Wednesday, 4 March 2015

VITAMIN E - Vitamin Menakjubkan

4 basic supplement yang sering dicadangkan pada semua adalah Multivitamin, Protin (Energizing Soy Protein), Vitamin C dan B kompleks. Ini sudah saya sebut banyak kali. Namun, hari ini saya telah membaca buku yang ditulis oleh Dr. Bruce Miller mengatakan ada 1 lagi vitamin yang harus dipertimbangkan sebagai asas supplement harian iaitu VITAMIN E.

Vitamin E, sejenis vitamin yang sangat menakjubkan.

Kebaikan utama vitamin E pada kita ialah ia melindungi sel-sel tubuh badan daripada kerosakan.
Kerosakan ini adalah yabg disebabkan oleh radikal bebas (zarah-zarah oksidatif).Radikal bebas ini bila masuk menerusi dinding-dinding sel, ia berkeupayaan untuk bertindak balas dan seterusnya menjejaskan keupayaan sel-sel untuk berfungsi dengan baik. Ia juga mampu untuk mengubah DNA.. dan ini mendedahkan sel kepada risiko penyakit kanser.

Oleh sebab ini jugalah vitamin E menjadi vitamin 'antiaging'. Kulit kita sering terdedah kepada radikal bebas dari sinaran, ekzos kenderaan, asap, rokok dan sebagainya. Dengan kehadiran vitamin E pada sel-sel, ia menjadi penghalang kepada terjadinya kerosakan sel.

Banyak fungsi lain vitamin E yang telah diselidik seperti: Ia mempertingkatkan sistem imu, membantu dalam penyakit paru-paru, membantu mencegah penyakit katarak, mengurangkan serangan angina dan banyak lagi. Ia juga telah terkenal sebagai vitamin 'sex'.....

Satu yang ingin saya konsikan dengan lebih detail: Vitamin E dan kolestrol. Kita sering dengar orang kurus, orang kuat bersukan pun ramai yang kolesterol mereka tinggi. Kenapa? Ini saya buat 1 special entry ok.

Lima asas makanan tambahan yang saya sebutkan tadi mampu menjadi asas kepada program pengambilan supplemen anda. Jika anda masih baru dan tertanya-tanya apa supplement yang perlu diambil, mulakan dengan 5 asas ini.

Lastly, dari buku ; Makanan Tambahan, Dr. Bruce Miller

Sekali lagi saya nasihatkan; cubalah makan diet yang seimbang, yang mempunyai kepadatan nutrien yang tinggi, tetapi sebagai "insurans kesihatan", tambahilah dengan makanan-makanan tambahan yang baik kualitinya untuk mengisi jurang-jurang kekurangan dalam diet anda. 

Contact me for info:

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus…
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


No comments:

Post a Comment