahun tapi belum lagi 'positif'...

Menurut pembacaan saya, banyak artikel menerangkan pil Vitamin boleh membantu mereka yang ingin hamil. Saya sharekan satu petikan yang telah saya baca mengenai perkara ini.


Almost twice as many patients who took the tablets during fertility treatment had babies compared to those not on supplements.
It worked out at a 60% success rate, instead of 25%, said the study in the journal Reproductive Biomedicine.

In the supplements group, 60% fell pregnant, compared to 25% who only took folic acid.

Dalam artikel ini, kajian telah menunjukkan 60% wanita yang menjalani program kesuburan dan pada masa yang sama mengambil supplement telah mengandung, berbanding dengan 25% wanita yang hanya mengambil Acid Folik. (Kajian yang dibuat adalah supplement untuk mengandung, bukan jenama Shaklee ar..)

Diterangkan juga bahawa setiap wanita yang ingin hamil dicadangkan untuk mengambil micronutrient supplement termasuklah asid folicdan vitamin B12. Vitamin ini berhubungkait dengan pertumbuhan placenta dan fetus.

Vitamin dan micronutrien juga membantu dalam meningkatkan kualiti telur wanita, peredaran darah pada rahim, dan berhubungkait dengan pembentukan janin dan pertumbuhan fetus.

Kajian yang dibuat melibatkan berbagai vitamin dan mineral. Namun adalah amat penting untuk mengamalkan diet harian yang sihat dan kehidupan yang sihat, bukan semata-mata bergantung pada supplement.


Sumber artikel: http://www.mirror.co.uk/news/technology-science/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Memang ramai yang bertanya berkenaan dengan supplemen yang sesuai untuk mengandung.. Bagi yang trying to conceive tu, Saya cadangkan ini:

Set Kesuburan Wanita

B complex, Vitamin C dan Vitamin E / GLA complex

Set Kesuburan Lelaki

Zinc dan Vitamin E


** (Jika mampu, tambahkan Multivitamin)
Ini hanyalah yang minimum, banyak lagi supplement yang boleh ditambah.

Simply sharing kegembiraaan yang telah mencuba ya.....
Sekian sahaja untuk hari ni.. Semoga diberkati selalu dan Salam Mesra.....

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

No comments:

Post a Comment