Wednesday, 18 July 2012

TEKANAN DARAH TINGGI DAN TESTIMONI


Tekanan darah tinggi adalah satu keadaan yang perlu pandang serious kerana ia boleh membawa kepada risiko penyakit jantung koronari, masalah jantung dan strok.

Tekanan Darah adalah tekanan pada dinding ateri darah. Tekanan ini disebabkan oleh aliran darah, hasil dari pengepaman jantung. Jika tekanan darah seseorang sering meningkat dan tidak menurun pada satu jangka masa yang lama, ia akan menyebabkan kerosakan pada jantung, salur darah, buah pinggang, dan lain-lain bahagian pada tubuh badan. Tidak ada simptom apabila kita mengalami tekanan darah tinggi, kita mungkin boleh mengalaminya selama bertahun tanpa disedari.


Pengukuran Tekanan Darah

Tekanan darah diukur sebagai tekanan sistolik dan diastolik. "Sistolik" merujuk kepada tekanan darah apabila jantung berdegup semasa mengepam darah. "Diastolik" merujuk kepada tekanan darah apabila jantung semasa rehat antara denyutan.

Sering kita nampak tekanan darah seperti ini,120/80 MmHg. Maksudnya Sistolik - 120 dan Diastolik - 80.

Jadual di bawah menunjukkan nombor tekanan darah yang normal dan tidak normal untuk orang dewasa. Tekanan darah tidak tetap sama sepanjang masa. Ia rendah apabila yang anda tidur dan meningkat apabila anda bangun. Tekanan darah juga meningkat apabila anda teruja, nervous atau aktif. Jika tekanan anda selalu lebih tinggi dari keadaan normal, anda berisiko untuk mengalami masalah kesihatan.
 

Sekiranya  anda dikategori "Prehypertension" lambat laun anda mungkin berakhir dengan High Blood Pressure (HBP), melainkan jika anda mengambil langkah-langkah untuk mencegahnya.

Jika anda sedang dirawat untuk HBP dan mempunyai bacaan berulang dalam julat normal, tekanan darah anda adalah di bawah kawalan. Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor anda dan ikut pelan rawatan anda untuk mengekalkan tekanan darah anda di bawah kawalan.

Bacaan Sistolik dan diastolik tidak semestinya dalam kategori tekanan darah yang sama. Ini adalah kategori yang lebih teruk. Sebagai contoh, jika nombor sistolik anda adalah 160 dan nombor diastolik anda ialah 80, anda mempunyai peringkat 2 HBP. Jika nombor sistolik anda ialah 120 dan bilangan diastolik anda ialah 95, anda mempunyai peringkat 1 HBP.Punca-Punca Tekanan Darah Tinggi

1) Masalah Kesihatan - Penyakit buah pinggang kronik, thyroid dan beberapa lagi penyakit boleh menyebabkan tekanan darah tinggi

2) Pengambilan ubat - Seperti  ubat perancang, ubat hormon untuk meredakan simptom menopos boleh menyebabkan tekanan darah meningkat. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, pastikan anda memberitahu doktor anda sebelum mengambil ubatan ini.


3) Umur yang meningkat - Tekanan darah seolah-olah meningkat selari dengan umur. Jika anda lelaki berumur 45 thn keatas atau wanita 55 thn keatas, anda berisiko untuk mempunyai tekanan darah tinggi. Namun ambillah langkah-langkah untuk mencegah ya...


4) Berlebihan Berat Badan/Obesiti - Risiko lebih tinggi jika Berat Badan yang berlebihan.


5) Jantina - Lelaki lebih berisiko berbanding perempuan


6) Cara hidup yang kurang sihat;
     - Pengambilan garam (sodium) yang tinggi
     - Minum terlalu banyak alkohol
    - Tidak cukup potassium dalam diet harian
    - Tidak cukup aktiviti fizikal
    -  Merokok
    - Stress Mengawal Tekanan Darah Tinggi

Pengawalan tekanan darah yang tinggi tertakluk kepada 2 perkara: Mengubah corak hidup ke lebih sihat dan pengambilan ubat dari doktor... 
Ubat dari doktor terdiri melibatkan pengurangan bendalir dan garam dalam badan agar tekanan darah berkurang. Atau ubat yang memperlahan degupan jantung atau kata lain membuat seseorang itu relax. Atau ubat yang memperluaskan salur darah. Mungkin pesakit perlu makan sejenis ubat sahaja, atau mungkin gabungan beberapa jenis.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saya ingin share kisah seorang kawan baik saya, Kai (nama samarannya), yang mempunyai Tekanan darah tinggi.  Kai adalah seorang lelaki berumur hampir 40 tahun. Tekanan darahnya sering menunjukkan pada paras 'Prehypertension' atau 'Stage 1'. Beliau juga selalu mengadu sakit di belakang leher dan pinggang. Kerana ini, Kai mempunyai alat pengukur tekanan darah maka dia selalu mengukur tekanan darahnya.

Kai tidaklah 100% mempunyai kehidupan yang sihat. Pemakanan jarang dititikberatkan, apatah lagi bersenam.. Kai juga perokok dan minum alkohol. Kai memang pengamal tegar vitamin untuk kesihatan hati dan minyak ikan (omega-3) tapi bukan jenama Shaklee ya...

Setelah memperkenalkan Shaklee, dan kebetulan pada masa tu vitaminnya memang telah habis, Kai membeli dari saya atas dasar persahabatan. Walaupun katanya beli dari famasi lagi murah. Yang dibeli oleh Kai adalah:

DTX complex - untuk detox dan kesihatan hati
OmegaGuard - Membantu mengawal tekanan darah
Ostematrix - untuk sakit pinggang
Vitamin C -  Memenuhi keperluan vitamin C harian kerana beliau adalah perokok

Setelah beberapa bulan, sedang bercerita dengan kawan-kawan dan ahli keluarga, Kai berkata, 


"..... saya makan Shaklee je.. Tekanan darah saya sudah menjadi normal. Sakit pinggang dan leher semuanya hilang.."


Bila saya bertanya adakah beliau berubah menjadi 'budak sihat', berhenti merokok dan minum alkohol.. Katanya kurang sikit saja..


Syukur kerana kesihatan Kai telah bertambah ok... Nak cakap ini semua kebetulan, mungkin tetapi Kai berpendapat Shaklee telah membantu beliau.

Sekian untuk hari ini ya....


Jika anda ingin bertanya pasal produk Shaklee jangan lah malu ya.. PM saja.. Atau 'Like' saja page Healthy by Nature. Setiap hari saya akan update info-info yang menarik khusus untuk anda. KLIK SINI YA UNTUK LIKE
Nak beli Vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya dengan berbagai cara:-
EMAIL: juliemauryn@yahoo.com
SMS: 0122395501
Add saya di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL  
Atau like kat Fan Page:  HEALTHY BY NATURE

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

No comments:

Post a Comment